[SOLVED] Lenovo ThinkPad Edge, klawisze funkcyjne przestały działać

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
blaballong
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

[SOLVED] Lenovo ThinkPad Edge, klawisze funkcyjne przestały działać

Post autor: blaballong »

Klawisze funkcyjne działały bez zarzutu aż do dzisiejszego poranka. Uruchamiam laptopa i żaden z klawiszy nie reaguje.
System to Ubuntu 13.10 a laptop Lenovo ThinkPad Edge.

Co do tego co robiłem/instalowałem to praktycznie nic. Żadne programy nie były instalowane. Co do aktualizacji to rzeczywiście po włączeniu komputera rozpocząłem instalację, ale problem z klawiszami zauważyłem na moment przed instalacją, wiec to nie mogło mieć wpływu. A przed wyłączeniem komputera dnia poprzedniego to wiadomo - jakieś standardowe czynności, które każdy wykonuje na komputerze. Nic innego niż zwykle.

W ustawieniach ostatnio coś tam przestawiłem w związku z zewnętrznym monitorem i wygaszaniem ekranu także nic powiązanego.

I jeszcze jedna rzecz - nie wiem na ile może mieć coś wspólnego, ale kilka dni temu podczas włączania komputera - w momencie ładowania systemu ekran był mocno przyciemniony mimo ustawienia jasności na full. To wystąpiło bodajże po serii jakichś aktualizacji. Dopiero przyciemnienie ekranu klawiszem funkcyjnym i ponowne rozjaśnienie dawało efekt. Taki sposób ładowania systemu powtarzał się przez kilka dni po czym problem zniknął a zamiast tego nie działają mi klawisze funkcyjne.

Ma ktoś jakieś pomysły co się wydarzyło i co mogę z tym zrobić?
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 13.10 klawisze funkcyjne przestały działać

Post autor: bear7 »

Sznurek: http://askubuntu.com/questions/170038/f ... nkpad-edge
Z tego co widzę, to pacjent chwali się tym, że wyciągnięcie i ponowne włożenie baterii rozwiązało problem. Warto spróbować...

I jeszcze ten sznurek: http://askubuntu.com/questions/9542/ubu ... 1-13-14-15
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
blaballong
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Ubuntu 13.10 klawisze funkcyjne przestały działać

Post autor: blaballong »

Serdecznie dzięki. Wyciągnięcie baterii rzeczywiście pomogło.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”