soft lockup podczas boot'owania

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
nowylepszyszatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

soft lockup podczas boot'owania

Post autor: nowylepszyszatan »

Witam,
To mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli coś napiszę nie tak jak trzeba to proszę o wyrozumiałość :)

Próbuję zainstalować najnowsze Ubuntu z dysku USB. Niestety proces ładowania systemu zawiesza się (jakoś na samym początku, zanim cokolwiek pojawi się na ekranie) i po chwili widoczny jest komunikat w stylu:
Soft lockup ... CPU stuck for 24 seconds. (dokładnego tekstu nie spisałem, a nie miałem jak zrobić screen'a)
Testowałem scenariusz na dwóch różnych pendrive'ach i problem za każdym razem był ten sam. Próbowałem w ten sam sposób uruchomić Minta 15 i otrzymałem to samo.
Na forach znalazłem informacje, że pomocne może być doinstalowanie jakiś brakujących sterowników grafiki (tylko jak mam to zrobić skoro nie mogę uruchomić systemu) albo upgrade BIOSu (ten posiadam już w najnowszej wersji).

Trochę o komputerze:
Laptop model Asus m50vc,
procesor Intel Core 2 Duo
4GB ram
grafika GeForce 9300M

Aktualnie zainstalowane są dwa systemy: Win7 i Mint 14. Oba instalowane bez problemów z USB.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu to proszę o pomoc.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: soft lockup podczas boot'owania

Post autor: bear7 »

Które to wydanie Ubuntu? Jakim sposobem (jaką aplikację) wykorzystałeś do utworzenia tego dysku USB? Sprawdziłeś sumy kontrolne obrazu po jego pobraniu? W tym laptopie jest tradycyjny BIOS, czy UEFI?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
nowylepszyszatan
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 8.04
Środowisko graficzne: GNOME

Re: soft lockup podczas boot'owania

Post autor: nowylepszyszatan »

BIOS tradycyjny, zaktualizowany za strony producenta.
Dysk startowy tworzyłem narzędziem dostepnym domyślnie w Mincie ,,USB Image Writer''.
Obrazy systemu (Ubuntu 13.10 32-bit) ściągałem kilkakrotnie bezpośrednio z http://www.ubuntu.com. Sum nie sprawdzałem.

-- 29 lis 2013 10:31 --

Nikt nie ma żadnych pomysłów?

Szukałem rozwiązania na forach obco-języcznych, ale na ogół dotyczyły zmiany sterowników graficznych w już zainstalowanych systemie. A ja nie mogę nawet instalatora uruchomić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”