Aktualna czy nieaktualna wtyczka Flasz w Firefoxie
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Aktualna czy nieaktualna wtyczka Flasz w Firefoxie
Witam
Wchodzę w Firefox/dodatki/wtyczki. Wyświetla mi się Shockwave Flash 11.2.202.310.
Naciskam "Sprawdź czy wtyczki są aktualne. Wyświetla mi, że mam zainstalowaną wtyczkę Shockwave Flash 11.2.202 i że jest niebezpieczna.
Przekierowuje mnie na stronę do pobrania aktualne wtyczki i pobieram... Shockwave Flash 11.2.202.310
Czy Adobe uznaje, że najnowsza wtyczka dla Linuksa jest niebezpieczna ?
O co chodzi ?
Wchodzę w Firefox/dodatki/wtyczki. Wyświetla mi się Shockwave Flash 11.2.202.310.
Naciskam "Sprawdź czy wtyczki są aktualne. Wyświetla mi, że mam zainstalowaną wtyczkę Shockwave Flash 11.2.202 i że jest niebezpieczna.
Przekierowuje mnie na stronę do pobrania aktualne wtyczki i pobieram... Shockwave Flash 11.2.202.310
Czy Adobe uznaje, że najnowsza wtyczka dla Linuksa jest niebezpieczna ?
O co chodzi ?
- igotit4free
- Przyjaciel
Re: Aktualna czy nieaktualna wtyczka Flasz w Firefoxie
Flash ci działa?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Zakręcona Traszka
Pewnie, że działa.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
"Najnowsza", to w tym wypadku nieodpowiednie określenie, bo najnowsza wtyczka na platformę Windows oraz Mac, oznaczona jest cyferkami 11.9.900.117. Wydanie dla Linuksa zostało przez Adobe uśmiercone i ostatnie wydanie, oznaczone jest cyferkami 11.2.202.310. Adobe, jakiś tam czas temu, grzecznie poinformowało o tym środowisko Open Source i od tamtej pory, wszystkie dostępne jeszcze wydania pod/na Linuksa, oznaczone są jako niebezpieczne. Wtyczka powinna działać, ale ze względu na brak wsparcia, korzystanie z niej, jest uznane jako niebezpieczne.Laos pisze: Czy Adobe uznaje, że najnowsza wtyczka dla Linuksa jest niebezpieczna ?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Zakręcona Traszka
Dzięki Bear7 za info.
Skoro nie 11.2.202.310, to co innego zainstalować by w tych chwilach gdy jest flash player potrzebny, jednak go mieć ?
Jak najlepiej usunąć tą wtyczkę z systemu (w firefoxie jest ona wyłączona, ale nie usunięta )?
Mam ją jeszcze w Chromium.
W Synapticu odznaczyć flashplugin-instaler do usunięcia lub całkowitego usunięcia ?
Skoro nie 11.2.202.310, to co innego zainstalować by w tych chwilach gdy jest flash player potrzebny, jednak go mieć ?
Jak najlepiej usunąć tą wtyczkę z systemu (w firefoxie jest ona wyłączona, ale nie usunięta )?
Mam ją jeszcze w Chromium.
W Synapticu odznaczyć flashplugin-instaler do usunięcia lub całkowitego usunięcia ?
-
- Gibki Gibbon
Tak - do całkowitego usunięcia.W Synapticu odznaczyć flashplugin-instaler do usunięcia lub całkowitego usunięcia ?
-
- Zakręcona Traszka
Poszło.
Pozostało pytanie o alternatywy. Jest swfdec-mozilla, gnash, Lightspark, swfdec-gnome ?
Pozostało pytanie o alternatywy. Jest swfdec-mozilla, gnash, Lightspark, swfdec-gnome ?
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Jest. I tyle. Żadne z powyższych nie nadaje się do zastąpienia własnościowego flasha.Laos pisze: Pozostało pytanie o alternatywy. Jest swfdec-mozilla, gnash, Lightspark, swfdec-gnome ?
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
A tam, gdzie się da, korzystać z html5.
- michas2224
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Nie rozumiem czemu za sugerowaliście mu usunięcie flasha, skoro większość użytkowników linuxa korzysta z flasha i pewnie i wy, mimo braku wsparcia. Pisze że mu działa więc po co usuwać skoro na chwile obecną niema alternatywy dla linuxa.
Paweł.. Flash jest od 1996, html5 to nowy twór, Standard Flash wytworzył już zaawansowaną infrastrukturę: uciążliwe witryny wyświetlające banery reklamowe, portale z grami online, filmami itd.. Nie tak od razu firmy internetowo - biznesowe porzucą sprawdzone rozwiązania... Na pewno flash i html5 jeszcze przez parę lat będą współistnieć obok siebie.pavbaranov pisze:A tam, gdzie się da, korzystać z html5.
- igotit4free
- Przyjaciel
Co tylko potwierdza regułę, że nie ma większego zagrożenia dla systemu niż jego użytkownik.
Połowa userów ma jakieś kłopoty z instalacją bądź działaniem flasha, a ten bzdurę gdzieś wyczytał i pracowicie flasha demontuje. I po co?

Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
-
- Wytworny Kaczor
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
@michas2224 - Zgadza się, co nie zmienia faktu, że tam, gdzie można, warto spróbować z html5. Zresztą, chyba się nieco szybciej przyjmie html5, z uwagi na rynek mobilny. Natomiast fakt - wiele rzeczy bez flasha nie pójdzie. I pół biedy o oglądanie jakichś netowych filmów, te ostatecznie można odpalić w jakimś mplayerze, czy vlc. Jeśli chodzi o flashowe gry, to chyba alternatywy nie ma.
- pbrw
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 17.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Kontakt:
Jeśli piszesz, że używasz jeszcze Chromium to zainstaluj sobie Pepper Flash dla Chromium. Wszystko dokładnie jest opisane na tej stronie: http://www.webupd8.org/2013/04/install- ... r-for.html
A jeśli będziesz miał ochotę to możesz popróbować podmienić plik z nowym Flashem w Firefoksie.
A jeśli będziesz miał ochotę to możesz popróbować podmienić plik z nowym Flashem w Firefoksie.
-
- Zakręcona Traszka
Witam
Co do usunięcia flasha. Producent stwierdza, że jest niebezpieczna i nieaktualna. Nie mam argumentów przeciwko tym twierdzeniom. Usuwam programy, których producent stwierdza, że jego produkt jest niebezpieczny i nieaktualny.
Przesiadłem się na html5 w zakresie filmów, a w gry flashowe nie gram.
Dzięki pbrw. To jest właśnie to czego szukałem.
Co do usunięcia flasha. Producent stwierdza, że jest niebezpieczna i nieaktualna. Nie mam argumentów przeciwko tym twierdzeniom. Usuwam programy, których producent stwierdza, że jego produkt jest niebezpieczny i nieaktualny.
Przesiadłem się na html5 w zakresie filmów, a w gry flashowe nie gram.
Dzięki pbrw. To jest właśnie to czego szukałem.