Kalendarz grupowy/firmowy dla Ubuntu i nie tylko
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Kalendarz grupowy/firmowy dla Ubuntu i nie tylko
Witam,
poszukuję aplikacji w stylu C2NetCalendars czy Kalendarz Google, takiego aby działał na Ubuntu i Windows. Może użytkownicy forum podsuną mi jakąś aplikację? Patrzyłem w repozytoriach za czymś takim, ale nie znalazłem:/ Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
poszukuję aplikacji w stylu C2NetCalendars czy Kalendarz Google, takiego aby działał na Ubuntu i Windows. Może użytkownicy forum podsuną mi jakąś aplikację? Patrzyłem w repozytoriach za czymś takim, ale nie znalazłem:/ Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, 20:10 przez Chemical Attack, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Re: Kalendarz grupowy/firmowy dla Ubuntu i nie tylko
Hmmm.... Ty chcesz postawić serwer z takim rozwiązaniem, czy też skorzystać z gotowych. Google Calendar na Ubuntu (i nie tylko) na pewno działa, bo sam korzystam. Jest jeden problem, czyli szpiegostwo f-my Google 

-
- Serdeczny Borsuk
No własnie tego wścibskiego wszędobylskiego nosa się boję... Chciałbym skorzystać z czegoś gotowego. Zainstalować na wszystkich komputerach i mieć spokój. Dobrze by było gdyby taki kalendarz był w formie widgeta.
-
- Wytworny Kaczor
Ponowię pytanie: Ty stawiasz jego serwer, czy szukasz gotowca, alternatywnego dla Google'a? W tym drugim przypadku masz jakieś usługi hostingowe i chcesz z nich skorzystać a nie potrafisz (np. ja mam udostępniony kalendarz), czy też chcesz mieć inny serwer, alternatywny dla GCal?
-
- Serdeczny Borsuk
Nigdy nie stawiałem serwera, więc nawet o tym nie myślę. Szukam gotowca alternatywnego dla google.
-
- Wytworny Kaczor
No to musisz się rozejrzeć
Wiem, że jest kalendarz Yahoo: http://calendar.yahoo.com/. Pewnie i inni, dostarczający usługi pocztowe również takie mają. Zacznij od przeglądnięcia tego serwisu, który udostępnia Ci pocztę.

-
- Serdeczny Borsuk
Pocztę dla firmy udostępnia zewnętrzna firma... Myślałem, że jest może jakiś dodatek do Thunderbird i Outlook który mógłbym wykorzystać, ale niestety nie:(
-
- Wytworny Kaczor
Dodatek do Thunderbirda jest: https://www.mozilla.org/projects/calendar/. Sprecyzujmy jednak o co Ci chodzi. W temacie napisałeś, że chcesz mieć jakiś kalendarz "grupowy", czyli jak rozumiem, ma to być kalendarz, który gdzieś łączy "wszystko z wszystkim", tak, że o Twoim terminarzu wie np. Twoja sekretarka, Jasia z księgowości itd. Jeśli tak, to z tego co wiem, muszą gdzieś być takie informacje przechowywane i musi następować ich synchronizacja. Jeden z komputerów musi być serwerem tych informacji, a inny klientem. No, chyba że się mylę (nie jestem informatykiem). Te, rozwiązania które znam, korzystają właśnie z takiej struktury: aplikacja kalendarzowa na serwerze, aplikacje klienckie na komputerach użytkowników, które się z nim łączą i powoduje to, że wszyscy (którzy powinni) wiedzą o swoich terminarz wzajemnie. Taki serwer bowiem musi być czynny 24h/dobę. Inaczej to nie ma sensu. Możesz ustawić to u siebie, ale wówczas również musisz tę usługę udostępnić innym.
Być może Twój dostawca poczty również zapewnia taką usługę. Sprawdź. Tak jak Ci napisałem, ja korzystałem z usługi, gdzie miałem możliwość postawienia strony, FTP, poczty, kalendarza i jeszcze kilku innych.
Być może Twój dostawca poczty również zapewnia taką usługę. Sprawdź. Tak jak Ci napisałem, ja korzystałem z usługi, gdzie miałem możliwość postawienia strony, FTP, poczty, kalendarza i jeszcze kilku innych.
-
- Przyjaciel
- Środowisko graficzne: Inne
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.