Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Forumowy magiel: pogaduchy o wszystkim i o niczym.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: ASUS EeePC 1000H + co najlepiej zainstalować?

Post autor: igotit4free »

Mamy tu specjalne miejsce, w którym zajmujemy się dychawicznymi maszynkami, zaraz cię tam ekspediuję.

Tak czy inaczej powinieneś mieć świadomość, że żaden współczesny system i współczesne aplikacje nie będzie działał na tym sprzęcie szybciej niż współczesne mu XP.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
gilban
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 19.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Re: Jaki Linux na stary/słaby komputer?

Post autor: gilban »

Dobra, to niech działa nawet jak XP, ale do XP Microsoft kończy wsparcie i chwila moment, ale nawet antywirusa nie będzie dało się zainstalować. Więc chciałbym alternatywę - czyli jakaś wersja Linuxa będzie najlepsza, tylko jaka? Po za tym sam XP może i źle nie działa, ale na tym Atomie najgorzej XP zaczyna działać po aktualizacji Frameworków do najnowszych 4 - 4.5. Także proszę o radę doświadczonych ludzi, którzy wiedzą więcej ode mnie.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Jak wyżej, na poprzednich ~50 stronach ... Mate, Openbox, Fluxbox, Xfce, LXDE, Ubuntu, Debian, Arch Linux, Puppy bla bla bla bla ... nic nowego ani nic specjalnie napisanego na EeePC się nie pojawiło.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: xxx666xxx »

Gdyby komuś się to przydało to dla takich bardzo starych komputerów wynalazłem jeszcze dystrybucję bazującą na Debianie Stabilnym z przerobionym kernelem z linii 3.7.x . Jest to system AntiX. Na architekturę i486. Do wygodnej i stabilnej pracy wymaga procesora ok. 300MHz oraz 64MB pamięci RAM + 128MB SWAP. Tu możecie to cudo pobrać: http://antix.mepis.com/index.php/Main_Page a tak wygląda jego pulpit: http://linuxiarze.pl/obrazy/download/antix-13.png jak widać posiada całkiem przyzwoite i proste środowisko graficzne.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
enemis
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jaki linux na stary komputer?

Post autor: enemis »

Cześć!

Raz na jakiś czas zjeżdżam do domu gdzie mam stary komputer: Pentium 4 3ghz, 1gb ram, radeon 9600. Chciałbym przeinstalować tam system i wpadłem na pomysł aby zainstalować tym razem Linuxa ponieważ (jak miewam) jest 'lżejszy' niż windows xp.
Także tutaj pytanie do was: Potrzebuje idioto-odporonego, łatwego w instalacji i obsłudze oraz pobierającego mało zasobów - Linuxa. Możecie poradzić mi która wersja będzie dla mnie najodpowiedniejsza? Zaznaczam, że nigdy wcześniej nie korzystałem z tego systemu ale czasem jak przyjadę do domu to w sumie fajnie będzie się pobawić 'czymś nowym'.

pozdrawiam
enemis
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Jaki linux na stary komputer?

Slax. Nawet nie musisz instalować.
Awatar użytkownika
Kamuisan
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Xfce
Architektura: x86

Post autor: Kamuisan »

enemis pisze: Zaznaczam, że nigdy wcześniej nie korzystałem z tego systemu ale czasem jak przyjadę do domu to w sumie fajnie będzie się pobawić 'czymś nowym'.
enemis
Polecam Lubuntu. Mało wymagające.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2013, 20:59 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: domknięcie ]
Registered Linux user #498194
rr9
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Architektura: x86

Post autor: rr9 »

Panie enemis, w Pogaduchach od 5 lat ciągnie się (już 45 stronicowy) wątek o tym:
viewtopic.php?f=125&t=88780
"Doskonałości nie osiąga się wtedy, gdy już niczego nie można dodać, ale wtedy, gdy już niczego nie można odjąć.”
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

rr9 pisze:Panie enemis, w Pogaduchach od 5 lat ciągnie się (już 45 stronicowy) wątek o tym:
viewtopic.php?f=125&t=88780
No popatrz, nie zauważyłem że to nie Pogaduchy, tytuł mnie zmylił. Już się poprawiam.
sowman
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jakie środowisko graficzne do IBM r50e?

Post autor: sowman »

Witam, jakie polecacie środowisko graficzne do IBM r50e? intel celeron M 1400 mhz 1,24 gb ramu, dysk 40 gb..
pozdrawiam !
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Jakie środowisko graficzne do IBM r50e?

Post autor: marcin1982 »

Ubuntu - edycję Lubuntu.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Tu: http://lxle.net/ znalazłem kolejne Distro na stare komputery. Bazuje na Lubuntu 12.04.x LTS i nim w zasadzie jest tylko już ma preinstalowane ograniczone dodatki (Kodeki Audio i Wideo+Flash) oraz Java 7. W razie gdyby komuś się przydało ;) Jego zaletą jest jeszcze to, że ma wsparcie techniczne do 2017 roku.
Ostatnio zmieniony 15 gru 2013, 17:10 przez xxx666xxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
magrig92
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Kontakt:

Pierwszy raz

Post autor: magrig92 »

Witam,
po wielu męczących formatach windowsa xp postanowiłem wypróbować Linuxa.
Nie wiem tylko jakiego wybrać dla mojego starego lapka. IBM T42, staruszek latał na windzie xp pro.
Szukam dlatego starszej wersji Ubuntu. Którą byście polecili?
namok
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 16.04
Środowisko graficzne: Unity
Kontakt:

Re: Pierwszy raz

Post autor: namok »

Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Znalazłem ciekawe nieoficjalne dystrybucje ale warte uwagi ze względu na długie wsparcie techniczne (aktualizacje/dostępność pakietów) może się przydać i jest w temacie:
Wakawa Linux
http://sourceforge.net/projects/wakawa/files/ znalazłem przypadkiem jeszcze "lekkie" dystrybucje bazujące na Debian Sid (nie mylić z ubuntu aczkolwiek ubuntu bazuje na dystrybucji debian sid lecz jest przerabiany przez canonical) na starsze procesory 64 bitowe (Intel/AMD). Jest wersja z lekkim środowiskiem graficznym MATE oraz jeszcze lżejszym tylko managerem okien OpenBox. Istnieje możliwość podczas instalacji wyboru języka polskiego. Jest to dystrybucja ciągła rolling release czyli nie ma daty zakończenia wsparcia. Istnieje także możliwość przetestowania w trybie Live-DVD.
źródło:

Kod: Zaznacz cały

http://www.vk-informatica.com/wakawa_en.php
Tu wersja na procesory 32 bitowe (Też Debian Sid z środowiskiem graficznym MATE) o nazwie MaDeb: http://sourceforge.net/projects/madeb/files/iso/ Także dystrybucja ciągła rolling release.

Natomiast tu przez kogoś już naszykowany gotowiec Ubuntu MATE Remix 12.04.x LTS : http://sourceforge.net/projects/ubuntum ... o/download . Środowisko graficzne MATE. Wersja dla procesorów 32 bitowych. Wsparcie techniczne standardowo jak w Ubuntu 12.04.x czyli do 2017 roku. Istnieje możliwość przetestowania Live-DVD. W trakcie instalacji istnieje możliwość wyboru języka polskiego.

Tutaj natomiast: http://sourceforge.net/projects/cinnamo ... =directory jest także gotowiec Ubuntu Cinnamon Remix 12.04.x LTS . Środowisko graficzne Cinnamon w wersji stabilnej i testowej. Wersja dla procesorów 32 oraz 64 bitowych. Wsparcie techniczne standardowo jak w Ubuntu 12.04.x czyli do 2017 roku. Istnieje możliwość przetestowania Live-DVD. W trakcie instalacji istnieje możliwość wyboru języka polskiego.

Tutaj: http://sourceforge.net/projects/debianm ... rce=navbar Jest Debian Stabilny 7.2 Wheezy MATE ale w wersji na procesory Non-PAE czyli w przypadku pamięci RAM idealny na starsze komputery nie posiadające więcej niż 3,25GB RAM. Środowisko graficzne MATE 1.6 dodatkowo w linku jest też "przepis" na działanie kart Wi-Fi Broadcom w laptopach Dell D600/D800 oraz instalację sterowników karty grafiki ATI Radeon. Dla przypomnienia Dell D600 ma w sobie procesory serii Pentium M. Więc to świadczy o zastosowaniu dystrybucji do starszych komputerów :) Przypuszczam, że dystrybucja ta będzie także dobra na procesory Celeron oraz Pentium 4 (socket 478).
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: mati75 »

Debian ma w repozytoriach jądro non-pae, więc nie trzeba instalować żadnych wytrysków w postaci innych dystrybucji. To nie jest Ubuntu, gdzie użytkownika ze starszym komputerem ma się gdzieś. A instalacja środowiska mate to jest jest jedna komenda w terminalu.
Debian Developer
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Drogi Mati75 w pełni Cię rozumiem ale weź pod uwagę, że nie każdy ma szybkie łącze internetowe... mogą tez trafić się osoby które mają ograniczony transfer. Nie wyobrażam sobie budowania Sid'a czy choćby Stabilnego Debiana w wersji netinstall na aero2 (nie dość, że prędkość to jeszcze cogodzinne rozłączanie się...) :pt36: Tu z pomocą mu przychodzą "gotowce" dając wstępnie podszykowany system.
Ale oczywiście jeśli ktoś pragnie czystego Debian'a Sid w wersji netboot do budowy własnego lekkiego systemu to jest łatwy do pobrania tu:

i386: http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/s ... t/mini.iso
amd64: http://ftp.nl.debian.org/debian/dists/s ... t/mini.iso

Jest to jednak myślę dla zaawansowanych wyjadaczy debian'a ale dzięki takiej wersji podstawowej można sobie zrobić naprawdę nieziemsko lekkiego debiana.
Ostatnio zmieniony 26 gru 2013, 16:28 przez xxx666xxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mati75
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: mati75 »

To nie jest netinstall to są netboot. Mylisz pojęcia. Poza tym są płyty CD, DVD a nawet Blu-ray. Można sobie ściągnąć co dusza zapragnie. Jeszcze jest debootstrap. Dużo jest możliwości instalacji systemu.
Debian Developer
slawke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dobranie ubuntu pod netbooka oraz podstawy

Post autor: slawke »

Witajcie, mam zamiar kupić sobie netbooka MSI Wind U100 i chcialbym używać na nim ubuntu lecz niewiem jakiego wybrać. Specyfikacje jego można znaleźć tutaj:http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-MS ... 874.0.html
Jestem również początkującym użytkownikiem wiec jeżeli mógłbym prosić o wyjaśnienie najważniejszych pojęć np. Środowisko graficzne i tym podobne ;)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Niestety Canonical porzuciło ideę dystrybucji na netbooki, w tej chwili na taki sprzęt mogę polecić jedynie Xubuntu 12.04, sam to instalowałem kilka dni temu na podobnym jeśli chodzi o konfigurację i osiągi komputerze (Acer Aspire One D250) i działa zadziwiająco dobrze. Instalacja bezproblemowa, jako wynik dostajesz kompletny i funkcjonalny system.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pogaduchy”