Tym razem piszę z Xubuntu 13.10. Mimo wielu niedogodności zostałem uświadomiony (choć do teraz nie do końca zadowolony), że aktualny linux przynosi wiele korzyści. Faktycznie, bo odkryłem, że istnieją warte uwagi gry 3D, (choć jest ich niewiele) dzięki którym łatwiej będzie mi namówić znajomych na przesiadke systemu choć. Po instalacji tej wersji ubuntu zainstalowałem grę o nazwie warzone 2100 i po jej uruchomieniu byłem zdziwiony, że linux potrafi uruchomić tak fajne gry. Jednak w póżniejszym momencie coś mnie pokusiło, żeby zmienić ustawienia obrazu tej gry. Już dokładnie nie pamietam co zmieniłem, bo jakiś czas samemu starałem się naprawić ten problem. Otóż o ile pamiętam zmieniłem rozdzielczośc, może też odświeżanie obrazu w grze no i po zaakceptowaniu wyłączyła się. Myślałem, że taka jest kolej rzeczy, żeby mogła uruchomić się z nowymi ustawieniami (w końcu linux raczkuje jeśli chodzi o gry). Próbowałem otworzyć przez aktywator tą grę i zero reakcji, nawet użycie cpu nie wzrosło. Spróbowałem również przez terminal i zauważyłem cytuję "Couldn't find matching GLX visual". Na google'ach choć słabo znam angielski wyczytałem, że trzeba zmienić ustawienia związane właśnie z roździelczością/kolorami/efektami, ponieważ karta grafiki/sterownik nie obsługuje czegoś tam. No dobra, tylko, że nawet nie wiem jak zmienić na ustawienia na początkowe w tej grze, żeby znowu działała skoro nie moge jej uruchomić.
Moja karta grafiki to radeon 9550 128mb. Byłbym wdzięczny za pomoc