spoko:)Galvatron pisze:Wielkie dzięki.
Kernele testowe/stabilne wersja v27.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
Moderator: e X t 7 3
Re: Kernele testowe wersja v27.x - atom, K8, i7 oraz Brazos
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 13.04
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Witam. Jakiś czas temu opisywałem problem z nie włączającymi się aplikacjami (firefox, steam, amarok itp) po zainstalowaniu najnowszych catalystów. Poprzednio zgoniliśmy to na błędy które pozostały po usunięciu ppa oibafa. Tym razem na instalacji na której sterowników oibafa nie było błąd znów wystąpił po... Wyłączeniu dedykowanej karty w catalystach. Teraz uświadomiłem sobie że to samo zrobiłem tuż przed ostatnim resetem w poprzednim wypadku. Da się to jakoś naprawić? Włączyć karty ponownie nie mogę bo nie tylko amdcccle nie działa ale i sam amdconfig...
Jeśli dobrze rozumiem to np tutaj powinien pojawić się błąd z uprawnieniami? Powinienem mieć do tego dostęp??
A tu już widać błąd chyba:
Da się to jakoś poprawić? Najlepiej "masowo"?
Zmienia uid na 1000 ale nadal firefox się nie uruchamia...
Edit.
Tego nie było
Zapomniałem że w usr/bin właśnie takie uprawnienia powinny byc
więc problem nie leży tu....
Jeśli dobrze rozumiem to np tutaj powinien pojawić się błąd z uprawnieniami? Powinienem mieć do tego dostęp??

Kod: Zaznacz cały
stat kdecache-karin
Plik: „kdecache-karin”
rozmiar: 4096 bloków: 8 bloki I/O: 4096 katalog
Urządzenie: 806h/2054d inody: 4595391 dowiązań: 8
Dostęp: (0700/drwx------) Uid: ( 1000/ karin) Gid: ( 1000/ karin)
Dostęp: 2013-12-09 18:49:01.269259392 +0100
Modyfikacja: 2013-12-09 18:00:43.366116298 +0100
Zmiana: 2013-12-09 18:00:43.366116298 +0100
Utworzenie: -
stat /usr/bin/firefox
Plik: „/usr/bin/firefox” -> „../lib/firefox/firefox.sh”
rozmiar: 25 bloków: 0 bloki I/O: 4096 dowiązanie symboliczne
Urządzenie: 806h/2054d inody: 7473864 dowiązań: 1
Dostęp: (0777/lrwxrwxrwx) Uid: ( 0/ root) Gid: ( 0/ root)
Dostęp: 2013-12-09 17:16:13.649979235 +0100
Modyfikacja: 2013-11-15 12:59:11.000000000 +0100
Zmiana: 2013-11-26 17:06:31.151313801 +0100
Utworzenie: -
sudo chown -R 'karin' /usr/bin/firefox
Edit.
Tego nie było

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Jak działa ?Galvatron pisze:Wielkie dzięki.

Nowy APM v3.1 dostępny.
PS. do godziny kernele v27.2

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
Ja na razie nie instaluje ani kernela ani reszty polecanej przez Ciebie, czekam na naprawe generica Kubuntu 
Czytalem zglosznia, sa takie jak u mnie pod Suse, Fedora, ciekawe kiedy naprawia, winna jest ktoras poprawka, bo po instalacji wszystko bylo OK.

Czytalem zglosznia, sa takie jak u mnie pod Suse, Fedora, ciekawe kiedy naprawia, winna jest ktoras poprawka, bo po instalacji wszystko bylo OK.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Kernele v27.2 bazujące na Linux-3.12.4 udostępnione.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

a ja dałem nowy netext, możecie przećwiczyć nowy sposób instalacji updateów 
tu więcej:
viewtopic.php?f=216&t=167845&p=972446#p972446

tu więcej:
viewtopic.php?f=216&t=167845&p=972446#p972446
-
- Serdeczny Borsuk
Super! Właśnie będę reinstalacje robił więc mi to bardzo życie ułatwi. Dziękuję 

Proszę bardzoKurremkarmerruk pisze:Super! Właśnie będę reinstalacje robił więc mi to bardzo życie ułatwi. Dziękuję

w sumie ostatnie 2-3 dni przyniosły sporo zmian w netexcie.. mam nadzieje, że na lepsze. Czekam dalsze opinie/sugestie.
-
- Serdeczny Borsuk
Nowa funkcja działa ale poprzednia zmiana przestała. Tzn nie reaguje na przycisk "graficzny instalator kerneli". Wywoływanie okna przez aktualizację też nie. Testowane na czystym ubuntu 13.10.
Może było zbyt duże obciążenie dropboxa (wydanie nowego APM, kerneli, Netexta). Wtedy niestety potrafi zgłupieć. U mnie to się nie potwierdza co piszesz... Będę jeszcze testować.Kurremkarmerruk pisze:Nowa funkcja działa ale poprzednia zmiana przestała. Tzn nie reaguje na przycisk "graficzny instalator kerneli". Wywoływanie okna przez aktualizację też nie. Testowane na czystym ubuntu 13.10.
PS
główny instalator wywołuje te, które piszesz, że nie działają:) więc średnio logiczne by to było.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Masz racje ... ostatnio dostaje ostrzeżenia z dropboksa, że przekraczam limity download`ów w przypadku darmowego konta [tyle osób pobiera] ... pewnie jeszcze chwila i zaczną robić "problemy"NetBit73 pisze:Może było zbyt duże obciążenie dropboxa (wydanie nowego APM, kerneli, Netexta). Wtedy niestety potrafi zgłupieć. U mnie to się nie potwierdza co piszesz... Będę jeszcze testować.Kurremkarmerruk pisze:Nowa funkcja działa ale poprzednia zmiana przestała. Tzn nie reaguje na przycisk "graficzny instalator kerneli". Wywoływanie okna przez aktualizację też nie. Testowane na czystym ubuntu 13.10.
PS
główny instalator wywołuje te, które piszesz, że nie działają:) więc średnio logiczne by to było.

Pozdrawiam

Jedyny pomysł to postawienie gdzieś płatnego serwera:) ale sponsorowanie łącza, maszyny etc, poza już włożoną pracą i czasem to już się robi trochę za dużo na nasze możliwości.e X t 7 3 pisze:Masz racje ... ostatnio dostaje ostrzeżenia z dropboksa, że przekraczam limity download`ów w przypadku darmowego konta [tyle osób pobiera] ... pewnie jeszcze chwila i zaczną robić "problemy"NetBit73 pisze:Może było zbyt duże obciążenie dropboxa (wydanie nowego APM, kerneli, Netexta). Wtedy niestety potrafi zgłupieć. U mnie to się nie potwierdza co piszesz... Będę jeszcze testować.Kurremkarmerruk pisze:Nowa funkcja działa ale poprzednia zmiana przestała. Tzn nie reaguje na przycisk "graficzny instalator kerneli". Wywoływanie okna przez aktualizację też nie. Testowane na czystym ubuntu 13.10.
PS
Pozdrawiam

- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
U mnie program działa świetnie. Wolałbym jednak aby oddzielić instalowanie nowych "danych" od konfigurowania. W przypadku GRUB jest prosto, bo wystarczy odptaszkować (przecież mam już wprowadzone odpowiednie wpisy do /etc/default/grub). W przypadku APM jest gorzej, bo nie wiem czy jest nowa wersja, czy nie. Jeżeli nie odznaczę APM, a nowej wersji brak, to program "zachęca mnie do zmian w konfiguracji, a tego czynić nie chcę, bo już mam wszystko ustawione. Nie wiem czy jasno się wyraziłem, bo widzę, że nieźle namieszałem 

namieszałeś bo:Tomfoc pisze:U mnie program działa świetnie. Wolałbym jednak aby oddzielić instalowanie nowych "danych" od konfigurowania. W przypadku GRUB jest prosto, bo wystarczy odptaszkować (przecież mam już wprowadzone odpowiednie wpisy do /etc/default/grub). W przypadku APM jest gorzej, bo nie wiem czy jest nowa wersja, czy nie. Jeżeli nie odznaczę APM, a nowej wersji brak, to program "zachęca mnie do zmian w konfiguracji, a tego czynić nie chcę, bo już mam wszystko ustawione. Nie wiem czy jasno się wyraziłem, bo widzę, że nieźle namieszałem
1. wersja ALL wymusza wszystko...
2. wersja instaluj dostępne aktualizacje, sama zaznaczy czeki tam, gdzie jest wymagana aktualizacja, czyli jak są wpisy w grub, to nie będzie tego wymuszać. To samo jak będzie aktualna wersja APM to też nie wymusi.
3. APM zapamiętuje ustawienia, zatem nie zmieni ich jeżeli nie wybierzesz świadomie innego ustawienia, odświeży ewentualnie

mam nadzieję, że też wyraziłem się jasno i nie namieszałem:)
- Tomfoc
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: 22.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Przepraszam, że namieszałem. Nie widzę tylko opcji "instaluj dostępne aktualizacje" - po wybraniu w programie "Zaktualizuj NeteXt'73 lub system" otwiera mi się okienko z trzema opcjami: Instaluj wszystko, OK i Powrót". Mam program w wersji 6.91.14.
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
Jakie macie miesięczne downloady tak z ciekawości? Jeśli można wiedzieć ofc 

-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 13.10
bawiąc się z intel wifi fix, zauważyłem, że najwyższe pingi (1000ms i więcej) mam do routerów z openwrt, do innych pingi są niższe ale dalej na nieużytecznym poziomie (ponad 300ms)
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Szczerze to nie wiem, ale pewnie w skrajnych przypadkach to bliżej 100 GB/m ... kilka razy miałem monit, że przekroczyłem 20 GB/dzień ... co przyznam mnie w osłupienie wprawiło ... i ostrzegano, że kolejny raz skutkować będzie zablokowaniem czasowym konta ... na razie to się nie stało na szczecie hehezovalik pisze:Jakie macie miesięczne downloady tak z ciekawości? Jeśli można wiedzieć ofc

Pozdrawiam

-
- Serdeczny Borsuk
Nadal nie chce instalować kerneli... Skasowałem i zainstalowałem netext i też nie pomogło. Wszystkie inne okna ładują się poprawnie. Na kubuntu działało wszystko dobrze. Na normalnym ubuntu już nie...
- Galvatron
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Kernel K8 22.3 (3.7.9) specjalnie nie wpłynął na działanie Dooma. Chyba po prostu "ten typ tak ma".
Mnie to już de facto nie dotyczy, ale chciałem zwrócić uwagę, że skryptowi bardzo brakuje opcji sprzątania po sobie i przywracania systemu do stanu sprzed jego instalacji. Wszystkie automatycznie dodane pakiety/repozytoria zostają i trzeba się męczyć z ich ręcznym usuwaniem. Ja w ten sposób wczoraj uszkodziłem GCC i moduł Nvidii nie chciał się budować. Konieczna była reinstalacja kompilatora.
Mnie to już de facto nie dotyczy, ale chciałem zwrócić uwagę, że skryptowi bardzo brakuje opcji sprzątania po sobie i przywracania systemu do stanu sprzed jego instalacji. Wszystkie automatycznie dodane pakiety/repozytoria zostają i trzeba się męczyć z ich ręcznym usuwaniem. Ja w ten sposób wczoraj uszkodziłem GCC i moduł Nvidii nie chciał się budować. Konieczna była reinstalacja kompilatora.
Man wields his sword to die with a a smile on his face on a distant day beyond his dreams.