Czy i do czego można wykorzystać dysk hybrydowy SSD pod Ubuntu?

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
TomcioZDW
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Czy i do czego można wykorzystać dysk hybrydowy SSD pod Ubuntu?

Post autor: TomcioZDW »

Witam wszystkich,

Podpinam się pod temat. W najbliższym czasie planuję zakup Lenovo Z510 - dokładnie tego. Znajduje się tam dysk hybrydowy - o pojemności 1 024 GB HDD i 8 GB SSD. Moje pytanie brzmi: jakie jest (może być) praktyczne zastosowanie tego 8 GB dysku SSD w Ubuntu? Czy istnieje jakaś dodatkowa opcja w nowszych Ubuntu, która pozwoli na wykorzystanie tej superszybkiej pamięci? Czy może po prostu zainstalować Ubuntu na SSD (pomimo faktu, że 8 GB to trochę mało, jak na system...)?
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Czy i do czego można wykorzystać dysk hybrydowy SSD pod Ubuntu?

Post autor: xxx666xxx »

Myślę, że na system 8GB to wystarczy :) Oczywiście to na sam system partycję / a ten 1TB dysk może być na partycje /home oraz jeśli zajdzie taka potrzeba na SWAP i tyle. Myślę, że na Ubuntu/Debian/Mint więcej jak 8GB nie trzeba. Dla przykładu taki Ubuntu Studio (specjalistyczne distro do obróbki audio-video i grafiki) zajmuje chyba nieco ponad 6GB a ma w sobie tyle preinstalowanych programów, że mało kto wszystko jest w stanie wykorzystać. System postawiony na takim szybkim dysku będzie z pewnością szybko pracował :) Tylko musisz poszperać w forum jak poprawnie zainstalować na dysku SSD Ubunciaka bo kiedyś tu na forum mi mignęło, że to się jakoś specjalnie chyba instaluje by go zbyt szybko nie uśmiercić.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

A czy przypadkiem nie jest tak, że szybka pamięć wykorzystywana jest przez firmware dysku jako cache a cała reszta jako zwykły dysk? Na [urlhttp://www.phoronix.com/scan.php?page=article& ... inux&num=1]phoronix.com[/url] niedawno był test takiego cuda, może tam zajrzyj.
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
TomcioZDW
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Post autor: TomcioZDW »

Dzięki za odpowiedzi ;) Może zacznę chronologicznie odnosić się do Waszych słów.
xxx666xxx pisze:Tylko musisz poszperać w forum jak poprawnie zainstalować na dysku SSD Ubunciaka bo kiedyś tu na forum mi mignęło, że to się jakoś specjalnie chyba instaluje by go zbyt szybko nie uśmiercić.
Spotkałem się w Sieci z terminem TRIM - czyli specjalnej technologii, która bardzo sprawnie znajduje niepotrzebne komórki pamięci i je czyści (...tak w telegraficznym skrócie ;) ). Można go włączyć w ostatnich Ubu, jednak będzie wspierany oficjalnie przez zbliżającego się LTSa 14.04.
xxx666xxx pisze:Myślę, że na system 8GB to wystarczy :) Oczywiście to na sam system partycję / a ten 1TB dysk może być na partycje /home oraz jeśli zajdzie taka potrzeba na SWAP i tyle.
Chyba przy 8 GB RAM partycja swap jest już zbędna ;) Ale mogę się mylić, z Linuxem miałem przyjemność pracować rok czasu. Teraz śmigam jeszcze na Win XP, ale do zmiany kompa zostały dwa tygodnie - wytrzymam :D
xxx666xxx pisze:Dla przykładu taki Ubuntu Studio (specjalistyczne distro do obróbki audio-video i grafiki) zajmuje chyba nieco ponad 6GB a ma w sobie tyle preinstalowanych programów, że mało kto wszystko jest w stanie wykorzystać. System postawiony na takim szybkim dysku będzie z pewnością szybko pracował
Nie słyszałem o tej dystrybucji ;) Muszę trochę o nim poczytać, choć sądzę, że zwykły Ubuntu Desktop mi wystarczy. Ewentualnie doinstaluję sobie jakiś edytor do C++ i do tworzenia stron.
Ostatnio zmieniony 23 gru 2013, 20:59 przez TomcioZDW, łącznie zmieniany 1 raz.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

TomcioZDW pisze: Panowie, jak śmiga obecne Ubuntu 13.10? Czy płynność działania można porównać do Windows 8.1? Z nowym Lenovo chcę już na dobre wrócić do Ubuntu - a jestem dość wymagającym użytkownikiem. Po prostu wkurza mnie, gdy system zwalnia i 'klatkuje' - stąd to pytanie.
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”