Kernele testowe/stabilne wersja v27.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86
Kontakt:

Re: Kernele testowe wersja v27.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: Galvatron »

Skusiłem się na promocję na Steam, zamiast kupić wersję pudełkową. Pliki teoretycznie są te same, więc może da się coś z tym zrobić?

-- 3 gru 2013, o 00:41 --

Znalazłem tutorial.:) Zaraz biorę się do pracy.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10
Architektura: x86_64

Post autor: Maciek Żabik »

mam linux-firmware 1.117 i linux-firmware-nonfree 1.14ubuntu1

e: pozdro dla nocnych marków ;)
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Udało się odpalić Dooma w trybie natywnym i od razu wyższy FPS, ale dalej występują wahania płynności - raz jest super płynnie, innym razem wszystko dzieje się w zwolnionym tempie, a marine porusza się jak w smole.

Coś nie mam szczęścia do tego Dooma.:P
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Udało się odpalić Dooma w trybie natywnym i od razu wyższy FPS, ale dalej występują wahania płynności - raz jest super płynnie, innym razem wszystko dzieje się w zwolnionym tempie, a marine porusza się jak w smole.

Coś nie mam szczęścia do tego Dooma.:P
Dam Ci może dziś mój config dla Dooma ... pod AMD APU E-350 z wszystkim możliwym na maksimum - nawet tym czego "normalnie" się włączyć nie da" np. natywną rozdzielczością 1366x768 i anizox16 i AAx16 działa ok 60 fps = od 30 do 118.

Pozdarwiam

-- 03 gru 2013 19:01 --

Odnośnie pojawiających się problemów z taktowaniem na procesorach Intela z rodziny icore [i3, i5, i7], proszę o odinstalowanie i ponownie zainstalowanie APM ... i sprawdzenie [po restarcie/odłączeniu zasilania] działania procesora.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Kontakt:

Byłbym bardzo wdzięczny.:)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem atak, odnośnie Doom 3, to moje ustawienia - jeśli masz inne ustawienia niż 1366x768, musisz zmodyfikować odpowiednie miejsca w poniższym pliku - wsadzasz go do katalogu .doom w głównym katalogu usera oczywiście:

DoomConfig.cfg

Za chwile pokaże filmik jak to działa na MSi X370 ;)

Doom 3 - 1

Doom 3 - 2

Doom 3 - 3

Co do Wine - to jest obecnie najlepszy config dla DX [max wydajność i prawie 100 % zgodność]... Oczywiście ilość pamieć dobieramy według naszych ustawień. Poniżej plik do importu w regedit:

wine-directx-ustawienia

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Wymienilem APM.
Nie wiem czy to KDE ale w 'Monitorze Bateri' mam wyszazone wszystko i na srodku duzy czerwony X z informacja ze :

"Power manaagement configuration module could not be loaded.
Wyglada na to, ze usluga zarzadzanie energia nie jest uruchomiona.
Moze to byc rozwiazane poprzez uruchomienie planowania wewnatrz "uruchamianie i wylaczanie" "

Po wybudzeniu co widac w logach moje polaczenie do neta a w zasadzie modem USB HUAWEI Mass Storage zamienia sie w device sr1 i musze recznie wyjac wtyczke z portu USB ponownie wlozyc zeby net zaskoczyl.
Do tego dochodza co jakis czas dzwieki z czytnika CD-rom.

Nie wiem czy tak sie da wejsc, podaje link do katalogu gdzie w podkatalogach sa logi kernela 27.1
https://dl.dropboxusercontent.com/u/610 ... index.html

Cos mi przejscie z 27.0 na 27.1 nie udalo sie, juz sie nastawiam, ze w sobote zrobie nowa instalacje systemu :(
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
quatrolibro
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 12.10

Post autor: quatrolibro »

e X t 7 3 pisze:Odnośnie pojawiających się problemów z taktowaniem na procesorach Intela z rodziny icore [i3, i5, i7], proszę o odinstalowanie i ponownie zainstalowanie APM ... i sprawdzenie [po restarcie/odłączeniu zasilania] działania procesora.
Na baterii, odpalony NeteXt'73, Firefox - forum Ubuntu.pl i monitor systemu z NeteXta:
przed odinstalowaniem APM taktowanie 2700~2900
po odinstalowaniu 2700~2900
po zainstalowaniu, włączeniu zasilacza i odłączeniu po minucie 2700~2900, użycie procesora około 3-5%, temp 65*C
Po tej operacji widzę że bateria leci na łeb na szyję, okazało się że powertop pokazuje 29 W - włączyło nVidię ???
jednak:

Kod: Zaznacz cały

cat /proc/acpi/bbswitch 
0000:01:00.0 OFF
Zacząłem od 44*C po starcie systemu. Po fixacji z turbo i powyższej procedurze temp. ustabilizowała się na około 65*C wydmuchiwane powietrze jest bardzo ciepłe (pod 26.x stabilizacja 50-55*C przy mniejszym obciążeniu nawet poniżej 50 - wydmuchiwane powietrze zimne)

Inne obserwacje: po starcie systemu jest ok, taktowanie schodzi nawet poniżej 1000. Włączenie przeglądarki powoduje skok w turbo. Próbowałem z "mniejszymi" programami i czasami jest skok w turbo, czasami nie. Podobnie po wyłączeniu Foxa czasami skalowanie taktowania wraca do normy, niestety, zazwyczaj nie i zostaje turbo do końca sesji. Nie ma znaczenia czy otwierane strony są przeładowane reklamami, czy są to filmy. Plugin container 1% więc to nie to. Kiedyś był z tym problem.
Kubuntu 12.10, KDE 4.11, Kernel K8_64bit
Dell Vostro 3750, i5-2410M, Intel HD Graphics 3000/nVidia GT 540 (Optimus), Intel Wireless N-1030
NetBit73

Post autor: NetBit73 »

quatrolibro pisze:
e X t 7 3 pisze:Odnośnie pojawiających się problemów z taktowaniem na procesorach Intela z rodziny icore [i3, i5, i7], proszę o odinstalowanie i ponownie zainstalowanie APM ... i sprawdzenie [po restarcie/odłączeniu zasilania] działania procesora.
Na baterii, odpalony NeteXt'73, Firefox - forum Ubuntu.pl i monitor systemu z NeteXta:
przed odinstalowaniem APM taktowanie 2700~2900
po odinstalowaniu 2700~2900
po zainstalowaniu, włączeniu zasilacza i odłączeniu po minucie 2700~2900, użycie procesora około 3-5%, temp 65*C
Po tej operacji widzę że bateria leci na łeb na szyję, okazało się że powertop pokazuje 29 W - włączyło nVidię ???
jednak:

cat /proc/acpi/bbswitch 
0000:01:00.0 OFF
Zacząłem od 44*C po starcie systemu. Po fixacji z turbo i powyższej procedurze temp. ustabilizowała się na około 65*C wydmuchiwane powietrze jest bardzo ciepłe (pod 26.x stabilizacja 50-55*C przy mniejszym obciążeniu nawet poniżej 50 - wydmuchiwane powietrze zimne)

Inne obserwacje: po starcie systemu jest ok, taktowanie schodzi nawet poniżej 1000. Włączenie przeglądarki powoduje skok w turbo. Próbowałem z "mniejszymi" programami i czasami jest skok w turbo, czasami nie. Podobnie po wyłączeniu Foxa czasami skalowanie taktowania wraca do normy, niestety, zazwyczaj nie i zostaje turbo do końca sesji. Nie ma znaczenia czy otwierane strony są przeładowane reklamami, czy są to filmy. Plugin container 1% więc to nie to. Kiedyś był z tym problem.
Potwierdzam, u mnie po nocce pracy kompa, praktycznie nieobciążonego przestaje skalować prockeim i3. Kilka godzin od włączenia działa "poprawnie".
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Co do Kolegi JerryG ... tu jednak chyba będzie konieczna reinstalacja ... skoro "wyrwałeś" Pan Nepomuka i Akonadi zapewne część komponentów systemu uległa usunięciu. Zatem na takim systemie testy nie będą wiarygodne.

Co do innych przypadków Intel icore. Proszę o testy bez obciążenia, a zatem czysty system bez dodatkowych modułów w stylu vbox oraz bez włączania aplikacji - tylko systemowe i najlepiej bez aktywnych usług cron, anacron, atd [jeśli jest]. Zatem jedynie monitor z NeteXt'73 i proszę obserwować pracę rdzeni procesora. Inaczej diagnostyka jest wręcz ... "trudna". Wydaje mi się, że tu problem leży w nowych zasadach zarządzania pracą procesorów w trybach ondemand, a zatem i powersave dla icore [tu w rozumieniu pracy w ramach Intel p-state]. Otóż od kernela Linux-3.12 ustalono .... to o czym już od roku piszę ;), że w trybie ondemand następuje utrata od 10 [AMD] do nawet 20 % [Intel] mocy w przypadku pracy w trybie ondemand/powersave w stosunku do trybu performance. W związku z tym poczyniono zmiany w tym rybie i ile widzę, że na AMD praktycznie nie wydłuża to czasu pracy z wyższymi częstotliwościami - choć widać ze dłużej schodzi z wyższych częstotliwości = ok nastu sekund, a nie kilku jak było wcześniej i wcześniej "balansuje" rdzeniami i dopiero potem spadek. Zatem jeśli system odczuje, że jakaś aplikacja potrzebuje mocy [np. Firefox] z automatu wskoczy na wysokie obroty ... a jak stwierdzi, że "potrzeba" sporo mocy od razu turbo jeśli jest dostępne.

Proszę zatem o testy w trybie idle = "nic" komp nie robi i wtedy po parunastu minutach działania proszę o logi.

Pozdrawiam

NetBit73

e X t 7 3 pisze:Co do Kolegi JerryG ... tu jednak chyba będzie konieczna reinstalacja ... skoro "wyrwałeś" Pan Nepomuka i Akonadi zapewne część komponentów systemu uległa usunięciu. Zatem na takim systemie testy nie będą wiarygodne.

Co do innych przypadków Intel icore. Proszę o testy bez obciążenia, a zatem czysty system bez dodatkowych modułów w stylu vbox oraz bez włączania aplikacji - tylko systemowe i najlepiej bez aktywnych usług cron, anacron, atd [jeśli jest]. Zatem jedynie monitor z NeteXt'73 i proszę obserwować pracę rdzeni procesora. Inaczej diagnostyka jest wręcz ... "trudna". Wydaje mi się, że tu problem leży w nowych zasadach zarządzania pracą procesorów w trybach ondemand, a zatem i powersave dla icore [tu w rozumieniu pracy w ramach Intel p-state]. Otóż od kernela Linux-3.12 ustalono .... to o czym już od roku piszę ;), że w trybie ondemand następuje utrata od 10 [AMD] do nawet 20 % [Intel] mocy w przypadku pracy w trybie ondemand/powersave w stosunku do trybu performance. W związku z tym poczyniono zmiany w tym rybie i ile widzę, że na AMD praktycznie nie wydłuża to czasu pracy z wyższymi częstotliwościami - choć widać ze dłużej schodzi z wyższych częstotliwości = ok nastu sekund, a nie kilku jak było wcześniej i wcześniej "balansuje" rdzeniami i dopiero potem spadek. Zatem jeśli system odczuje, że jakaś aplikacja potrzebuje mocy [np. Firefox] z automatu wskoczy na wysokie obroty ... a jak stwierdzi, że "potrzeba" sporo mocy od razu turbo jeśli jest dostępne.

Proszę zatem o testy w trybie idle = "nic" komp nie robi i wtedy po parunastu minutach działania proszę o logi.

Pozdrawiam

Obciążenie rdzeni jest w okolicach 1%, a częstotliwość pozostaje na maxa. Mój wynik jest po całonocnym działaniu kompa (nic nierobieniu).
Co ciekawe w dmesg się pojawiły takie kwiatki:

[drm:i915_set_reset_status] *ERROR* render ring hung inside bo (0x47c9000 ctx 1)                                                                                                  at 0x47c9284
[drm] stuck on render ring
[drm:i915_set_reset_status] *ERROR* render ring hung inside bo (0x475f000 ctx 1)                                                                                                  at 0x475f284
[drm:i915_set_reset_status] *ERROR* render ring hung inside bo (0x47c9000 ctx 1)                                                                                                  at 0x47c9284
[drm:i915_set_reset_status] *ERROR* render ring hung inside bo (0x475f000 ctx 1)                                                                                                  at 0x475f284
nie wiem czy to dlatego, że zalogowałem się przez x2go, czy jest tego inny powód. sprawdzę to jeszcze jak skończę to co robię.

marcin@itx:~$ vainfo
error: can't connect to X server!
error: can't open DRM connection!
error: failed to initialize display
Przerwane
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Widać znowu coś Intel "spaprał" ... ciekawe jestem innych logów - pod AMD działa wszystko bezproblemowo i idealnie wydajnie i oszczędnie ... to samo zresztą np. na Atomie w Asusie 1201n na Nvidia ION. Chyba tak, jak podejrzewam chyba Intel spaprał DRM i stad te problemy.

Pozdrawiam

NetBit73

e X t 7 3 pisze:Widać znowu coś Intel "spaprał" ... ciekawe jestem innych logów - pod AMD działa wszystko bezproblemowo i idealnie wydajnie i oszczędnie ... to samo zresztą np. na Atomie w Asusie 1201n na Nvidia ION. Chyba tak, jak podejrzewam chyba Intel spaprał DRM i stad te problemy.

Pozdrawiam
C2D intela też nie stwarza problemów. Cory tylko robią jajca na tych jajach.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

NetBit73 pisze:
e X t 7 3 pisze:Widać znowu coś Intel "spaprał" ... ciekawe jestem innych logów - pod AMD działa wszystko bezproblemowo i idealnie wydajnie i oszczędnie ... to samo zresztą np. na Atomie w Asusie 1201n na Nvidia ION. Chyba tak, jak podejrzewam chyba Intel spaprał DRM i stad te problemy.

Pozdrawiam
C2D intela też nie stwarza problemów. Cory tylko robią jajca na tych jajach.
Intel po raz kolejny robi "testy na ludziach" :P

Pozdrawiam

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Najnowsze Ubu, najnowszy kernel, Intel i3 i mam problem z myszą i klawiaturą na USB. Po kilku minutach się wyłączają (na zasilaczu jak i baterii). Nie pomaga wyjmowanie adaptera, ruszanie myszką itp. Pomaga tylko restart. Sprzęt sprawny na 100%, sprawdzany na innym kompie. Pendrivy działają normalnie.

Na wcześniejszej wersji kernela nie było problemów.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Jak włączasz PowerTop co pokazuj na Good/bad na AC/batt ?

Pozdrawiam

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

Na AC wszystko na bad oprócz BT i wake on lan. Na batt wszystko na good oprócz WLAN i VM writeback timeout.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Zatem jak już to kernel ... hmm czyżby Intel też spaprał hub usb [było sporo zmian w infrastrukturze USB]... a na jakich portach się to działo USB 2.0/3.0 ? To był jednorazowy wypadek [jakiś panic w kernelu/błąd w przełączaniu APM przez pm-utils], czy nagminnie ?

Przy okazji do jutra wydam stabilną wersje v26.8 na Linux-3.11.10 - ostatni build z tej serii.

Pozdrawiam

zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Kontakt:

USB 2.0 Dzieje się to nagminnie. System pochodzi 1-3 minuty i nie ma myszki. Sprawdzę jeszcze na genericu.

Dziwne, na genericu to samo :> Wcześniej tego nie było!
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

zovalik pisze:USB 2.0 Dzieje się to nagminnie. System pochodzi 1-3 minuty i nie ma myszki. Sprawdzę jeszcze na genericu.

Dziwne, na genericu to samo :> Wcześniej tego nie było!
Daj logi z NeteXt'73.

Pozdrawiam

Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”