[SOLVED] Samsung ATIV Book 2 - instalacja z pendrive, czarny ekran podczas bootowania

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
jagielloma
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

[SOLVED] Samsung ATIV Book 2 - instalacja z pendrive, czarny ekran podczas bootowania

Post autor: jagielloma »

Jako, że to mój początek na tym forum, to chciałbym się z wszystkimi przywitać. :)

Mam zamiar przesiąść się z Windowsa na Ubuntu, który będzie systemem do codziennego użytku, ale Windows na komputerze zostanie, np. do rozrywki w jakimś FPSie. Ale do rzeczy. Wcześniej tak dla zabawy zainstalowałem sobie OpenSUSE i wszystko poszło bez problemu. Natomiast przy Ubuntu mam taki problem, że po przygotowaniu instalki na pendrivie, BIOS nie chce z niego bootować. Po wybraniu, żeby z niego bootował, pojawia się czarny ekran i nic więcej się nie dzieje. Próbowałem z Ubuntu 13.10 oraz 13.04 i taka sama sytuacja. Poradzicie coś świeżakowi? :)
Ostatnio zmieniony 07 gru 2013, 22:56 przez jagielloma, łącznie zmieniany 2 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Przesiadka

Post autor: bear7 »

W jaki sposób przygotowałeś nośnik instalacyjny? Z jakich programów korzystałeś?
Czy sprawdziłeś sumy kontrolne po pobraniu obrazów?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
jagielloma
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Przesiadka i problem przy instalacji

Nośnik instalacyjny przygotowywałem za pomocą kilku programów, ale skutek był taki sam. Używałem: Universal USB Installer, Unetbootin, LinuxLive USB Creator.

Sumy kontrolne sprawdzałem i wszystko się zgadza, więc obraz pobrał się bez żadnych problemów.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Przesiadka i problem przy instalacji

Co to za sprzęt? Jak laptop, to podaj nazwę producenta i model. Jak desktop, to podaj nazwę producenta i model płyty głównej. Co to za BIOS i które to wydanie? Sprawdź, czy BIOS jest w najnowszym wydaniu.
jagielloma
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Instalacja z pendrive, czarny ekran podczas bootowania

Tak, jest to laptop. Żadna z niego bestia, a mianowicie to Samsung ATIV Book 2 (NP270E5V-K01PL). BIOS (Phoenix SecureCore Tiano Setup ver. P07RBD) jest aktualny, bo aktualizował się akurat kilka dni temu
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Kontakt:

Post autor: Jarni »

Użyj klawiszy rozjaśniania ekranu, po instalacji tu masz rozwiązanie trwałe:
http://www.ubuntu-pomoc.org/ustawienie- ... komputera/
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
jagielloma
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tu nie chodzi o jasność ekranu, gdyż jest on cały czas podświetlony. Problem jest w tym, że nie chcę mi BIOS z niego bootować.

Mimo, że już rozwiązałem swój problem, poprzez nagranie obrazu iso na pendrive za pomocą UISO. Jednak nadal ciekawi mnie, co było przyczyną tego, że w inny sposób nie bootowało, chociaż powinno.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Jeśli instalacja się powiodła bez zmian w konfiguracji komputera i instalatora, to logiczny wniosek jest taki, że poprzednio używane nośniki instalacyjne były niewłaściwe.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

jagielloma pisze:rozwiązałem swój problem, poprzez nagranie obrazu iso na pendrive za pomocą UISO. Jednak nadal ciekawi mnie, co było przyczyną tego, że w inny sposób nie bootowało, chociaż powinno.
Wina zatem raczej leży po stronie programów, z których korzystałeś. Unetbootin ostatnio jakoś nie radzi sobie z nowszymi wydaniami - kilka wątków na forum na ten temat znajdziesz.

Zalecana przez Canonical metoda, to skorzystanie ze Startup Disk Creatora. Plik ISO jest hybrydowym obrazem, więc można jeszcze skorzystać z narzędzia dd.

Jak problem rozwiązany, to dajemy [SOLVED] na początku tytułu w pierwszym poście.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”