Ubuntu 10.04 a BCM4312

Karty sieciowe, modemy, routery, WiFi, Bluetooth etc.
Awatar użytkownika
RizOne
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Ubuntu 10.04 a BCM4312

Post autor: RizOne »

Witam, mam taki problem. Zainstalowałem Ubuntu 10.04 na swoim netbooku. Wszystko chodzi 2x szybciej niż na ubuntu 12.04, jednak jest problem z kartą sieciową BCM4312. Są 2 opcje do pobrania, do jednej karty (zrzut1). Nie wiem czy tak powinno być czy to już świadczy o fakcie że jest coś nie tak. Jednak gdy chcę zainstalować którąś z tych 2 możliwości wyskakuje błąd (zrzut2). Natomiast jak miałem 12.04 była tylko jedna możliwość do instalacji która chodziła bez problemu. Jak sobie z tym poradzić?
Załączniki
zrzut_ekranu-1.png
zrzut2
(140.95 KiB) Nie pobierany
zrzut_ekranu.png
zrzut1
(296.6 KiB) Nie pobierany
no tak to w życiu bywa
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu 10.04 a BCM4312

Post autor: xxx666xxx »

RizOne pisze:Witam, mam taki problem. Zainstalowałem Ubuntu 10.04 na swoim netbooku. Wszystko chodzi 2x szybciej niż na ubuntu 12.04(...)
Ubuntu 10.04 straciło swoje wsparcie techniczne. Zastanów się czy warto walczyć z dinozaurami? Prześledź proszę temat na forum: viewtopic.php?f=125&t=88780 może znajdziesz coś dla siebie...
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

RizOne pisze:Są 2 opcje do pobrania, do jednej karty (zrzut1). Nie wiem czy tak powinno być czy to już świadczy o fakcie że jest coś nie tak. Natomiast jak miałem 12.04 była tylko jedna możliwość do instalacji która chodziła bez problemu. Jak sobie z tym poradzić?
Karta ta jest obsługiwana przez (przynajmniej) dwa różne sterowniki. Stąd w tym oknie masz opcję wyboru. Potwierdzenie tej informacji znajdziesz w tej dokumentacji: https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx.
RizOne pisze:Jednak gdy chcę zainstalować którąś z tych 2 możliwości wyskakuje błąd (zrzut2).
Błąd ten oznacza, że jakiś inny program w tym czasie ma dostęp do pliku /var/cache/apt/archive/lock. W twoim przypadku - i jest to widoczne na zrzucie #2 - jest to menadżer aktualizacji.
RizOne pisze:Witam, mam taki problem. Zainstalowałem Ubuntu 10.04 na swoim netbooku. Wszystko chodzi 2x szybciej niż na ubuntu 12.04, jednak jest problem z kartą
Jak widzisz, pomiędzy wydaniami są 2 lata różnicy. Ubuntu się rozwija, twój netbook już nie... Wydanie 10.04, oficjalnie utraciło już wsparcie. Z jakiś powodów repozytoria ciągle są włączone, choć już powinny być wyłączone. Korzystanie z niewspieranego wydania jest raczej odradzane. Na wszelki wypadek zacznij rozglądać się za wydaniem Ubuntu z innym jak Unity środowiskiem graficznym. Kolega Hwiparam popełnił poradnik (cześć pierwsza, część druga i czekamy na część trzecią) dotyczące korzystania z Ubuntu na słabszym sprzęcie.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
ORMO_PL
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Openbox
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ORMO_PL »

Generalnie jeśli chodzi o BCM4312, to masz do wyboru dwa pakieciki. Mianowicie wl, i b43. Z tego co pamiętam, przy ubuntu 10.04 było 'domyślnym' wl. Niestety moich oczekiwań nie spełniał (brak kompatybilności z pakietem aircrack-ng) więc zdecydowałem się użyć b43.

https://help.ubuntu.com/community/WifiD ... er/bcm43xx

Tylko pamiętaj o tym, że BCM 4312 jest 'energooszczędna' i wymaga innej wersji pakietu b43.

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install firmware-b43-lpphy-installer
Nie mam pojęcia jak z dostępnością tego cuda w repozytoriach.

Pamiętaj tylko, aby po instalacji "podmienić" moduły. Zatem:

sudo modprobe -r wl
sudo modprobe b43
i działa.

Żeby w przyszłości uniknąć problemów z 'wymiennością' modułów, dodaj wl do blacklist

sudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist
gdzie dodajesz wers

blacklist wl
i w systemie powinien zacząć działać już tylko b43.

Co do 10.04... tak, późniejsze ubuntu, czy też kernele są na tyle ciężkie, że skutecznie spowalniają słabe maszyny, zwłaszcza netbooki. Wybór kolegi jest zrozumiały dla mnie całkowicie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Urządzenia sieciowe”