Przymusowy test CAPTCHA przy próbie połączenia się z witrynami - "Attention required! CloudFlare"

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
krzysiek16ino
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86_64

Przymusowy test CAPTCHA przy próbie połączenia się z witrynami - "Attention required! CloudFlare"

Post autor: krzysiek16ino »

Od kilku dni mam problem z wchodzeniem na niektóre strony internetowe. Przy próbie wejścia muszę przepisać kod na takiej stronie:
http://i.imgur.com/GTbJToe.png

Podobno może to być jakiś malware, ale szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak się tego pozbyć i gdzie ewentualnie może się ukrywać (użytkuję Ubuntu od kilku tygodni i jeszcze niezbyt dobrze go znam). Wszędzie na necie znalazłem informacje odnoszące się do windowsa a nigdzie nie było nic dla Linuxa...

Pomoże ktoś?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2013, 09:17 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem "problemowy" temat.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Przymusowy test CAPTCHA przy próbie połączenia się z witrynami - "Attention required! CloudFlare"

Post autor: bear7 »

Od kilku dni mam problem z wchodzeniem na niektóre strony internetowe.
Z informacji, które podałeś, odpowiedzi nie da się udzielić:
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Co to za strony (jeżeli nie są to jakieś nieprzyzwoite strony, to podaj linki) i z jakiej przeglądarki kolego korzystasz? Wyłącz w przeglądarce wszystkie włączone dodatki, pluginy, addony i sprawdź, czy problem się pojawia.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Re: Przymusowy test CAPTCHA przy próbie połączenia się z witrynami - "Attention required! CloudFlare"

Post autor: igotit4free »

Wydaje mi się, że problem nie zależy od używanego systemu ani przeglądarki, mam od kilku dni tak samo pod Windows Seven z Firefoxem 26.0 / Chrome 25.0.1364.172.
Próba wejścia na http://www.tf2outpost.com/trades nieodmiennie kończy się tak: http://min.us/i/q0pt8kcE7cqd
Inne strony działają bezproblemowo. Występuje to u mnie na trzech komputerach dla których jedna tylko rzecz jest wspólna - jest nią łącze internetowe.
Sprawdziłem i z tych samych komputerów, ale przez modem GSM z aero2 łączę się normalnie.

Wniosek z tego taki, że administrator tf2outpost.com doznał jakiejś przykrości ;-) od kogoś z "mojej" puli adresów IP i stosuje taki dyskryminator, żeby odsiać boty, spam itp.
Takie są moje przypuszczenia jako praktyka, ani programistą, ani informatykiem nie jestem.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
krzysiek16ino
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: krzysiek16ino »

Mam Operę i Firefox'a - na obu jest to samo.
Strony to m.in. Demotywatory i Kwejk a także wiele innych jak których nazw nie podam, bo szukając rozwiązania problemu natrafiłem na kilka stron, które wymagały takiego czegoś...

I faktycznie igotit4free może mieć racje, bo przed chwilą sprawdziłem przez telefon i tez mam ten sam problem.

Mam IP od Netii, wiec moze to właśnie ich pula jest "blokowana".
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Pewnie Cloudfare oberwało niedawno ddosem z sieci Netii albo od kogoś innego, kto się podszył pod Netię (BGP to nie jest zbyt doskonała technologia, zwłaszcza przy atakach UDP i ICMP), i teraz cały segment sieci jest na ich czarnej liście, dlatego Captha do odróżnienia człowieka od bootnetu.
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Nie mam pojęcia jaka jest wiarygodność tej witryny => http://whatismyipaddress.com/blacklist-check
ale moje IP figuruje na kilku listach. :bag:
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

Moje tylko na jednej, ale to raczej zasługa ISP.
Tylko to jest obecny adres, losowo wybierany dość przypadkowo z dwóch puli o maskach /20 i /21, co razem daje jakieś 6 tys adresów (dokładnie 6144).
Po każdym restarcie serwera pppd mam inny. :evil:

Kiedy miałem stały IP, to mój adres był czysty, jak psi nos, ale na masce /24, do której ten adres należał, czasem jakieś bany były.
Ale cóż, brakuje adresów IP, brakuje adresów IP, brakuje adresów IP,
ale IPv6 nie będzie, bo przecież brakuje adresów IP. :pt36:

U mojego ISP zmienili stałe na zmienne - bo mają za mało adresów IPv4, ale adresów IPv6 mają jeszcze mniej, tak ich "brakuje", że nie mają ani jednego. :twisted:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Dzisiaj opisywane wyżej objawy ustały, równocześnie inna strona która wyświetlała się tak wróciła do normy. Czyli może to mój dostawca niewłaściwie konfigurował łącze, a po mojej mailowej interwencji poprawił błąd?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”