Lightdm nie synchronizuje poziomu głośności z Unity

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Lightdm nie synchronizuje poziomu głośności z Unity

Post autor: Savpether »

Witam.

Kod: Zaznacz cały

savpether@DT-Piotr:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset DRAM Controller (rev 03)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 4 Series Chipset PCI Express Root Port (rev 03)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 1 (rev 01)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 2 (rev 01)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation NM10/ICH7 Family PCI Express Port 4 (rev 01)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #1 (rev 01)
00:1d.1 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #2 (rev 01)
00:1d.2 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #3 (rev 01)
00:1d.3 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB UHCI Controller #4 (rev 01)
00:1d.7 USB controller: Intel Corporation NM10/ICH7 Family USB2 EHCI Controller (rev 01)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev e1)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GB/GR (ICH7 Family) LPC Interface Bridge (rev 01)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SATA Controller [IDE mode] (rev 01)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation NM10/ICH7 Family SMBus Controller (rev 01)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF108 [GeForce GT 430] (rev a1)
01:00.1 Audio device: NVIDIA Corporation GF108 High Definition Audio Controller (rev a1)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
04:00.0 PCI bridge: PLX Technology, Inc. PEX8112 x1 Lane PCI Express-to-PCI Bridge (rev aa)
05:04.0 Multimedia audio controller: C-Media Electronics Inc CMI8788 [Oxygen HD Audio]
06:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
Moja karta dźwiękowa to: ASUS Xonar DX. Rzecz w tym, że poziom głośności w light dm jest inny niż w Unity. Z tego, co wiem powinny być takie same. Zmiana głośności w Unity powinna wpływać na zmianę głośności w light dm, niestety to u mnie nie działa. Na laptopie z zintegrowaną kartą dźwiękową wszystko jest ok. Nas komputerze stacjonarnym zintegrowaną kartę dźwiękową mam wyłączoną w BIOSie. Zrzut ekranu z konfiguracji dźwięku:
https://drive.google.com/file/d/0B2wKp8 ... sp=sharing
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Lightdm nie synchronizuje poziomu głośności z Unity

Post autor: bear7 »

Savpether pisze:Rzecz w tym, że poziom głośności w light dm jest inny niż w Unity. Z tego, co wiem powinny być takie same. Zmiana głośności w Unity powinna wpływać na zmianę głośności w light dm, niestety to u mnie nie działa.
Wybacz, ale chyba będziesz musiał bardziej rozwinąć swoją myśl. Być może nie rozumiem, ale co ma menadżer wyświetlania Lightdm do ustawień głośności? Gdzie dokładnie są te różnice w głośności? W jaki sposób sprawdzałeś tą różnicę?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Śpieszę wyjaśnić. Po wyświetleniu się lightdm po prawej stronie u góry masz ikonkę regulacji dźwięku - taką samą jak w unity. Dzięki niej możesz zmienić poziom głośności. Zmiana ta powinna dotyczyć lightdm i unity - tak nie jest. Jeśli zmienię poziom głośności w środowisku unity to taki sam poziom głośności powinienem mieć w lightdm, jeśli zmieniam poziom głośności w lightdm to taki sam poziom powinienem mieć w unity. Jeśli tak nie masz to znaczy, że masz buga. Z założenia ustawienia poziomu głośności w lightdm nie są odseparowane od poziomu głośności w unity.

Kolejny przykład - jeśli wyświetli Ci się ekran logowania lightdm i wyciszysz w nim dźwięk to po zalogowaniu do unity dźwięk również powinien być wyciszony. Teraz rozumiesz?
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

A ja to widzę inaczej. Dźwięk w Lightdm, to ustawienia globalne, które dotyczą każdego użytkownika. Użytkownik, po zalogowaniu się, może dostosować poziom głośności zgodnie ze swoimi preferencjami. Zakładając, że na komputerze/w systemie jest więcej jak jeden użytkownik, każdy może mieć inne preferencje co do głośności. Dlaczego więc inny użytkownik ma decydować, że gdy ja się zaloguje, będę miał dźwięk na maksa lub na pół gwizdka, lub nie będę mieć go wcale?
Czy teraz rozumiesz?

Czy jest to bug? Jak tak, to mi osobiście jak najbardziej on nie przeszkadza. Powiem więcej. Mi odpowiada.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

@bear7

W zasadzie to masz rację, w takim razie i tak jest bug :D Skoro opisana przez Ciebie sytuacja jest normalna to na moim laptopie z zintegrowaną kartą dźwiękową realteka dźwięk w lightdm jest taki sam jak w unity, co więcej zmiana w unity wpływa na poziom w lightdm i odwrotnie. Jak sobie z tym w takim razie poradzić? Bo albo jedno, albo drugie jest błędem prawda? :D Nie może być tak, że na jednej maszynie domyślnie działa mi tak, a na drugiej inaczej. Ściślej mówiąc chodzi o laptop dość leciwy - compaq presario cq210-ew.
Open your mind for mental revolution. It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society. This is your world. This is our world. The revolution is now.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Skoro opisana przez Ciebie sytuacja jest normalna
Nigdzie nie napisałem, że opisana sytuacja jest normalna. Napisałem tylko, że widzę to inaczej. :wink:
Nie wiem, jakie są założenia Canonical - która opcja jest prawidłowa, a która nie.
na moim laptopie z zintegrowaną kartą dźwiękową realteka dźwięk w lightdm jest taki sam jak w unity, co więcej zmiana w unity wpływa na poziom w lightdm i odwrotnie.
Pierwsze pytanie jakie się rzuca, to czy oba komputery pracują na tym samym wydaniu Ubuntu?

Będę miał chwilę, to sprawdzę jak to wygląda u mnie i dam Ci znać.
Savpether
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor

Oczywiście, wszystko pracuje na Ubuntu 13.04. Jak będę miał czas to sprawdzę jak to się zachowuje na LTSie, jak będzie dobrze to poprzestanę na 12.04 i poczekam na 14.04.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”