Czy istnieje firewall dla ubuntu porównywalny do tych z systemów windows wraz z monitoringiem procesów korzystających z internetu?

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
bezbuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Czy istnieje firewall dla ubuntu porównywalny do tych z systemów windows wraz z monitoringiem procesów korzystających z internetu?

Post autor: bezbuntu »

igotit4free pisze:Wybacz, ale pustkę to ty masz w głowie ... co jest wadą Linuxa? Że gry z Windowsa na na nim nie chodzą? Co jest nie tak z firewallem? Że nie jest taki sam i tak samo konfigurowany jak pod Windą? No przeczytaj raz jeszcze co napisałeś i zastanów się nad tym.

Linuks to nie jest darmowe Windows z trochę inną szatą graficzną. To jest inny system, którego się trzeba nauczyć tak samo jak się M$ uczyłeś kilka lat, a nie przychodzisz znikąd i co zdanie to krytyka.
to nie temat o rozważaniu, który system jest lepszy, a który gorszy. Wiadomo, że oba systemy są inne, ale mam prawo oceniać oba systemy pod względem powszechności rzeczy, trudności obsługi, możliwości i tak dalej. Nie wmówisz mi, że dla graczy linux jest ideałem, o którym każdy marzy, a wiele osób próbuje tak przekonywać ludzi do linuxa, mówią "wine jest, zobacz sobie bazę gier, odpalisz praktycznie wszystko", a w praktyce wchodzisz w bazę gier na wine i crysis 3 w ogóle nie odpala się, jakieś gry niektóre działają z błędami lub z ograniczonymi funkcjami, wiele działa dobrze, niektóre nawet trochę lepiej niż na windzie. Z programami też różnie, zdarzają się niedziałające poprawnie. Więc słysząc miliony postów na forach jaki to linux jest super, mogę krytykować, że nie zupełnie jest taki super z częściowego braku oprogramowania dedykowanemu temu systemowi. Podobnie jak mogę krytykować linuxa, że na windzie zrobię coś 3 kliknięciami, a linux już może wymagać więcej zabawy z czymś i fakty wtedy są takie, że oszczędność czasu na windzie to plus.
W tym temacie nawet jak pytałem o firewalla wprost to za kolorowo nie było.
Często też w necie ludzie lubią mówić o oprogramowaniu open source, chwalą się, że jest odpowiednik KAŻDEGO programu na linuxa, darmowy. Z tego co wiem to kiedyś z IPLA były problemy na linuxie, teraz chyba jakieś rozwiązanie istnieje. Z Silverlight chyba też kiedyś jakiś problem był, nie mam pewności. Wielu ludzi twierdzi, że gimp jest równy photoshopowi, zabawne. Albo blender 3ds maxowi, również zabawne. Albo XE5 lazarusowi, zabawne. Swoją drogą, odpowiednik AD Muncher na linuxa jest jakiś darmowy? Albo Sandboxie na linuxa jest darmowy bez komunikatu pięciosekundowego (przy odpalaniu sandboxie) po iluś dniach używania?
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Czy istnieje firewall dla ubuntu porównywalny do tych z systemów windows wraz z monitoringiem procesów korzystających z internetu?

Post autor: norvoles »

Mam nadzieję, że te aplikacje spiszą się choćby częściowo.
Pewnie się jakoś tam spiszą, ale nie zmienia to faktu, że to są protezy i do tego zbędne, bo aplikacje w Linuksie izoluje się inaczej. Nie na partyzanta i wszystko na jednym userze z prawami admina jak na Windowsie.

Najprostszy możliwy jail dla aplikacji, który robi to czego oczekujesz:
tworzysz usera test_user bez katalogu domowego (zaleznie od aplikacji, czasem trzeba) i bez mozliwości logowania

Kod: Zaznacz cały

adduser --shell /bin/false --no-create-home test_user
Ustawiasz regułki firewalla odcinające dostęp do sieci na eth0:

iptables -A OUTPUT -o eth0 -m owner --uid-owner test_user -j DROP
iptables -A FORWARD -o eth0 -m owner --uid-owner test_user -j DROP
iptables -A INPUT -o eth0 -m owner --uid-owner test_user -j DROP
Uruchamiasz aplikację jako test_user

sudo -u test_user aplikacja
Voila! Nie wymagało instalacji żadnej aplikacji, jedynie użyłem gugla.
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, 22:08 przez norvoles, łącznie zmieniany 1 raz.
bezbuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

i sprawdzę ten sposób jak zdecyduję się na jakąś dystrybucję linuxa (rozważam kilka), krótko mówiąc, dziękuję

btw. i niech nikt nie odnosi wrażenia, że jak coś krytykuję, to znaczy, że nie lubię danego systemu. Cenię linuxa i cenię windę, oba systemy mogę krytykować za różne rzeczy (i w windzie od dawna też widzę wady. Nawet jakbym kupił sobie ferrari to może bym krytykował coś w nim co nie oznaczałoby, że nie jest dobrym autem).
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek

Post autor: norvoles »

Swoją drogą, odpowiednik AD Muncher na linuxa jest jakiś darmowy?
Firefoxowy/Chromowy AdBlock?
Albo Sandboxie na linuxa jest darmowy bez komunikatu pięciosekundowego (przy odpalaniu sandboxie) po iluś dniach używania?
chroot + jail jak wyżej? :craz:

Nawet sobie nie zdajesz sprawy co możesz zrobić za pomocą narzędzi, które są dostępne out-of-box w praktycznie kazdej dystrybucji. Dlatego jak masz faktycznie zamiar zapoznać się z Linuksem to zainteresuj się tym, co juz się w systemie znajduje zaraz po instalacji, zamiast szukać narzędzi jak te z Windowsa.
bezbuntu
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Firefoxowy/Chromowy AdBlock?
Nie. ADBlock blokuje reklamy w przeglądarce, AD Muncher blokuje też reklamy w programach i o nie mi chodzi.

//edytowano
@down
Porównując windę do auta, a linuxa do boeinga stwierdzasz, że linux dla przeciętnego Kowalskiego jest niezbyt przyjazny. :clap:
Ostatnio zmieniony 17 lis 2013, 23:48 przez bezbuntu, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

bezbuntu pisze: Nie. ADBlock blokuje reklamy w przeglądarce, AD Muncher blokuje też reklamy w programach i o nie mi chodzi.
Jedynym miejscem w Linuksie, gdzie możesz zobaczyć reklamy, to przeglądarka... Po co instalować oprogramowanie na licencji adware, jak można znaleźć darmowy odpowiednik.

Twój problem polega na tym, że niby wiesz, że są to dwa różne systemy, a mimo to, próbujesz traktować je w ten sam sposób. Tak się nie da. To co ty robisz, można opisać w ten sposób: właśnie nauczyłeś się, jak prowadzić auto i wydaje Ci się to proste. To, co ty teraz próbujesz zrobić, to zasiąść za sterami Boeinga 737 i wykorzystać zdobytą wiedzę z kursu prawa jazdy. Problem w tym, że w aucie jest tylko kilka przełączników (wycieraczki, światła, jak dobre auto to i klima się znajdzie). W Boeingu natomiast, jest trochę więcej przycisków. Niestety, uproszczonej instrukcji pilotażu nie ma... Zwykły Kowalski, jak się chce przelecieć, to musi się zadowolić miejscem pasażera. Jak Kowalski chce pilotować maszynę, to musi się zapoznać z manualem.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

@down
Porównując windę do auta, a linuxa do boeinga stwierdzasz, że linux dla przeciętnego Kowalskiego jest niezbyt przyjazny.
Nie rób offtopu ... napisz w Pogaduchach ...
butsh
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Post autor: butsh »

Czy ktoś już zaproponował najzwyklejsze gufw? Dla mnie ta nakładka na iptables jest najlepsza. Można jeszcze kombinować z firestarterem, ale najprościej i najszybciej jest własnie z gufw
Tutaj krótkie info dotyczące konfiguracji. Programik jest prosty, ma wbudowane profile dla różnych typów aplikacji, umożliwia też tworzenie własnych bez "bawienia się" ręcznym wpisywaniem regułek, a o to chyba chodziło koledze @bezubuntu.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

bezbuntu pisze: Porównując windę do auta, a linuxa do boeinga stwierdzasz, że linux dla przeciętnego Kowalskiego jest niezbyt przyjazny. :clap:
I znowu porównujesz jeden system do drugiego. Proponuję Ci poczytać o bezpieczeństwie Linuksa, bo z tego słynie.

Kowalskiem firewall na Linuksie do szczęścia potrzebny nie jest. Jak poszukasz i poczytasz trochę artykułów, to zrozumiesz...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”