ATI Mobility Radeon HD 3400 + TV - obraz nie na całym ekranie

Karty graficzne, dźwiękowe, tv, monitory etc.
Awatar użytkownika
the_saint
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

ATI Mobility Radeon HD 3400 + TV - obraz nie na całym ekranie

Post autor: the_saint »

Witam

Postanowiłem z mojego leciwego laptopa (Satellite A30 z ATI Mobility Radeon HD 3400) zrobić centrum multimedialne na Ububtu z XBMC. Postawiłem Ubuntu 12.04, podłączyłem kablem HDMI, zainstalowałem sterowniki catalyst (bez nich nie było dźwięku w TV), przełączyłem za pomocą CCC obraz na TV (Panasonic TX-P42ST50A) i otrzymałem coś takiego:

http://imageshack.us/photo/my-images/707/ed1r.jpg/

Jak widać obraz wyświetla się poprawnie jednak nie wypełnia całego ekranu. Funkcja overscan w TV powoduje rozciągnięcie obrazu jednak nie na cały ekran i dalej spora część matrycy pozostaje niewykorzystana. W ustawieniach CCC nie ma żadnych możliwości skalowania obrazu. Jego parametry jak widać na zdjęciu 1920x1080 50 Hz więc teoretycznie obraz powinien wypełniać matrycę na maksa. Na windzie obraz jest na całym ekranie :cry:

Szukałem rozwiązania na tym forum i na google ale moja znajomość linuksa chyba jest zbyt mała żeby samemu poradzić sobie z problemem. Jeżeli ktoś wie co może być przyczyną takiego stanu rzeczy proszę o pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Multimedia - karty graficzne, dźwiękowe, telewizyjne, drukarki, skanery”