Po instalacji ubuntu, system się nie uruchamia...

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
unique_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Po instalacji ubuntu, system się nie uruchamia...

Post autor: unique_user »

Witam.
Jestem kompletnym laikiem w Ubuntu i mam problem, którego nie potrafię rozwiązać. :(

Miałem zainstalowanego xp'ka. Chciałem wypróbować Ubuntu 12.04 (32bit), więc utworzyłem obraz płyty i uruchomiłem system "live".
Wszystko działało poprawnie, stąd postanowiłem zainstalować Ubuntu miast XP. W instalacji zaznaczyłem opcję instaluj po wyczyszczeniu dysków z "okienek" i pomyślnie ją ukończyłem.
Po skończonej instalacji pojawił się komunikat o ponownym uruchomieniu komputera i po restarcie pojawiło się okienko z BIOSa (wiadomo o co chodzi), a następnie czarny ekran z migającą kreską w lewym górnym rogu.
W tym momencie nie działają żadne skróty klawiszowe (z wyjątkiem ctrl+alt+del - czyli restart do BIOSa).

Nie mam pojęcia, dlaczego system się nie ładuje :pt36: . Proszę o pomoc.
Z góry dziękuję.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Po instalacji ubuntu, system się nie uruchamia...

Post autor: bear7 »

Uruchom ponownie komputer i gdy pojawi się:
unique_user pisze:okienko z BIOSa (wiadomo o co chodzi)
przytrzymaj (czasami trzeba szybko naciskać) przycisk SHIFT. Następnie, gdy pojawi się menu GRUB-a (takie coś), zaznacz pierwszą pozycję na liście, która zwie się Ubuntu, za pomocą systemu Linux (...) i naciśnij przycisk e. Następnie, odszukaj linię, która zawiera quiet splash i zamień to na nomodeset. Po zamianie, naciśnij CTRL+X.

Przydałoby się, abyś podał, co to za sprzęt, a zwłaszcza ważną informacją jest tutaj karta graficzna. Po powyższej czynności, trzeba zainstalować sterownik dla karty graficznej, gdzie inaczej może wyglądać procedura dla kart ATI, a inaczej dla kart NVidia.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
unique_user
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Re: Po instalacji ubuntu, system się nie uruchamia...

Post autor: unique_user »

Dzięki za odpowiedź.
Właśnie mam problem z dostaniem się do GRUBa. Przyciskam cały czas shift i nic się nie dzieje.

Pamięć: 1.2 GiB
Procesor: Intel Pentium 4; 2.8 GHz
Grafika (tu cienko, to może być przyczyna): Intel 8656 x86/MMX/SSE2

OK. Wszystko działa. Ponownie wypalona płyta instalacyjna, powtórnie przeprowadzona instalacja oraz Twoja sugestia rozwiązały problem.
Jeszcze raz dziękuję. :clap:

Temat do zamknięcia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”