Brak bootowania z USB w trybie Legacy BIOS
Brak bootowania z USB w trybie Legacy BIOS
Witam,
Mam problem z bootowaniem Ubuntu z pendrive'a w trybie Legacy BIOS. W trybie UEFI, Ubuntu bez problemu startuję z USB, natomiast w Legacy BIOS po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje, tak jakby pendrive był pusty. Mój komputer to Lenovo Thinkpad E330, nie mam w nim napędu CD, więc nie mam jak sprawdzić płyty. Na dysku mam zainstalowany Windows 7 w trybie Legacy Mode (w przeciwieństwie do Ubuntu, instalator nie uruchamiał się tylko w trybie UEFI). Chciałbym mieć jednocześnie oba systemy. Obraz ISO nagrywałem na pendrive'a Universal USB Installerem jak i Unetbootinem. Miał ktoś podobny problem?
Mam problem z bootowaniem Ubuntu z pendrive'a w trybie Legacy BIOS. W trybie UEFI, Ubuntu bez problemu startuję z USB, natomiast w Legacy BIOS po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje, tak jakby pendrive był pusty. Mój komputer to Lenovo Thinkpad E330, nie mam w nim napędu CD, więc nie mam jak sprawdzić płyty. Na dysku mam zainstalowany Windows 7 w trybie Legacy Mode (w przeciwieństwie do Ubuntu, instalator nie uruchamiał się tylko w trybie UEFI). Chciałbym mieć jednocześnie oba systemy. Obraz ISO nagrywałem na pendrive'a Universal USB Installerem jak i Unetbootinem. Miał ktoś podobny problem?
Ostatnio zmieniony 29 gru 2013, 23:37 przez Lumpy, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Re: Brak bootowania z USB w trybie Legacy BIOS
Do dokumentacji kolega zaglądał? Sznurek: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Pytałem wcześniej o wydanie, bo:
Pytałem wcześniej o wydanie, bo:
Sprawdź może dokładnie, które to wydanie:Create a LiveDVD or LiveUSB of Ubuntu (>=12.04.2) 64bit.
Kod: Zaznacz cały
lsb_release -a
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
W dokumentacji nic nie znalazłem na temat braku bootowania w trybie Legacy bootbear7 pisze:Do dokumentacji kolega zaglądał? Sznurek: https://help.ubuntu.com/community/UEFI
Ubuntu 12.04.3 64 bitbear7 pisze: Pytałem wcześniej o wydanie, bo:Sprawdź może dokładnie, które to wydanie:Create a LiveDVD or LiveUSB of Ubuntu (>=12.04.2) 64bit.Kod: Zaznacz cały
lsb_release -a
-
- Przyjaciel
A to: https://help.ubuntu.com/community/UEFI# ... egacy_modeLumpy pisze: W dokumentacji nic nie znalazłem na temat braku bootowania w trybie Legacy boot
Jeżeli chodzi o Unetbootinit, to wiem - i znajdziesz potwierdzenie na forum - że lubi sprawiać problemy. Univeral USB Installer jest niby zalecany w oficjalnej dokumentacji. Jeżeli masz dostęp do Ubuntu (lub innego Linuksa), to zawsze możesz spróbować z dd:Obraz ISO nagrywałem na pendrive'a Universal USB Installerem jak i Unetbootinem.
Kod: Zaznacz cały
dd if=/sciezka/do/pliku.iso of=/deb/sdXY bs=4M; sync
Trochę kiepski ten opis... Czy pojawia się chociaż ten fioletowy ekran, czy tylko czarny ekran z migającym kursorem? A może sam czarny obraz bez migającego kursora? Taki opis jest już trochę lepszy aniżeli "nic się nie dzieje".Lumpy pisze:w Legacy BIOS po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje, tak jakby pendrive był pusty.
Jak nie można zainstalować w trybie Legacy, to czasami trzeba zainstalować w trybie UEFI i skonwertować do Legacy:Lumpy pisze:W trybie UEFI, Ubuntu bez problemu startuję z USB, natomiast w Legacy BIOS po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje
https://help.ubuntu.com/community/UEFI# ... o_EFI_mode
https://help.ubuntu.com/community/UEFI# ... egacy_mode
Ogólnie, to z tym UEFI, jeżeli chodzi o dualboot (Windows + Ubuntu), to chyba nie ma jednej skutecznej recepty. Jeżeli Ubuntu ma być samodzielnym systemem, to jest trochę lepiej...
A czytałeś co jest w tym linku czy tylko sam tytuł?bear7 pisze:A to: https://help.ubuntu.com/community/UEFI# ... egacy_modeLumpy pisze: W dokumentacji nic nie znalazłem na temat braku bootowania w trybie Legacy boot
Po wybraniu bootowania z USB i naciśnięciu Enter, ekran mignie i dalej mam ten sam ekran wyboru bootowania (HDD, USB, LAN). Nie ma fioletowego ekranu ani czarnego z migającym kursorem.bear7 pisze:Trochę kiepski ten opis... Czy pojawia się chociaż ten fioletowy ekran, czy tylko czarny ekran z migającym kursorem? A może sam czarny obraz bez migającego kursora? Taki opis jest już trochę lepszy aniżeli "nic się nie dzieje".Lumpy pisze:w Legacy BIOS po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje, tak jakby pendrive był pusty.
Problem obszedłem instalując Ubuntu w trybie UEFI a następnie skorzystałem z narzędzia Boot-Repair i mam dualboot z Windowsem.bear7 pisze:Jak nie można zainstalować w trybie Legacy, to czasami trzeba zainstalować w trybie UEFI i skonwertować do Legacy:Lumpy pisze:W trybie UEFI, Ubuntu bez problemu startuję z USB, natomiast w Legacy BIOS po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje
https://help.ubuntu.com/community/UEFI# ... o_EFI_mode
https://help.ubuntu.com/community/UEFI# ... egacy_mode
Ogólnie, to z tym UEFI, jeżeli chodzi o dualboot (Windows + Ubuntu), to chyba nie ma jednej skutecznej recepty. Jeżeli Ubuntu ma być samodzielnym systemem, to jest trochę lepiej...
-
- Przyjaciel
Na forum, niemal codziennie pojawiają się wątki związane z instalacją Ubuntu na UEFI. Tak czytałem, i to nie raz. Tyle że to nie ja jestem użyszkodnikiem Lenovo Thinkpada E330 i nie ja przed nim siedzę i w myślach nie potrafię czytać (szklanej kuli na forum również nie mamy), zatem nie wiem, co dany pacjent zrobił, a czego nie. Dostałeś linki do dokumentacji związanej z instalacją Ubuntu w trybie UEFI i w trybie Legacy Mode. Więc swoje docinki czy przeczytałem treść, czy tylko sam tytuł, zwyczajnie sobie daruj...Lumpy pisze: A czytałeś co jest w tym linku czy tylko sam tytuł?
Gratuluję sukcesu z instalacją. Bądź zatem teraz tak dobry i dopisz w tytule wątku, na jego początku [SOLVED], być może znajdzie się na forum inna duszyczka, która będzie miała podobny problem i wątek ten przyczyni się do rozwiązania problemu kolejnej osoby.
Tylko, że tym linku NIE MA NIC na temat braku bootowania w trybie legacy mode, jest tylko opis jak przełączyć z UEFI na legacy i odwrotnie, gdybyś czytał posty a nie tylko rzucał linkami to wiedziałbyś, że potrafię zmienić tryb bootowania.bear7 pisze:A to: https://help.ubuntu.com/community/UEFI# ... egacy_modeLumpy pisze: W dokumentacji nic nie znalazłem na temat braku bootowania w trybie Legacy boot
Lumpy pisze: W trybie UEFI, Ubuntu bez problemu startuję z USB, natomiast w Legacy BIOS po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje, tak jakby pendrive był pusty.
Problem nie został rozwiązany, nadal nie mam bootowania z USB w trybie legacy.bear7 pisze:Gratuluję sukcesu z instalacją. Bądź zatem teraz tak dobry i dopisz w tytule wątku, na jego początku [SOLVED], być może znajdzie się na forum inna duszyczka, która będzie miała podobny problem i wątek ten przyczyni się do rozwiązania problemu kolejnej osoby.
-
- Przyjaciel
Podałem Ci dokumentację Ubuntu dla UEFI i Lagacy Mode. W tym linku JEST NAPISANE, co należy zrobić, co należy wyłączyć i/lub włączyć, oraz jak przygotować nośnik, aby Ubuntu wystartował w trybie Lagacy Mode. Czy robisz to poprawnie? Tego nie wiem, bo nie mam tego Lenovo i nie trzymam Cię za rączkę i też nie potrafię wywróżyć z twojego tak precyzyjnego opisu problemu, co naprawdę się dzieje:Lumpy pisze: Tylko, że tym linku NIE MA NIC na temat braku bootowania w trybie legacy mode, jest tylko opis jak przełączyć z UEFI na legacy i odwrotnie, gdybyś czytał posty a nie tylko rzucał linkami to wiedziałbyś, że potrafię zmienić tryb bootowania.
Z mojej strony tyle... Może znajdzie się inny wróżbita.Lumpy pisze:Mam problem z bootowaniem Ubuntu z pendrive'a w trybie Legacy BIOS. (...) po wybraniu bootowania z USB nic się nie dzieje, tak jakby pendrive był pusty.
Gdyby wszystko działało jak w dokumentacji to nie pytałbym na forum. Pytam, bo może ktoś miał podobny problem i zna rozwiązanie. Nie wiem po co zabierasz głos w dyskusji, skoro podajesz tylko link bez sprawdzenia czy jest w nim rozwiązanie danego problemu.
-
- Przyjaciel
W przeciwieństwie do Ciebie, potrafię czytać ze zrozumieniem i jakieś tam wnioski wyciągnąć. Jak się nie da bezpośrednio zainstalować w trybie Legacy Mode, to może trzeba zainstalować w trybie UEFI i... tak jak jest to podane w dokumentacji, skonwertować do trybu Legacy Mode. No ale co ja tam wiem... Masz racje. Moja chęć pomocy, skończyła się jakieś 3 posty temu. Życzę powodzenia...