udostępnianie całego dysku windows7
-
- Sędziwy Jeż
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
udostępnianie całego dysku windows7
Pod routerem dwa komputery - Ubuntu 13.04 i Win7. Na win udostępniam cały niesystemowy dysk d:. Uprawnienia nadane wszystkim, hasła niewymagane, w ogóle cały win bez ustawionego hasła. Z poziomu sieci na komputerze z windows7 widać udostępniony dysk. Na ubuntu - jeżeli chcę wejść na automatycznie utworzony udział $D to pojawia się pytanie o hasło, którego nie ustawiałem. Jeżeli utworzę windowsowym kreatorem nowy udział (ten sam dysk d:) to na ubuntu pojawia się: "nie można uzyskać dostępu do położenia". Mogę udostępniać poszczególne katalogi na d:, ale to droga dookoła. Ktoś coś wie?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.04
Re: udostępnianie całego dysku windows7
Nie znam się na tym zbyt dobrze ale też miewałem problemy z systemowym udostępnianiem w Windows dlatego gdy musiałem przesłać większe ilości danych między komputerami np. przesłania utworzonych backupów instalowałem na szybkości jakiś prosty serwer FTP i wszystko śmigało bez problemu.
- yahoob3
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Mam nadzieję, że nie za późno na podpowiedź.
EDIT 03-01-2014:
Literka udostępnionego dysku ze znaczkiem $, to raczej nie to, czego oczekujesz (jak mniemam)
.
Znak $ działa w Windowsie podobnie jak kropka w Linuxie. Dlatego Linux widzi zasoby ukryte na win tak samo jak win widzi ukryte zasoby na Linuxie.
Istotna rzecz jeśli chodzi o udostępnienie całego dysku z win:
Żeby udostępnić cały DYSK windowsowy użytkownik musi posiadać uprawnienia administratora (ścieżka w ostatnim poście). W innym przypadku można udostępniać katalogi, które dany użytkownik stworzył - po prostu chodzi o prawa do udostępnianych zasobów.
W W7 klikasz ikonę dysku D w "Mój komputer" prawym przyciskiem myszy, właściwości, zakładka udostępnianie, udostępnianie zaawansowane, klikasz na górze "udostępnij ten folder" i w nazwie udziału wpisujesz "jak chcesz żeby w sieci dysk był widoczny" ... u mnie np. JWD. Poniżej okienka na komentarze - klikasz "uprawnienia", potem w formatce, która się pojawi "Dodaj" i w okienku "Wprowadź nazwy obiektów do wybrania (przykłady)" wpisujesz bez cudzysłowu "Wszyscy" (jeżeli chcesz, żeby system nie pytał o hasło dostępu do zasobów)i klikasz sprawdź nazwy. "Wszyscy" powinno się podkreślić. W okienku poniżej nadajesz ptakami
uprawnienia. Tu już do woli, zgodnie z własnym sumieniem i zdrowym rozsądkiem. OK...OK... ile trzeba i masz dysk widoczny (tak, jak go nazwałeś) i dostępny w swojej sieci.
Mam nadzieję, że pomogłem.
EDIT 03-01-2014:
Literka udostępnionego dysku ze znaczkiem $, to raczej nie to, czego oczekujesz (jak mniemam)

Znak $ działa w Windowsie podobnie jak kropka w Linuxie. Dlatego Linux widzi zasoby ukryte na win tak samo jak win widzi ukryte zasoby na Linuxie.
Istotna rzecz jeśli chodzi o udostępnienie całego dysku z win:
Żeby udostępnić cały DYSK windowsowy użytkownik musi posiadać uprawnienia administratora (ścieżka w ostatnim poście). W innym przypadku można udostępniać katalogi, które dany użytkownik stworzył - po prostu chodzi o prawa do udostępnianych zasobów.
W W7 klikasz ikonę dysku D w "Mój komputer" prawym przyciskiem myszy, właściwości, zakładka udostępnianie, udostępnianie zaawansowane, klikasz na górze "udostępnij ten folder" i w nazwie udziału wpisujesz "jak chcesz żeby w sieci dysk był widoczny" ... u mnie np. JWD. Poniżej okienka na komentarze - klikasz "uprawnienia", potem w formatce, która się pojawi "Dodaj" i w okienku "Wprowadź nazwy obiektów do wybrania (przykłady)" wpisujesz bez cudzysłowu "Wszyscy" (jeżeli chcesz, żeby system nie pytał o hasło dostępu do zasobów)i klikasz sprawdź nazwy. "Wszyscy" powinno się podkreślić. W okienku poniżej nadajesz ptakami

Mam nadzieję, że pomogłem.
Ostatnio zmieniony 03 sty 2014, 14:34 przez yahoob3, łącznie zmieniany 1 raz.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;
-
- Sędziwy Jeż
- Kontakt:
do yahoob3
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na to, że chcę mieć dysk D: dostępny w otoczeniu sieciowym na komputerze z linuxem. Niemniej zaciekawiło mnie pojawienie się podkreślenia pod nazwą "Wszyscy". Postąpiłem więc według twoich wskazówek. Podkreślenie pojawiło się lecz poza tym nic się nie zmieniło. Dalej z komputera z linuxem nie mogę przeglądać udostępnionego dysku D:
Nie wiem czy zwróciłeś uwagę na to, że chcę mieć dysk D: dostępny w otoczeniu sieciowym na komputerze z linuxem. Niemniej zaciekawiło mnie pojawienie się podkreślenia pod nazwą "Wszyscy". Postąpiłem więc według twoich wskazówek. Podkreślenie pojawiło się lecz poza tym nic się nie zmieniło. Dalej z komputera z linuxem nie mogę przeglądać udostępnionego dysku D:
- yahoob3
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Cinnamon
- Kontakt:
Grupa robocza - 1
viewtopic.php?f=137&t=170586&p=970080#p970080 - 2.
Reszta sobota -wieczór... pozdrawiam.
No tak, w piątek nawet url bywa kodem
Wracając do tematu: W7, Ubuntu 13 - OK.
Potrzebujemy jeszcze kilka informacji:
1. wspólna grupa robocza jest? Zdaje się, że tak bo widać zasoby.
2. Samba zainstalowana jest?
3. Ustawienia zapory/firewalla pozwalają?
4. Czy przypadkiem Twoje konto w W7 ma uprawienia administratora? (Panel sterowania\Konta użytkowników i Filtr rodzinny\Konta użytkowników).
Jeśli dobrze zrozumiałem: udostępnione katalogi na D: możesz przeglądać, a samego dysku udostępnionego tak, jak pisałem, nie?
Podkreślenie nazwy grupy "Wszyscy" oznacza tylko to, że taka grupa istnieje i jej nazwa jest prawidłowa. Istotne jest też to, co zaznaczyłeś w uprawnieniach do udostępnianego zasobu. Pełna kontrola, zmiana, odczyt... w kolumnie zezwalaj.
Czy mniej więcej wygląda to u Ciebie podobnie?
http://venco.com.pl/~yahoob3/grafika/zr ... %C4%87.png
Po lewej stronie komputery widoczne w sieci, w tym komputer o nazwie MIKA, po prawej zasoby na MIKA (to jest akurat WinXP). Zasoby ze znakiem $ nie są udostępnione (system po prostu widzi, że coś takiego tam jest). D_mika to "cały dysk" D.
viewtopic.php?f=137&t=170586&p=970080#p970080 - 2.
Reszta sobota -wieczór... pozdrawiam.
No tak, w piątek nawet url bywa kodem

Wracając do tematu: W7, Ubuntu 13 - OK.
Potrzebujemy jeszcze kilka informacji:
1. wspólna grupa robocza jest? Zdaje się, że tak bo widać zasoby.
2. Samba zainstalowana jest?
3. Ustawienia zapory/firewalla pozwalają?
4. Czy przypadkiem Twoje konto w W7 ma uprawienia administratora? (Panel sterowania\Konta użytkowników i Filtr rodzinny\Konta użytkowników).
Jeśli dobrze zrozumiałem: udostępnione katalogi na D: możesz przeglądać, a samego dysku udostępnionego tak, jak pisałem, nie?
Podkreślenie nazwy grupy "Wszyscy" oznacza tylko to, że taka grupa istnieje i jej nazwa jest prawidłowa. Istotne jest też to, co zaznaczyłeś w uprawnieniach do udostępnianego zasobu. Pełna kontrola, zmiana, odczyt... w kolumnie zezwalaj.
Czy mniej więcej wygląda to u Ciebie podobnie?
http://venco.com.pl/~yahoob3/grafika/zr ... %C4%87.png
Po lewej stronie komputery widoczne w sieci, w tym komputer o nazwie MIKA, po prawej zasoby na MIKA (to jest akurat WinXP). Zasoby ze znakiem $ nie są udostępnione (system po prostu widzi, że coś takiego tam jest). D_mika to "cały dysk" D.
Mint 20.1 Cinnamon, kern. 5.4; 64-bit na: Lenovo G500S z CPU Pent. 2020M 2.4 GHz*2; 6 GB RAM; GPU Intel+GeForce 720M; LU#586742;