Niepoprawne uruchamianie gier, filmów itp.

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
jukama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: Xfce

Niepoprawne uruchamianie gier, filmów itp.

Post autor: jukama »

Witam. Na początku uprzedzę, że nie na darmo jestem w przedszkolu: Linuxa widzę po raz pierwszy. Niestety przez jakiś czas jestem na niego "skazana" więc bardzo proszę o pomoc.
Nie działają mi żadne gry w necie- po próbie uruchomienia pojawia się zawężone okno z poziomymi pasami, przeważnie zielonymi lub fioletowymi. Okno nie reaguje na kliknięcia- jakby go tam wcale nie było. Podobnie jest przy logowaniu się do niektórych serwisów: obszar logowania wygląda jak opisałam powyżej, nakłada się na inny tekst a jak próbuję kliknąć to otwiera się to co jest pod oknem. Filmy startują i są w miarę czytelne ale kolory są sztuczne, dosyć jaskrawe. Jakby na obraz nałożony był jakiś filtr.
Z góry przepraszam ale jestem kompletnym laikiem. Przeglądałam różne wątki i wiem, że zapewne będę musiała podać jakieś informacje na temat tego co mam poinstalowane, jakie wersji itp. tylko że kompletnie nie wiem gdzie szukać takich informacji więc przed zadaniem takiego pytania proszę o proste i czytelne wskazówki jak to znaleźć. I nie mam pojęcia co to są te kody o których piszecie. Z góry dziękuję za ewentualną pomoc i cierpliwość.
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, 22:42 przez jukama, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Problem z uruchamianiem gier, filmów itp.

Post autor: igotit4free »

Napisz konkretnie o jaką grę/aplikację chodzi, podaj konfigurację swojego komputera, model albo wynik

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
Nie zaszkodzi też

uname -a
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: xxx666xxx »

Droga Jukamo
Brakuje Pani tzw "ograniczonych dodatków ubuntu" - są to kodeki wideo/audio oraz Flash. Może je Pani prosto zainstalować. Proszę odszukać w systemie coś takiego jak Terminal i wkleić to:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
kliknąć Enter a następnie wpisać hasło które zostało ustawione przy instalacji systemu. Jak się zainstaluje wszystko powinno działać :)
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
jukama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

xxx666xxx pisze:Droga Jukamo
Brakuje Pani tzw "ograniczonych dodatków ubuntu" - są to kodeki wideo/audio oraz Flash. Może je Pani prosto zainstalować. Proszę odszukać w systemie coś takiego jak Terminal i wkleić to:

sudo apt-get install ubuntu-restricted-extras
kliknąć Enter a następnie wpisać hasło które zostało ustawione przy instalacji systemu. Jak się zainstaluje wszystko powinno działać :)
Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Postąþiłam wg wskazówek ale niestety nie zadziałało. Nie jestem pewna czy wszystko do końca poszło dobrze. Na końcu pojawił się szary ekran z regulaminem, pod krórym wyświetlone było <ok> ale tu już na enter nie było żadnej reakcji. Myślę jednak, że wszystko się zainstalowało.

Zmień brzmienie tematu, napisz konkretnie o jaką grę/aplikację chodzi, podaj konfigurację swojego komputera, model albo wynik

lspci -k
Nie zaszkodzi też

uname -a
Chodzi tu o wszystkie gry jakie są na popularnych portalach z grami. Próbowałam uruchomić wiele z nich i przy każdej efekt jest ten sam. Zainstalowałam 2 gry z centrum oprogramowania Ubuntu i one działają, chociaż potrafią się zawieszać wielokrotnie. Ale grafika jest ok. Reszta- jak opisałam wcześniej.
Podaję informacje zwrotne z podanych kodów:

00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82865G/PE/P DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
	Subsystem: Dell Device 017a
	Kernel driver in use: agpgart-intel
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 82865G Integrated Graphics Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: i915
00:06.0 System peripheral: Intel Corporation 82865G/PE/P Processor to I/O Memory Interface (rev 02)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
	Kernel driver in use: uhci_hcd
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) USB2 EHCI Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: ehci-pci
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) LPC Interface Bridge (rev 02)
	Kernel driver in use: lpc_ich
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) IDE Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: ata_piix
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801EB (ICH5) SATA Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: ata_piix
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801EB/ER (ICH5/ICH5R) AC'97 Audio Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: snd_intel8x0
01:08.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82562EZ 10/100 Ethernet Controller (rev 02)
	Kernel driver in use: e100

Linux sandra-OptiPlex-170L 3.8.0-33-generic #48-Ubuntu SMP Wed Oct 23 17:26:34 UTC 2013 i686 i686 i686 GNU/Linux
Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki :)

//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

jukama pisze: Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Postąþiłam wg wskazówek ale niestety nie zadziałało. Nie jestem pewna czy wszystko do końca poszło dobrze. Na końcu pojawił się szary ekran z regulaminem, pod krórym wyświetlone było <ok> ale tu już na enter nie było żadnej reakcji. Myślę jednak, że wszystko się zainstalowało.
Wątpię. Z programami jest jak z pieczeniem tortu, jak się wykona całą procedurę, to mamy pyszny tort. Jak nie damy jajek i bitej śmietany, to nawet pies tego nie tknie.
W tej konkretnie sytuacji zamiast Enter trzeba użyć Taba, wtedy przechodzi się do kolejnej pozycji.

Co do podanych wyników poleceń, zamknij je tagami Code. Widzisz linijkę narzędzi? Wytłuszczenie, kurysywa, podkreślenie, Quote, Code ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Post autor: namok »

jukama pisze:Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Postąþiłam wg wskazówek ale niestety nie zadziałało. Nie jestem pewna czy wszystko do końca poszło dobrze. Na końcu pojawił się szary ekran z regulaminem, pod krórym wyświetlone było <ok> ale tu już na enter nie było żadnej reakcji. Myślę jednak, że wszystko
Następnym razem spróbuj użyć "TAB" może pomoże.
jukama
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Niepoprawne uruchamianie gier, filmów itp.

Użyłam TAB i udało się zainstalować. Mimo to nie ma efektów :( Po zainstalowaniu restartowałam kompurer, choć nawet nie wiem czy tu jest to potrzebne... na wszelki wypadek.
Co do podanych wyników poleceń, zamknij je tagami Code. Widzisz linijkę narzędzi? Wytłuszczenie, kurysywa, podkreślenie, Quote, Code ...
Widzę, ale nie zawsze wiem co do czego. Zwykle takie rzeczy nie były mi potrzebne więc proszę o cierpliwość i dziękuję za wskazówki. Postaram się nie powtarzać błędów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”