Firefox domaga się aktualizacji flasha

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
wojtasm91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Firefox domaga się aktualizacji flasha

Post autor: wojtasm91 »

Witam ponownie tak jak temacie mam ubuntu w wersji 13.10. Komputer z leciwym procesorem AMD Athlon XP. Kilka dni temu system został zaktualizowany oczywiście dopilnowałem aby flash nie został zaktualizowany bo jak wiadomo nowe wersje nie obsługują tego procesora. Teraz podczas próby odpalenia filmu np. na youtube otrzymuje komunikat że "potrzebna jest wtyczka flash pobierz jej najnowszą wersje" czego jak wiadomo zrobić nie mogę bo nowa wersja nie dogada się z procesorem. Macie może na to jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Firefox domaga się aktualizacji flasha

Post autor: xxx666xxx »

Ale Firefox masz nowy z linii 25.x na obecną chwilę? Jeśli tak to włącz odtwarzanie filmów na YT w formacie HTML5 http://www.youtube.com/html5?gl=PL&hl=pl
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
wojtasm91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Firefox to wersja 25.0.1 Co do pomysłu z HTML5 sprawdzałem wcześniej nie pomaga. Nadal ten sam komunikat. Podobnie jest z wszystkim co związane z flashem moje dziecko lubi pograć w gry online na stronkach z grami ten sam komunikat. Zastanawiam się czy gdybym dał starszego firefoxa to wszystko wróciłoby do normy. Ale nie wiem skąd pobrać jakąś starszą wersje firefoxa?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

wojtasm91 pisze:Teraz podczas próby odpalenia filmu np. na youtube otrzymuje komunikat że "potrzebna jest wtyczka flash pobierz jej najnowszą wersje" czego jak wiadomo zrobić nie mogę bo nowa wersja nie dogada się z procesorem. Macie może na to jakiś pomysł?
Nie wiem, czy zadziała, ale możesz spróbować...
Klepnij najpierw w terminalu polecenie:

Kod: Zaznacz cały

cp ~/.mozilla/firefox ~/Pulpit/firefox_BAK
Masz kopię ustawień - gdyby coś poszło nie tak.

Uruchom przeglądarkę plików (nautilusa), przejdź do swojego katalogu domowego i naciśnij CTRL+H - pojawią się ukryte pliki i katalogi. Odszukaj w nim katalog .mozilla i przejdź do .mozilla/firefox. Będzie tam katalog, który ma nazwę JAKIŚ_CIĄG_ZNAKÓW.default. Wewnątrz tego katalogu znajdź plik blocklist.xml i go usuń. Następnie w pasku adresu Firefoxa klepnij about:config, odszukaj następnie klucz extensions.blocklist.enabled i zmień jego wartość z true na false (dwukrotne kliknięcie na klucz powinno załatwić sprawę).
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
wojtasm91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nadal ten sam komunikat
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Skoro masz już kopię zapasową katalogu .mozilla. To mam jeszcze inny pomysł. Spróbuj usunąć cały ukryty folder .mozilla i uruchomić firefox. Co wtedy się stanie? Dalej będzie błąd?
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
wojtasm91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Usunąłem katalog firefox po czym przeglądarka odpaliła się normalnie a problem pozostał nierozwiązany
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Hmm... jeśli nie jesteś zbytnio przywiązany do firefox'a to jest jeszcze inne wyjście byś mógł używać Flash'a. Próbowałeś "pracować" na przeglądarce Google Chrome? Wiem, że to nie oto co Ci chodziło ale to już jedyne wyjście chyba widzę. Przeglądarka Chrome ma własny flash i nie korzysta z tego z Ubuntu. Tu: http://www.howopensource.com/2013/04/in ... -1210-deb/ masz podane jak zainstalować.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

xxx666xxx pisze:Hmm... jeśli nie jesteś zbytnio przywiązany do firefox'a to jest jeszcze inne wyjście byś mógł używać Flash'a. Próbowałeś "pracować" na przeglądarce Google Chrome? Wiem, że to nie oto co Ci chodziło ale to już jedyne wyjście chyba widzę. Przeglądarka Chrome ma własny flash i nie korzysta z tego z Ubuntu. Tu: http://www.howopensource.com/2013/04/in ... -1210-deb/ masz podane jak zainstalować.
viewtopic.php?f=127&t=168968#p962474
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
wojtasm91
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

No to aby było zabawnie powiem że ten temat już przerabiałem chrome zainstalowany poprawnie brak jakichkolwiek komunikatów o błędach a po kliknięciu w celu odpalenia totalnie nic się nie dzieje

-- 28 lis 2013, o 20:25 --

Kolego jak pisałem podmieniłem pliczki ale w miejscu gdzie powinna być treść generowana we flashu mam komunikat że potrzebna jest aktualna wersja wtyczki. Nie wiem czy ma to związek z firefoxem w nowej wersji...
Awatar użytkownika
mistrz1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Lokalizacja: Związek Socjalistycznych Republik Europejskich. Dystrykt – Polska

Post autor: mistrz1 »

Być może niektóre strony już nie otworzą się na starym flashu. Nawet ostatnio, nie pamiętam jaka strona, dzięki której można prowadzić webinar nie odpaliła się w Firefoksie, bo jest za stara wtyczka, chociaż dla Linuksa jest to najnowsza, bo jak wiadomo flash nie jest już rozwijany dla Linuksa. Dlatego nie wiem, czy twoje działania mają sens z instalacją starego flasha, skoro i tak nie uda się uruchomić go na stronach, bo jest za stary.
"Jeśli robisz to, co zawsze robiłeś, masz to, co zawsze miałeś" – Sokrates
Chwała Rosji! :) :clap:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Sieci, serwery, Internet”