Witam, obecnie mam Ubuntu 13.10 i pojawił się pewien problem. Podczas zwiedzania internetu wyskoczyło mi "Twoja przeglądarka została zablokowana ble ble" kilka zarzutów o działanie na szkodę ludzkości, logo policji i zdjęcie prezydenta. Odłączyłem internet i udało mi się zamknąć firefoxa. Odinstalowałem go, wyczyściłem wszystkie pozostałości po nim. I niby wszystko gra. I tu pojawia się moje pytanie czy aby na pewno? Na forach wszyscy piszą, że im weelsof blokuje komputer, wyłącza proces explorer w windowsie. A u mnie jak wyłączyłem firefoxa tak wszystko gra. Przeskanowałem też wszystko co się dało ClamAV i nie wykrył żadnych niebezpieczeństw.
Siostra również miała z tym kiedyś problem tylko na Win7 i u niej tak samo po pozbyciu się firefoxa wszystko działa normalnie. Więc teraz już nie wiem, czy nie mam się czym martwić czy też coś jeszcze powinienem zrobić?
Weelsof a Ubuntu
- jacekalex
- Gibki Gibbon
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: MATE
- Architektura: x86_64
Re: Weelsof a Ubuntu
Umiesz tego trojana zainstalować na Linuxie?
Bo ja nie potrafię.....
Na przyszłość zainteresuj się uzbrojeniem Firefoxa, jakiś Noscript, Browser-Protect, itp.
Raczej się załadował do profilu przeglądarki, który siedzi w $HOME/.mozilla/firefox/*
i stamtąd też można go wywalić, chyba, że Firefox i cały system pracuje domyślnie na koncie root, co nie jest ani normalne, ani możliwe bez specjalnych wysiłków w Ubuntu.

Bo ja nie potrafię.....

Na przyszłość zainteresuj się uzbrojeniem Firefoxa, jakiś Noscript, Browser-Protect, itp.
Raczej się załadował do profilu przeglądarki, który siedzi w $HOME/.mozilla/firefox/*
i stamtąd też można go wywalić, chyba, że Firefox i cały system pracuje domyślnie na koncie root, co nie jest ani normalne, ani możliwe bez specjalnych wysiłków w Ubuntu.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux

-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Nigdzie ni napisałem, że mi się to zainstalowało, tylko, że coś takiego w przeglądarce ni z gruchy ni z pietruchy wyskoczyło. A, że ubuntu używam od niedawna wolałem się upewnić. W każdym razie dzięki za odpowiedź 

- rom
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
Usuń pliki sesji Firefoksa. W folderze domowym jest folder ukryty (ctrl+H pokazuje pliki ukryte) .mozilla. Wejdź w .mozilla/firefox/różneznaczki.default/ i usuń pliki zaczynające się od sessionstore
Jeśli nie pomoże, to usuń cały folder .mozilla, co zresetuje całą przeglądarkę.
Jeśli nie pomoże, to usuń cały folder .mozilla, co zresetuje całą przeglądarkę.
także = też
tak że = więc
tak że = więc
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Dzięki rom i jacekalex, zrobiłem jak napisaliście. Póki co wszystko znów działa jak należy.