Eudora OSE na linux i przeniesienie danych z Eudory OSE Win do Eudory OSE na Linux

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
inez22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Eudora OSE na linux i przeniesienie danych z Eudory OSE Win do Eudory OSE na Linux

Post autor: inez22 »

Witam,

Jestem użytkownikiem Linuxa zaledwie kilka dni.
Nie umiem zainstalować mailera Eudora OSE na Linux. Czy po zainstalowaniu będę mogła zaimportować dane (maile, kontakty, filtry itd) z windowsowej Eudory OSE?
Po kolei:
Przez prawie 20 lat używałam Eudory ver 7.0.1.9. Parę dni temu zainstalowałam na dysku win 7 i ubuntu. Pod win zainstalowałam Eudore 7.0.1.9.
Pod linuxem, w Wine zainstalowałam Eudore OSE 1.0, która w trakcie instalacji sama sobie znalazła Eudorę 7.0.1.9. i ściągnęła z niej wszytskie konta, maile, adresy i filtry.
Teraz potrzebuje zainstalować Eudorę OSE na linuxie, zeby pozbyc się środowiska Wine i samego windowsa z dysku.

Pytanie 1:
Jak zainstalować Eudorę OSE? W instrukcji jest napisane, żeby otworzyć terminal i wpisać tam jakieś tajemne znaki ;) Znaki wpisałam, ale nie umiem podać ścieżki dostępu do pliku instalacyjnego. Plik jest w home/download. W windows wiedziałam, ze muszę podać C:\windows\mojkatalog\albocostam. A w ubuntu? Co mam wpisać przed home?

Pytanie 2:
Jak już zainstaluję Eudorę OSE dla linuxa to czy ona zobaczy / zrozumie pliki windowsowej Eudory OSE? Da się przenieść dane z windowsowej do linuxowej? I czy ona się nałoży na windowsową czy zainstaluje gdzieś indziej? Pytam, bo nie umiem znaleźć, gdzie ona wkłada te wszystkie moje dane.

Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”