[SOLVED]Trudności przy instalacji Ubuntu 13.10 32 bit na Acer Extensa 5230
-
- Serdeczny Borsuk
- Wersja Ubuntu: 12.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
[SOLVED]Trudności przy instalacji Ubuntu 13.10 32 bit na Acer Extensa 5230
Jak w temacie.. próbuję zainstalować Ubuntu 13.10 w wersji 32 bity na wymienionej maszynie. Próba odpalenia Ubuntu w trybie live CD kończy się niepowodzeniem. Po ok. 1 min. kropeczki pod napisem Ubuntu przestają migać i na tym odpalenie się kończy. Podobnie rzecz ma się z Linux Mint 16. Na początku myślałem, że to wina środowiska graficznego, bo distro Linux Mint 15 XFCE udało się zainstalować (choć live CD nie dało się uruchomić). Może ktoś miał podobny problem?
Czy jest szansa, że zainstaluje np. Ubuntu 10.04 i uda mi się przeprowadzić aktualizację do wersji obecnej?
Będę wdzięczny za wszelkie porady
Czy jest szansa, że zainstaluje np. Ubuntu 10.04 i uda mi się przeprowadzić aktualizację do wersji obecnej?
Będę wdzięczny za wszelkie porady
Ostatnio zmieniony 10 sty 2014, 15:31 przez Chemical Attack, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Trudności przy instalacji Ubuntu 13.10 32 bit na Acer Extensa 5230
Możesz podać, jakie podzespoły siedzą w tym komputerze? Masz jakiekolwiek wydanie Ubuntu, które pracuje w trybie Live? Jak tak, to odpal to wydanie, odpal terminal i klepnij poniższe polecenia:
A bezpośrednią instalację wydania 12.04 bierzesz pod uwagę, czy nie?
Kod: Zaznacz cały
cat /proc/cpuinfo
cat /proc/meminfo
free -m
lshw -C display
lspci -k | egrep -iA2 'vga|3d'
Musiałbyś zainstalować 10.04. Zaktualizować najpierw do 12.04, następnie do 12.10, do 13.04 i do 13.10. Ze względu na zmiany pomiędzy 10.04 i 12.04, szanse powodzenia raczej są niskie i stawiam, że już przy aktualizacji do 12.04 będą problemy.Czy jest szansa, że zainstaluje np. Ubuntu 10.04 i uda mi się przeprowadzić aktualizację do wersji obecnej?
A bezpośrednią instalację wydania 12.04 bierzesz pod uwagę, czy nie?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Serdeczny Borsuk
W sobotę/poniedziałek będę w stanie podać wszystkie podzespoły i wyniki poleceń.. w tej chwili laptop jest w biurze w pracy i nie mam do niego dostępu. Jedyny linux jaki udało mi się na nim uruchomić w wersji live to puppy linux. Na pewno nie odpala się na nim w wersji live 12.10, 13.04 i 13.10.. bo je sprawdziłem. Nie mam pojęcia o co chodzi:( To pierwszy taki przypadek odkąd pamiętam.. instalowałem już Ubuntu na kilkudziesięciu maszynach, czasem nie widziało USB, ale z płyty zawsze się udawało zainstalować. Tutaj lipa totalna. Jak pisałem udało mi się tylko zainstalować Mint w wersji 15 XFCE, ani MATE, ani Cinnamon nie dało rady:( Wersja 16 XFCE też nie daje rady i wyskakuje mi jakiś dziwny text, który też dorzucę.. Czy to możliwe, żeby nie dało rady zainstalować Ubuntu na tym laptopie, skoro XP śmiga aż miło?
Jeżeli tylko będzie możliwe to 12.04 jak najbardziej mi odpowiada..
Jeżeli tylko będzie możliwe to 12.04 jak najbardziej mi odpowiada..
-
- Przyjaciel
Radzisz sobie z językiem angielskim? Jak tak, to poczytaj:
https://help.ubuntu.com/community/PAE
http://www.webupd8.org/2012/05/how-to-i ... n-pae.html
Ręki sobie uciąć nie dam, ale coś mi się wydaje, że tutaj leży twój problem. Będą wyniki poleceń, to będzie można coś więcej powiedzieć...
https://help.ubuntu.com/community/PAE
http://www.webupd8.org/2012/05/how-to-i ... n-pae.html
Ręki sobie uciąć nie dam, ale coś mi się wydaje, że tutaj leży twój problem. Będą wyniki poleceń, to będzie można coś więcej powiedzieć...
-
- Serdeczny Borsuk
Radzę sobie całkiem nieźle.. ale tego problemu nie skojarzyłem. Jak tylko coś się uda zrobić będę informował na bieżąco. Dziękuję za pomoc!
Specyfikacja:
Procesor: Intel Celeron 575 (2GHz, 667 MHz FSB, 1 MB L2 cache)
Grafika: Mobile Intel Graphics Media Accelerator 4500M
RAM: 1GB DDR2
Wyniki poleceń:
-
//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, błędy, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
Specyfikacja:
Procesor: Intel Celeron 575 (2GHz, 667 MHz FSB, 1 MB L2 cache)
Grafika: Mobile Intel Graphics Media Accelerator 4500M
RAM: 1GB DDR2
Wyniki poleceń:
-free -m
total used free shared buffers cached
Mem: 1946 1046 899 0 42 643
-/+ buffers/cache: 360 1586
Swap: 952 0 952
-lshw -C display
*-display:0
description: VGA compatible controller
product: Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 07
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:44 memory:f4000000-f43fffff memory:d0000000-dfffffff ioport:1800(size=8)
*-display:1 UNCLAIMED
description: Display controller
product: Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2.1
bus info: pci@0000:00:02.1
version: 07
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pm bus_master cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:f4400000-f44fffff
lspci -k | egrep -iA2 'vga|3d'
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 4 Series Chipset Integrated Graphics Controller (rev 07)
Subsystem: Acer Incorporated [ALI] Device 013c
Kernel driver in use: i915
-
- Przyjaciel
Odpal Ubuntu ponownie z płyty. Jak pojawi się fioletowy kolor na ekranie, naciśnij strzałkę w dół (lub inny, dowolny przycisk), wybierz język polski, a następnie przed wyborem czy to "Wypróbuj Ubuntu", czy też "Zainstaluj Ubuntu", naciśnij przycisk F6 i wybierz opcję nomodeset. Czy jest jakiś postęp?
Wydaje mi się, że problemem jest tutaj twoja grafika. Spróbuj najpierw rozwiązania z nomodeset.
Wydaje mi się, że problemem jest tutaj twoja grafika. Spróbuj najpierw rozwiązania z nomodeset.
-
- Serdeczny Borsuk
Niestety nic się nie zmieniło.. nadal po ok. 1 min kropeczki zatrzymują się i instalacja/live CD dalej nie idzie:((
-- 3 sty 2014, o 14:17 --
Takie pokrętne pytanie.. czy jest możliwe, żeby było niemożliwe uruchomienie linuksa? Wydawało mi się , że to system który na najsłabszym sprzęcie pójdzie, a tutaj taki zonk
-- 10 sty 2014, o 16:36 --
Problem został rozwiązany.. przynajmniej jeśli chodzi o instalację. Rozwiązaniem okazało się zaznaczenie opcji ACPI off
https://help.ubuntu.com/community/BootOptions
Niestety.. po takiej instalacji laptop nie pokazuje stanu baterii. Ponadto kiedy naciskamy guzik do włączania/wyłączania wyłącza się nie wyświetlając opcji wyboru. Jeśli wyłączamy myszką poprzez poprzez wybór z menu laptop zawiesza się w trakcie wyłączania i trzeba dodatkowo nacisnąć guzik. Niby niewielkie rzeczy, ale zawsze jakieś niedogodności:(( Poza tym system działa w porządku, choć przy dłuższej pracy XBMC zawiesza się, ale może to być wina braku pamięci RAM, której jest tylko 1GB. Reszta póki co działa bez zarzutu. Czekam na aktualizację do 14.04. Zobaczymy co wtedy będzie.
-- 3 sty 2014, o 14:17 --
Takie pokrętne pytanie.. czy jest możliwe, żeby było niemożliwe uruchomienie linuksa? Wydawało mi się , że to system który na najsłabszym sprzęcie pójdzie, a tutaj taki zonk
-- 10 sty 2014, o 16:36 --
Problem został rozwiązany.. przynajmniej jeśli chodzi o instalację. Rozwiązaniem okazało się zaznaczenie opcji ACPI off
https://help.ubuntu.com/community/BootOptions
Niestety.. po takiej instalacji laptop nie pokazuje stanu baterii. Ponadto kiedy naciskamy guzik do włączania/wyłączania wyłącza się nie wyświetlając opcji wyboru. Jeśli wyłączamy myszką poprzez poprzez wybór z menu laptop zawiesza się w trakcie wyłączania i trzeba dodatkowo nacisnąć guzik. Niby niewielkie rzeczy, ale zawsze jakieś niedogodności:(( Poza tym system działa w porządku, choć przy dłuższej pracy XBMC zawiesza się, ale może to być wina braku pamięci RAM, której jest tylko 1GB. Reszta póki co działa bez zarzutu. Czekam na aktualizację do 14.04. Zobaczymy co wtedy będzie.