to nie temat o rozważaniu, który system jest lepszy, a który gorszy. Wiadomo, że oba systemy są inne, ale mam prawo oceniać oba systemy pod względem powszechności rzeczy, trudności obsługi, możliwości i tak dalej. Nie wmówisz mi, że dla graczy linux jest ideałem, o którym każdy marzy, a wiele osób próbuje tak przekonywać ludzi do linuxa, mówią "wine jest, zobacz sobie bazę gier, odpalisz praktycznie wszystko", a w praktyce wchodzisz w bazę gier na wine i crysis 3 w ogóle nie odpala się, jakieś gry niektóre działają z błędami lub z ograniczonymi funkcjami, wiele działa dobrze, niektóre nawet trochę lepiej niż na windzie. Z programami też różnie, zdarzają się niedziałające poprawnie. Więc słysząc miliony postów na forach jaki to linux jest super, mogę krytykować, że nie zupełnie jest taki super z częściowego braku oprogramowania dedykowanemu temu systemowi. Podobnie jak mogę krytykować linuxa, że na windzie zrobię coś 3 kliknięciami, a linux już może wymagać więcej zabawy z czymś i fakty wtedy są takie, że oszczędność czasu na windzie to plus.igotit4free pisze:Wybacz, ale pustkę to ty masz w głowie ... co jest wadą Linuxa? Że gry z Windowsa na na nim nie chodzą? Co jest nie tak z firewallem? Że nie jest taki sam i tak samo konfigurowany jak pod Windą? No przeczytaj raz jeszcze co napisałeś i zastanów się nad tym.
Linuks to nie jest darmowe Windows z trochę inną szatą graficzną. To jest inny system, którego się trzeba nauczyć tak samo jak się M$ uczyłeś kilka lat, a nie przychodzisz znikąd i co zdanie to krytyka.
W tym temacie nawet jak pytałem o firewalla wprost to za kolorowo nie było.
Często też w necie ludzie lubią mówić o oprogramowaniu open source, chwalą się, że jest odpowiednik KAŻDEGO programu na linuxa, darmowy. Z tego co wiem to kiedyś z IPLA były problemy na linuxie, teraz chyba jakieś rozwiązanie istnieje. Z Silverlight chyba też kiedyś jakiś problem był, nie mam pewności. Wielu ludzi twierdzi, że gimp jest równy photoshopowi, zabawne. Albo blender 3ds maxowi, również zabawne. Albo XE5 lazarusowi, zabawne. Swoją drogą, odpowiednik AD Muncher na linuxa jest jakiś darmowy? Albo Sandboxie na linuxa jest darmowy bez komunikatu pięciosekundowego (przy odpalaniu sandboxie) po iluś dniach używania?