Miłe złego początki

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
zidam0101
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Miłe złego początki

Post autor: zidam0101 »

Jestem na emeryturze i abym nie trwonił czasu tylko zajął się sprawami użytecznymi /poszerzał horyzonty myślowe/ dostałem od syna stary PC .Ponieważ był na nim zainstalowany stary "legalny" pirat Win. postanowiłem zainstalować na nim legalny program Linuksa -Ubuntu.
Ponieważ jestem z wykształcenia -samoukiem i lubię dochodzić do wszystkiego sam, więc sam zgodnie z instrukcją zainstalowałem Puchacza.Dopiero zaczynamy się nawzajem poznawać .Pierwsze kroki są jak najbardziej pozytywne. Problem mój polega na tym,że ja na kompie siadam od czasu do czasu. Jeżeli włączam komp. codziennie ,jest wszystko OK. Ale jeżeli to zrobię po np.3-4 dniach muszę podawać login i hasło - przy czym program nie przyjmuje mi wpisywanego hasła.Ponieważ nie doszedłem z tym do ładu - postawiłem system od nowa/myślałem,że coś pomyliłem z loginem -z hasłem raczej nie bo w trakcie użytkowania system parokrotnie żądał podania hasła i wszystko było OK./ Postawiony system ,już teraz z zapisanym loginem i hasłem- działa w analogiczny sposób.Proszę o radę i pomoc co robię nie tak? Albo co mam zrobić?? :ligt: wiem -siedzieć na kompie non stop.
Ostatnio zmieniony 16 gru 2013, 22:45 przez bear7, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawiłem dwa kwiatki, które rzucały się w oczy
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Miłe złego początki

Post autor: igotit4free »

Witaj, na początek polecam lekturę Regulaminu i dostosowanie wątku do wymogów. Nadaj tematowi swojego wątku trochę treści, niech będzie wiadomo o co w nim chodzi.

Co do opisywanej sytuacji, to nie spotkałem się dotąd z czymś takim. W zależności od opcji jaką wybrałeś przy instalacji możliwe są tylko dwa ustawienia. Albo system nie pyta cię o hasło przy uruchomieniu, albo cię pyta. Nie zależy to od czasu między wyłączeniami.
Możesz być również pytany o hasło w sytuacji, gdy system uruchomił się bez pytania o nie, ale próbujesz wykonać zadania wymagające uprawnień "administratora".

Jeszcze czym innym jest zaś sytuacja o której wspominasz, czyli taka że system nie przyjmuje prawidłowego hasła. Ta z kolei jest wynikiem błędu w pracy tegoż systemu, nie ma jednak nic wspólnego z okresami dzielącymi logowania do niego.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
zidam0101
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Problem z uruchamianiem systemu.

Dziękuję za podjęcie tematu.Proszę również o wyrozumiałość - gdyż nie jestem starym komputerowcem a raczej laikiem w tej dziedzinie.
Nawiasem mówiąc i tak byłem z siebie zadowolony /albo i nawet więcej/,że system odpalił ,że uruchomiłem drukarkę, pocztę i strony internetowe. Ale wracając do mojego problemu - wynika z tego ,że są dwie możliwości;
1.Albo popełniłem dwa razy ten sam błąd przy instalacji systemu i nie wyłączyłem opcji/podaj hasło przy uruchamianiu systemu/ ale dlaczego system pyta mi się o login a nie tylko o hasło? -- /przy uruchamianiu się systemu bez podania hasła ,przy wykonywaniu zadania wymagającego uprawnień administratora -hasło jest przyjmowane/.
2.Lub, skłaniam się do wersji,że wystąpił błąd w instalacji systemu albo występuje błąd w pracy systemu.
Mam więc pytanie - czy można to jakoś naprawić? Czy tylko ratuje mnie co dzienne włączanie kompa lub postawienie na nowo po raz trzeci systemu.?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

takie trochę głupie pytanie ale tylko to mi przychodzi do głowy:
a) czy wyłączasz maszynkę za każdym razem czy może tylko usypiasz?
b) czy jeśli tak, nie ma takiej sytuacji, że maszynka po wyłączeniu zostaje bez prądu?
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

ethanak pisze:takie trochę głupie pytanie ale tylko to mi przychodzi do głowy
W sumie to nie głupie. Jak się nie mylę, to domyślnie - w sensie zaraz po instalacji - w Ubuntu ustawione jest blokowanie i wyłączenie ekranu po nieaktywności przez 10-15 minut i bodajże zaznaczona jest opcja "Wymaganie uwierzytelnienia po wznowieniu działania komputera".
Co do błędnego hasła... Jest jeszcze taka możliwość, że kolega może mieć ustawione kilka innych układów klawiatury, a zmiana na inny może być nawet przypadkowa - nietrudno jest przypadkowo nacisnąć przycisk Super (ten z logo Windowsa) + spacja. W przypadku, gdy hasło to "haslo", to raczej układ klawiatury nie ma znaczenia. Ale jak hasło to "hasło", to te "ł", w przypadku zmiany układu klawiatury na inny, może robić różnicę...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
zibiboniek1
Zakręcona Traszka
Zakręcona Traszka

Post autor: zibiboniek1 »

zidam0101 dlaczego system pyta mi się o login a nie tylko o hasło?
to jest dziwne właśnie, bo ubuntu pamięta użytkowników i wymaga tylko hasła do zalogowania.
Z tego co pamiętam to w lubuntu chyba tak miałem że trzeba było podać nazwę użytkownika i hasło
a z jakiej strony pobrałeś ubuntu?
zidam0101
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Jeszcze raz dzięki za podpowiedzi rozwiązania .Z klawiaturą przerabiałem pierwszy postawiony system nic nie "wyszło". Odpowiadając na pytanie Zibi - płytkę z systemem ,dostałem z trzeciej ręki od znajomego -znajomego , mojego syna z napisem Ubuntu 12.04.
Mam jeszcze dodatkowe pytanie ,czy można postawić jeszcze raz ten system - jak gdyby jeden na drugim ? Czy pierwsze trzeba usunąć stary? ...... ////Tylko spoko -bez nerwów tłumaczycie to LAIKOWI.!
A pro po -dobry ten cytat Seneki i o czyżyku też.Ale człowiek uczy się do końca życia i umiera........
Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Co prawda można instalować system na już istniejący - bez formatowania partycji - ale wtedy wyjdzie jakaś kaszanka, cyrk. Lepiej postawić system od nowa. Tylko wcześniej cenne dane trzeba sobie zabezpieczyć. Odinstalowywać systemu nie trzeba, nawet nie ma takiej możliwości. Nowe Ubuntu instaluj na tej samej partycji, tylko pamiętaj aby zaznaczyć, że ta partycja ma być sformatowana. Formatowanie spowoduje, że obecne Ubuntu zniknie z dysku.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

Igotit4free prosił bez grzecznie, bez wstawiania ramek:
Witaj, na początek polecam lekturę Regulaminu i dostosowanie wątku do wymogów.
Zapoznaj się z regulaminem forum i popraw tytuł wątku zgodnie ze wskazówką zawartą w poniższej ramce:
Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.

A co do tego:
zidam0101 pisze: Mam jeszcze dodatkowe pytanie ,czy można postawić jeszcze raz ten system - jak gdyby jeden na drugim ? Czy pierwsze trzeba usunąć stary? ...... ////Tylko spoko -bez nerwów tłumaczycie to LAIKOWI.!
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”