Toshiba Satellite A215 - czy uruchamianie z parametrami dodatkowymi może uszkodzić sprzęt?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
bhra0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Toshiba Satellite A215 - czy uruchamianie z parametrami dodatkowymi może uszkodzić sprzęt?

Post autor: bhra0 »

Posiadam laptopa Toshiba Satellite A215 z Windowsem 8. Obok niego zainstalowałem Ubuntu 13.04 - z instalacją były straszne problemy i w końcu ruszyła dopiero z następującymi parametrami:
"pnpbios=off"
"xforcevesa"
skasowane "quiet splash"

Po tym zainstalowało się poprawnie, problem w tym, że system teraz rusza tylko i wyłącznie jak wpiszę te parametry, inaczej mam tylko czarny ekran z migającym kursorem. Pobrałem więc GRUB Customizer i dodałem powyższe parametry do gruba, żeby za każdym razem ich nie wpisywać. Co prawda system chyba uruchamia się dłużej niż powinien (jest dużo wczytywania), ale wszystko działa idealnie, zero problemów.

I teraz moje pytanie brzmi: czy mam się nie przejmować i dalej uruchamiać system w ten sposób? Czy przypadkiem nie uszkodzi to jakoś sprzętu, nie wywoła innych skutków ubocznych? Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Toshiba Satellite A215 - czy uruchamianie z parametrami dodatkowymi może uszkodzić sprzęt?

Post autor: igotit4free »

Trudno powiedzieć jakie mogą być skutki wymuszenia pracy podzespołów w określonych warunkach. Podczas instalacji wyraziłeś zgodę na używanie oprogramowania, a za ewentualne skutki Canonical nie odpowiada. Nikt rozsądny nie da ci żadnej gwarancji.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
bhra0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Toshiba Satellite A215 - czy uruchamianie z parametrami dodatkowymi może uszkodzić sprzęt?

To jest raczej pytanie do doświadczonych użytkowników, czy te parametry jakoś negatywnie wpływają na system/komputer, bo ja się na tym nie znam i nie mam pojęcia...
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: norvoles »

Opcja pnpbios odpowiada za obsługę Plug And Play z poziomu BIOSu. Aktualnie masz ją wyłączoną i w sumie ciężko powiedzieć, czy to dobrze, czy źle. Może to oznaczać, że przydałaby się aktualizacja BIOSu, ale ja osobiście nic bym z tym specjalnie nie robił, chociaż może to sprawiać problemy przy podłączaniu innych urządzeń np. monitora. Musiałbyś sprawdzić.
Opcja xforcevesa wymusza użycie drivera VESA do wyświetlania grafiki. Nic groźnego.
Opcja quiet wyłącza (większość, nie wszystkie) komunikaty podczas startu systemu.
Opcja splash bodajże włącza splashscreen (to fioletowe przy starcie Ubuntu).
bhra0
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki norvoles, tego potrzebowałem:)
Do laptopa nie potrzebuję podłączać zewnętrznych urządzeń, więc powinno być Ok.
A co do tego drugiego parametru, czy to oznacza, że nie mogę zainstalować dedykowanych sterowników do Radeona? Czy to oznacza jakiś spadek jakości grafiki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”