Zainstalowalem sobie przed chwila UBUNTU ale mam problem taki ze nie dziala mi przycisk lewy myszy, mysz sie rusza ale przycisk nie dziala. Istotnym moze byc fakt ze mialem wczesniej fedore i dzialo sie to samo. Przeszedlem na ubuntu z windy dlatego ze nie mialem innego wyjscia tzn. podczas recovery czy instalowania z płytki wyskakiwal bluescreen, myslalem ze to problemy z pamiecia lub cos ale ubuntu sie zainstalowalo. Czy ktos moze wie o co moze chodzic z ta myszka? z gory dziekuje za pomoc!
-- 31 gru 2013, o 10:37 --
nowe informacje - ta myszka przestaje działać stopniowo, przy włączeniu działa po chwili przestaje działac lewy przycisk następnie prawy i tylko chodzi ruszanie myszka. (w laptopie nie dziala mi touchpad, moze miec to jakis wplyw?)
nie dzialaja przyciski myszy ubuntu 12.04
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: nie dzialaja przyciski myszy ubuntu 12.04
To, że Ubuntu się zainstalowało nie oznacza, że nie masz problemu z pamięcią lub innymi podzespołami. Skoro Windows ma problemy z instalacją, to nawet byłbym skłonny powiedzieć, że coś tam jest nie tak. Skąd wiesz, że problemem nie jest siadająca płyta główna. Mysz może nie funkcjonować poprawnie, bo porty USB mogą już nie działać poprawnie.elaen123 pisze:Przeszedlem na ubuntu z windy dlatego ze nie mialem innego wyjscia tzn. podczas recovery czy instalowania z płytki wyskakiwal bluescreen, myslalem ze to problemy z pamiecia lub cos ale ubuntu sie zainstalowalo.
A ta mysz to jakoś się zwie? Ma gdzieś wypisane, kto jest producentem i co to za model, czy z Biedronki?elaen123 pisze:nowe informacje - ta myszka przestaje działać stopniowo, przy włączeniu działa po chwili przestaje działac lewy przycisk następnie prawy i tylko chodzi ruszanie myszka.
A działał pod Windowsem? Jaki jest powód, że nie działa? Został uszkodzony, czy tak nagle sam od siebie przestał działać? A może nie działa, bo nie został rozpoznany? I podobnie jak w przypadku myszy, ten laptop ma jakąś nazwę, czy również z Biedronki?elaen123 pisze:w laptopie nie dziala mi touchpad, moze miec to jakis wplyw?
Może poszukaj jakiś narzędzi do diagnostyki swojego laptopa. Możesz zacząć od sprawdzenia pamięci memtestem, który jest dostępny na płycie instalacyjnej Ubuntu - zaraz po starcie z płyty, gdy pojawi się fioletowy ekran, naciśnij przycisk strzałki w dół - wybierz język i jedną z opcji będzie sprawdzenie pamięci.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
wszystko działa, wystarczylo że funkcjonalnie wyłączyłem touchpad. Musi być jakieś powiązanie między myszą a touchpadem, nie podawalem nazwy myszki bo wiedzialem ze w 100% jest sprawna. Memtest wykonam jeżeli tak mówisz, dzięki za rade.
Pojawił się natomiast 2 problem. Firefox nie wyświetla mi obrazków np na Facebooku, tzn ikon. Flash zainstalowany pamięć przeglądarki czyszczona, czy ma ktoś jakiś pomysł ?
Pojawił się natomiast 2 problem. Firefox nie wyświetla mi obrazków np na Facebooku, tzn ikon. Flash zainstalowany pamięć przeglądarki czyszczona, czy ma ktoś jakiś pomysł ?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Na Forum panuje zasada:jeden temat = jeden problemZastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Pojawił się natomiast 2 problem. Firefox nie wyświetla mi obrazków np na Facebooku, tzn ikon. Flash zainstalowany pamięć przeglądarki czyszczona, czy ma ktoś jakiś pomysł ?
Zapoznaj się z regulaminem forum.
Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Ten drugi problem na forum już był wałkowany.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.