Ubuntu i inne dystrybucje - interfejs graficzny
Ubuntu i inne dystrybucje - interfejs graficzny
Witam,
Mam pytanie bardzo podstawowe dla doświadczonych użytkowników.
Czy w Ubuntu, lub w innych dystrybucjach Linux'a można w pełni "wyklikać" wszystko to, co jest potrzebne do korzystania z systemu?
Mam tutaj na myśli tak rozbudowany interfejs graficzny, jaki znajduje się w Windowsie.
Co podczas użytkowania może mnie zaskoczyć, że do danej czynności będzie wymagane wykorzystanie terminala, a w Windowsie byłaby opcja w interfejsie graficznym?
Nie chodzi tutaj o podstawowe funkcje, trochę bardziej zaawansowane, ale też bez większej ingerencji w system, na które Windows i tak nie pozwala.
Mam pytanie bardzo podstawowe dla doświadczonych użytkowników.
Czy w Ubuntu, lub w innych dystrybucjach Linux'a można w pełni "wyklikać" wszystko to, co jest potrzebne do korzystania z systemu?
Mam tutaj na myśli tak rozbudowany interfejs graficzny, jaki znajduje się w Windowsie.
Co podczas użytkowania może mnie zaskoczyć, że do danej czynności będzie wymagane wykorzystanie terminala, a w Windowsie byłaby opcja w interfejsie graficznym?
Nie chodzi tutaj o podstawowe funkcje, trochę bardziej zaawansowane, ale też bez większej ingerencji w system, na które Windows i tak nie pozwala.
- hsurim
- Wytworny Kaczor
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86_64
Re: Ubuntu i inne dystrybucje - interfejs graficzny
Mam osobiste doświadczenie i wiem, że np. w Ubuntu, ale w różnych środowiskach graficznych, tego samego nie da się zrobić.
A oto 'mały' przykład - viewtopic.php?f=133&t=158219
A oto 'mały' przykład - viewtopic.php?f=133&t=158219
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 13.10
Tak, to jest bardzo prawdopodobne.Co podczas użytkowania może mnie zaskoczyć, że do danej czynności będzie wymagane wykorzystanie terminala, a w Windowsie byłaby opcja w interfejsie graficznym?
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Architektura: x86
http://www.ubuntu-pomoc.org/przewodnik- ... -pangolin/
W Przewodniku znajdziesz o instalacji, konfiguracji, nazewnictwo i inne. Część rzeczy mogła ulec zmianie w nowszych wydaniach systemu.
Terminal nie straszny, trzeba tylko uważać co się wpisuje i nie kopiować do niego bezmyślnie poleceń, o których nie wiesz co robią.
A najbardziej klikalne środowisko to chyba KDE (Kubuntu).
Rozbudowany menadżer do wyklikiwania ustawień jest w openSUSE i nazywa się YaST. Ma moduły podzielone na kategorie i jest ich całe mnóstwo http://pl.opensuse.org/YaST Minusem openSUSE jest to, że będziesz musiał zmienić forum
Więcej w Google pod hasłami: "konfiguracja <tu wstaw nazwę środowiska graficznego>" lub "Ubuntu konfiguracja <zapory sieciowej/drukarki XYZ/skrótów klawiszowych/innych rzeczy, do których przywykłeś>". Poprzeglądaj blogi, gdyż często zawierają zrzuty ekranu. Zwracaj uwagę na daty wpisów, unikaj starszych niż z 2012 roku. Potem możesz pobrać obrazy systemów, które cię zainteresowały i wypróbować bez instalacji, w trybie Live.
W Przewodniku znajdziesz o instalacji, konfiguracji, nazewnictwo i inne. Część rzeczy mogła ulec zmianie w nowszych wydaniach systemu.
Terminal nie straszny, trzeba tylko uważać co się wpisuje i nie kopiować do niego bezmyślnie poleceń, o których nie wiesz co robią.
A najbardziej klikalne środowisko to chyba KDE (Kubuntu).
Rozbudowany menadżer do wyklikiwania ustawień jest w openSUSE i nazywa się YaST. Ma moduły podzielone na kategorie i jest ich całe mnóstwo http://pl.opensuse.org/YaST Minusem openSUSE jest to, że będziesz musiał zmienić forum

Więcej w Google pod hasłami: "konfiguracja <tu wstaw nazwę środowiska graficznego>" lub "Ubuntu konfiguracja <zapory sieciowej/drukarki XYZ/skrótów klawiszowych/innych rzeczy, do których przywykłeś>". Poprzeglądaj blogi, gdyż często zawierają zrzuty ekranu. Zwracaj uwagę na daty wpisów, unikaj starszych niż z 2012 roku. Potem możesz pobrać obrazy systemów, które cię zainteresowały i wypróbować bez instalacji, w trybie Live.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
Czy istnieje jakiś e-book z listą komend do terminala z krótkim objaśnieniem? Możecie coś polecić?
Przy standardowej wersji Ubuntu znajduje się na górze lista programów. Przy polskiej edycji zostało to zastąpione HUB'em, przynajmniej tak to rozumiem. W jaki sposób mogę przełączać się pomiędzy nimi? Najlepiej bez terminala, chyba, że się nie da inaczej.
Przy standardowej wersji Ubuntu znajduje się na górze lista programów. Przy polskiej edycji zostało to zastąpione HUB'em, przynajmniej tak to rozumiem. W jaki sposób mogę przełączać się pomiędzy nimi? Najlepiej bez terminala, chyba, że się nie da inaczej.
- rom
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 14.04
HUB i global menu to domena Ubuntu z Unity (domyślny, promowany przez canonical interfejs graficzny). Zastąpiły zwykłe menu ze starszych wersji Ubuntu. Nie wiem, czy da się go zastąpić zwykłym menu.
Bardziej "normalnie" wygląda środowisko Gnome Shell (zwane Gnome 3). I we wszystkich pozostałych (przynajmniej tych bardziej popularnych) środowiskach, znajduje się zwykłe rozwijane menu.
Link do poradnika dałem po to, abyś cokolwiek poznał jak wygląda system, z jaką terminologią się możesz spotkać, jakie nazwy mają najpopularniejsze programy desktopowe itp.
Bardziej "normalnie" wygląda środowisko Gnome Shell (zwane Gnome 3). I we wszystkich pozostałych (przynajmniej tych bardziej popularnych) środowiskach, znajduje się zwykłe rozwijane menu.
Link do poradnika dałem po to, abyś cokolwiek poznał jak wygląda system, z jaką terminologią się możesz spotkać, jakie nazwy mają najpopularniejsze programy desktopowe itp.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
- adami
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 20.04
- Środowisko graficzne: Inne
A jest ich całkiem sporo opisanych sto ,miłych testów http://distrowatch.com/index.php?dataspan=1Potem możesz pobrać obrazy systemów, które cię zainteresowały i wypróbować bez instalacji, w trybie Live.
Nawet więcej

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: LXDE
Można. Korzystałem z systemu Ubuntu przez 2 lata praktycznie nie używając terminala.Snakeyes pisze:Witam,
Zależy od tego, co i komu jest potrzebne. Możliwe są takie opcje:
1) Uda się wyklikać wszystko to, co jest potrzebne.
2) Nie uda się wyklikać, i będzie konieczne użycie terminala żeby zrobić wszystko to, co jest potrzebne.
3) Nawet i w terminalu nie uda się zrobić wszystko to, co jest potrzebne do korzystania z systemu.
Bez użycia terminala można korzystać z przeglądarek, pakietów biurowych, odtwarzaczy audio i wideo, redaktorów graficznych. Bez terminala można instalować nowe aplikacje Ubuntu i usuwać je. Można konfigurować system na różne sposoby, zmieniając wygląd bądź nawet język interfejsu. Praktycznie na takim samym poziomie jak i w Windows. Czasami nawet i łatwiej.
Ale może powstać problem nie do rozwiązania bez użycia terminalu.
Również bywa, że nawet i w terminalu nie da się znaleźć rozwiązania. Na Windows też zdarzają się problemy, które nie da się rozwiązać.
Ale terminala nie trzeba się bać! Nic strasznego nie ma w tym ustrojstwie.
Wiele rzeczy: Instalacja niektórych programów. Na przykład Firefox i Chrome instalują się bez konieczności korzystania z terminala, ale Operę czasami nie da się zainstalować bez terminala. Instalacja drukarki Canon LBP2900 jest praktycznie niemożliwa bez użycia terminala. Z drugiej strony, jest takie sprzęt, który wymaga ręcznej instalacji sterowników na Windows, ale na Ubuntu wykrywa się automatycznie.Snakeyes pisze:Co podczas użytkowania może mnie zaskoczyć, że do danej czynności będzie wymagane wykorzystanie terminala, a w Windowsie byłaby opcja w interfejsie graficznym?
Zależy od konkretnego sprzętu i konkretnych wymagań użytkownika. Często zdarza się tak, że terminal w ogóle nie jest potrzebny i użytkownikowi da się obejść bez niego nawet przez parę lat, ale przy innym sprzęcie od razu mogą być problemy nierozwiązywalne bez terminala (niektóre karty dźwiękowe Realtek, niektóre drukarki Canon, itp.).
- xxx666xxx
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Ja bym Ci polecił poradnik naszego Szanownego KolegiSnakeyes pisze:Czy istnieje jakiś e-book z listą komend do terminala z krótkim objaśnieniem? Możecie coś polecić?

Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
-
- Gibki Gibbon
Do przejrzenia:Czy istnieje jakiś e-book z listą komend do terminala z krótkim objaśnieniem? Możecie coś polecić?
http://tinyurl.com/pj5fmwu .