Mam nadzieję że we właściwym dziale to napisałem.
Kompiluje sobie kernel ten standardowy z kubuntu 12.04 bo chce włączyć w nim swój procesor i tylko tę opcję zmieniam w ustawieniach. Ale za każdym razem po kompilacji i instalacji dkms nie potrafi zbudować modułów virtualbox'a. Kernel ten testuje w takim samym systemie jak napisałem wcześniej tyle że w wirtualbox.
I nie wiem co robie źle bo gdy skompiluje i zbuduje paczki deb na swoim kubuntu 12.04 na kompilatorze w wersji 4.7 to kubuntu z virtualbox'a wywala błędy:
Kod: Zaznacz cały
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu linux-headers-3.2.52.
(Odczytywanie bazy danych ... 102217 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Rozpakowanie linux-headers-3.2.52 (z linux-headers-3.2.52_3.2.52-10.00.Custom_amd64.deb) ...
Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu linux-image-3.2.52.
Rozpakowanie linux-image-3.2.52 (z linux-image-3.2.52_3.2.52-10.00.Custom_amd64.deb) ...
Done.
Konfigurowanie linux-headers-3.2.52 (3.2.52-10.00.Custom) ...
Examining /etc/kernel/header_postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/header_postinst.d/dkms 3.2.52 /boot/vmlinuz-3.2.52
ERROR (dkms apport): binary package for vboxguest: 4.3.4 not found
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.2.52 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/vboxguest/4.3.4/build/make.log for more information.
Konfigurowanie linux-image-3.2.52 (3.2.52-10.00.Custom) ...
Running depmod.
Examining /etc/kernel/postinst.d.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/apt-auto-removal 3.2.52 /boot/vmlinuz-3.2.52
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/dkms 3.2.52 /boot/vmlinuz-3.2.52
ERROR (dkms apport): binary package for vboxguest: 4.3.4 not found
Error! Bad return status for module build on kernel: 3.2.52 (x86_64)
Consult /var/lib/dkms/vboxguest/4.3.4/build/make.log for more information.
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/initramfs-tools 3.2.52 /boot/vmlinuz-3.2.52
update-initramfs: Generating /boot/initrd.img-3.2.52
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/pm-utils 3.2.52 /boot/vmlinuz-3.2.52
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/update-notifier 3.2.52 /boot/vmlinuz-3.2.52
run-parts: executing /etc/kernel/postinst.d/zz-update-grub 3.2.52 /boot/vmlinuz-3.2.52
Generating grub.cfg ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.2.52
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.2.52
Found linux image: /boot/vmlinuz-3.2.0-57-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-3.2.0-57-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
done
Dla wszystkiego napisze dokładnie co i jak robię. Zainstalowałem pakiety:
build-essential initramfs-tools kernel-package libncurses5-dev fakeroot bzip2 cramfsprogs
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-toolchain-r/test && sudo apt-get update && sudo apt-get install -y gcc-4.7 g++-4.7
sudo update-alternatives --install /usr/bin/gcc gcc /usr/bin/gcc-4.6 60 --slave /usr/bin/g++ g++ /usr/bin/g++-4.6
sudo update-alternatives --install /usr/bin/gcc gcc /usr/bin/gcc-4.7 40 --slave /usr/bin/g++ g++ /usr/bin/g++-4.7
sudo update-alternatives --config gcc
Zainstalowałem sobie pakiet linux-source na swoim systemie, rozpakowałem to źródełko w katalogu domowym. Przekopiowałem plik config-3.2.0-57-generic z katalogu /boot do katalogu z rozpakowanym źródłem zmieniając mu nazwę na .config. Wydałem komende make menuconfig. W konfiguratorze kernela wczytałem uprzednio skopiowany config poprzez "Load an Alternate Configuration File" w sekcji Processo type and features w opcji Processor family wybrałem procesor z rodziny Opteron/Athlon64/K8. Zapisałem ustawienia i zbudowałem paczki komendą:
time fakeroot make-kpkg -j3 --initrd kernel_image kernel_headers
Chyba o niczym nie zapomniałem.
Ktoś wie o co tu chodzi bo ja się z tym już 3 dni męczę.
-- 20 gru 2013, o 16:12 --
Zapomniałem dodać że w pliku
/var/lib/dkms/vboxguest/4.3.4/build/make.log
Czy ktoś może mi wskazać w czym jest problem, albo gdzie popełniłem błąd ?
-- 20 gru 2013, o 20:29 --
Dałem sobie na spokój z tym. To musi być coś namieszane w moim systemie bo kernele skompilowane przez twórców Ubuntu śmigają bez błędów.