Kernele testowe/stabilne wersja v27.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Moderator: e X t 7 3

NetBit73

Re: Kernele testowe wersja v27.x - atom, K8, i7 oraz Brazos

Post autor: NetBit73 »

Galvatron pisze:Wielkie dzięki.:)
spoko:)
Kurremkarmerruk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 13.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Post autor: Kurremkarmerruk »

Witam. Jakiś czas temu opisywałem problem z nie włączającymi się aplikacjami (firefox, steam, amarok itp) po zainstalowaniu najnowszych catalystów. Poprzednio zgoniliśmy to na błędy które pozostały po usunięciu ppa oibafa. Tym razem na instalacji na której sterowników oibafa nie było błąd znów wystąpił po... Wyłączeniu dedykowanej karty w catalystach. Teraz uświadomiłem sobie że to samo zrobiłem tuż przed ostatnim resetem w poprzednim wypadku. Da się to jakoś naprawić? Włączyć karty ponownie nie mogę bo nie tylko amdcccle nie działa ale i sam amdconfig...

Jeśli dobrze rozumiem to np tutaj powinien pojawić się błąd z uprawnieniami? Powinienem mieć do tego dostęp?? ;)

Kod: Zaznacz cały

stat kdecache-karin
  Plik: „kdecache-karin”
  rozmiar: 4096         bloków: 8          bloki I/O: 4096   katalog
Urządzenie: 806h/2054d  inody: 4595391     dowiązań: 8
Dostęp: (0700/drwx------)  Uid: ( 1000/   karin)   Gid: ( 1000/   karin)
Dostęp:      2013-12-09 18:49:01.269259392 +0100
Modyfikacja: 2013-12-09 18:00:43.366116298 +0100
Zmiana:      2013-12-09 18:00:43.366116298 +0100
Utworzenie:  -
A tu już widać błąd chyba:

stat /usr/bin/firefox
  Plik: „/usr/bin/firefox” -> „../lib/firefox/firefox.sh”
  rozmiar: 25           bloków: 0          bloki I/O: 4096   dowiązanie symboliczne
Urządzenie: 806h/2054d  inody: 7473864     dowiązań: 1
Dostęp: (0777/lrwxrwxrwx)  Uid: (    0/    root)   Gid: (    0/    root)
Dostęp:      2013-12-09 17:16:13.649979235 +0100
Modyfikacja: 2013-11-15 12:59:11.000000000 +0100
Zmiana:      2013-11-26 17:06:31.151313801 +0100
Utworzenie:  -
Da się to jakoś poprawić? Najlepiej "masowo"?

sudo chown -R 'karin' /usr/bin/firefox
Zmienia uid na 1000 ale nadal firefox się nie uruchamia...

Edit.
Tego nie było :D Zapomniałem że w usr/bin właśnie takie uprawnienia powinny byc ;) więc problem nie leży tu....
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Galvatron pisze:Wielkie dzięki.:)
Jak działa ? ;) ... to już w sumie "zabytek" od tej wersji bardzo dużo zmieniałem ;).

Nowy APM v3.1 dostępny.

PS. do godziny kernele v27.2 ;)

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
JerryG
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 24.04

Post autor: JerryG »

Ja na razie nie instaluje ani kernela ani reszty polecanej przez Ciebie, czekam na naprawe generica Kubuntu :(
Czytalem zglosznia, sa takie jak u mnie pod Suse, Fedora, ciekawe kiedy naprawia, winna jest ktoras poprawka, bo po instalacji wszystko bylo OK.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Kernele v27.2 bazujące na Linux-3.12.4 udostępnione.

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
NetBit73

a ja dałem nowy netext, możecie przećwiczyć nowy sposób instalacji updateów :)
tu więcej:
viewtopic.php?f=216&t=167845&p=972446#p972446
Kurremkarmerruk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Super! Właśnie będę reinstalacje robił więc mi to bardzo życie ułatwi. Dziękuję :)
NetBit73

Kurremkarmerruk pisze:Super! Właśnie będę reinstalacje robił więc mi to bardzo życie ułatwi. Dziękuję :)
Proszę bardzo ;-)

w sumie ostatnie 2-3 dni przyniosły sporo zmian w netexcie.. mam nadzieje, że na lepsze. Czekam dalsze opinie/sugestie.
Kurremkarmerruk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nowa funkcja działa ale poprzednia zmiana przestała. Tzn nie reaguje na przycisk "graficzny instalator kerneli". Wywoływanie okna przez aktualizację też nie. Testowane na czystym ubuntu 13.10.
NetBit73

Kurremkarmerruk pisze:Nowa funkcja działa ale poprzednia zmiana przestała. Tzn nie reaguje na przycisk "graficzny instalator kerneli". Wywoływanie okna przez aktualizację też nie. Testowane na czystym ubuntu 13.10.
Może było zbyt duże obciążenie dropboxa (wydanie nowego APM, kerneli, Netexta). Wtedy niestety potrafi zgłupieć. U mnie to się nie potwierdza co piszesz... Będę jeszcze testować.

PS
główny instalator wywołuje te, które piszesz, że nie działają:) więc średnio logiczne by to było.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

NetBit73 pisze:
Kurremkarmerruk pisze:Nowa funkcja działa ale poprzednia zmiana przestała. Tzn nie reaguje na przycisk "graficzny instalator kerneli". Wywoływanie okna przez aktualizację też nie. Testowane na czystym ubuntu 13.10.
Może było zbyt duże obciążenie dropboxa (wydanie nowego APM, kerneli, Netexta). Wtedy niestety potrafi zgłupieć. U mnie to się nie potwierdza co piszesz... Będę jeszcze testować.

PS
główny instalator wywołuje te, które piszesz, że nie działają:) więc średnio logiczne by to było.
Masz racje ... ostatnio dostaje ostrzeżenia z dropboksa, że przekraczam limity download`ów w przypadku darmowego konta [tyle osób pobiera] ... pewnie jeszcze chwila i zaczną robić "problemy" :P

Pozdrawiam

NetBit73

e X t 7 3 pisze:
NetBit73 pisze:

PS
Masz racje ... ostatnio dostaje ostrzeżenia z dropboksa, że przekraczam limity download`ów w przypadku darmowego konta [tyle osób pobiera] ... pewnie jeszcze chwila i zaczną robić "problemy" :P
Pozdrawiam
Jedyny pomysł to postawienie gdzieś płatnego serwera:) ale sponsorowanie łącza, maszyny etc, poza już włożoną pracą i czasem to już się robi trochę za dużo na nasze możliwości. :(
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

U mnie program działa świetnie. Wolałbym jednak aby oddzielić instalowanie nowych "danych" od konfigurowania. W przypadku GRUB jest prosto, bo wystarczy odptaszkować (przecież mam już wprowadzone odpowiednie wpisy do /etc/default/grub). W przypadku APM jest gorzej, bo nie wiem czy jest nowa wersja, czy nie. Jeżeli nie odznaczę APM, a nowej wersji brak, to program "zachęca mnie do zmian w konfiguracji, a tego czynić nie chcę, bo już mam wszystko ustawione. Nie wiem czy jasno się wyraziłem, bo widzę, że nieźle namieszałem :-D
NetBit73

Tomfoc pisze:U mnie program działa świetnie. Wolałbym jednak aby oddzielić instalowanie nowych "danych" od konfigurowania. W przypadku GRUB jest prosto, bo wystarczy odptaszkować (przecież mam już wprowadzone odpowiednie wpisy do /etc/default/grub). W przypadku APM jest gorzej, bo nie wiem czy jest nowa wersja, czy nie. Jeżeli nie odznaczę APM, a nowej wersji brak, to program "zachęca mnie do zmian w konfiguracji, a tego czynić nie chcę, bo już mam wszystko ustawione. Nie wiem czy jasno się wyraziłem, bo widzę, że nieźle namieszałem :-D
namieszałeś bo:
1. wersja ALL wymusza wszystko...
2. wersja instaluj dostępne aktualizacje, sama zaznaczy czeki tam, gdzie jest wymagana aktualizacja, czyli jak są wpisy w grub, to nie będzie tego wymuszać. To samo jak będzie aktualna wersja APM to też nie wymusi.
3. APM zapamiętuje ustawienia, zatem nie zmieni ich jeżeli nie wybierzesz świadomie innego ustawienia, odświeży ewentualnie :)

mam nadzieję, że też wyraziłem się jasno i nie namieszałem:)
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Przepraszam, że namieszałem. Nie widzę tylko opcji "instaluj dostępne aktualizacje" - po wybraniu w programie "Zaktualizuj NeteXt'73 lub system" otwiera mi się okienko z trzema opcjami: Instaluj wszystko, OK i Powrót". Mam program w wersji 6.91.14.
zovalik
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: 14.04
Kontakt:

Post autor: zovalik »

Jakie macie miesięczne downloady tak z ciekawości? Jeśli można wiedzieć ofc ;)
Maciek Żabik
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Maciek Żabik »

bawiąc się z intel wifi fix, zauważyłem, że najwyższe pingi (1000ms i więcej) mam do routerów z openwrt, do innych pingi są niższe ale dalej na nieużytecznym poziomie (ponad 300ms)
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

zovalik pisze:Jakie macie miesięczne downloady tak z ciekawości? Jeśli można wiedzieć ofc ;)
Szczerze to nie wiem, ale pewnie w skrajnych przypadkach to bliżej 100 GB/m ... kilka razy miałem monit, że przekroczyłem 20 GB/dzień ... co przyznam mnie w osłupienie wprawiło ... i ostrzegano, że kolejny raz skutkować będzie zablokowaniem czasowym konta ... na razie to się nie stało na szczecie hehe ;)

Pozdrawiam

Kurremkarmerruk
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk

Nadal nie chce instalować kerneli... Skasowałem i zainstalowałem netext i też nie pomogło. Wszystkie inne okna ładują się poprawnie. Na kubuntu działało wszystko dobrze. Na normalnym ubuntu już nie...
Awatar użytkownika
Galvatron
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: Galvatron »

Kernel K8 22.3 (3.7.9) specjalnie nie wpłynął na działanie Dooma. Chyba po prostu "ten typ tak ma".

Mnie to już de facto nie dotyczy, ale chciałem zwrócić uwagę, że skryptowi bardzo brakuje opcji sprzątania po sobie i przywracania systemu do stanu sprzed jego instalacji. Wszystkie automatycznie dodane pakiety/repozytoria zostają i trzeba się męczyć z ich ręcznym usuwaniem. Ja w ten sposób wczoraj uszkodziłem GCC i moduł Nvidii nie chciał się budować. Konieczna była reinstalacja kompilatora.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.
Zablokowany

Wróć do „kernele e X t 7 3”