NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Moderator: e X t 7 3

NetBit73

Re: NeteXt'73 - dyskusja, opinie, zgłaszanie błędów i pytań

Post autor: NetBit73 »

PietroZ pisze:Na pocieszenie ja coś zarzucę:
https://launchpad.net/~bumblebee/+archive/stable
(chyba nie trzeba przedstawiać?)
no i to się nazywa współpraca:)

-- 20 gru 2013, o 21:52 --

http://wstaw.org/m/2013/12/20/plasma-desktopdc1932.png

tak to wygląda na chwilę obecną, program rozpoznaje czy mamy PPA i zaznacza sam czeka tam gdzie je mamy, usunięcie czeka zrobi ppa-purge, a wstawienie czeka zrobi add-apt-repository.... taka koncepcja, co Wy na to?
jak się spodoba to mogę zrobić klikacza do instalacji apek z listy, tylko musi powstać lista:)

-- 29 gru 2013, o 22:31 --

Udostępniłem wersję pierwszą, dzięki której można dodawać i usuwać wskazane w menu PPA
Lumpy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Post autor: Lumpy »

Witam, mam parę pytań:

-czy można zmienić skrypt APM tak aby nie wyłączał myszki po 3 minutach?

-mam procesor Intel Ivy Bridge, rozumiem że dla tych procesorów przeznaczony są tryby intel-performance oraz intel-powersafe, czy po ustawieniu trybu intel-performance i odłączeniu zasilacza automatycznie włączy się tryb intel-powersafe?

-posiadam dysk SSD, czy należy konfigurować go w jakiś dodatkowy sposób poza wpisami w GRUBie oraz uruchomieniem ASM? Czy trzeba włączyć samodzielnie TRIM?

-po dodaniu w GRUBie wpisu acpi_backlight=vendor, działa poprawnie sterowanie podświetlaniem matrycy, jednak nie wyświetla się graficzny wskaźnik poziomu jasności (bez tego wpisu wskaźnik się pojawia, jednak sterowanie nie jest poprawne)

-czy można jakoś ustawić aby system zapamiętywał poziom jasności po wyłączeniu komputera? Obecnie po włączeniu mam zawsze maksymalny poziom jasności
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: 21.10
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64
Kontakt:

Post autor: e X t 7 3 »

Zatem tak:

- Jeśli myszka jest aktywna = ruszasz nią - nie uśpi jej. Nawet jednak jak uśpi, wystarczy kliknąć raz albo kilka razu jednym z jej klawiszy i ponownie się aktywuje - zależy od modelu, czy wystarczy raz czy kilka razy. Zmiana która skutkowałby pozostawieniem myszki w trybie ciągłego działania wymusza aktywowanie non stop całego podsystemu USB, co pociąga za sobą dodatkowe zużycie energii od 2 do 7 Watt [w zależności od chipsetu] i jest jak dla mnie bezsensownym zabiegiem - system wykryje kiedy myszka jest aktywowana i ponownie poda pełną moc na USB ... zresztą uważam używanie myszki podczas działania na baterii za zbędny 'zbytek' = często skutkuje poważnym wzrostem zużycia energii.

- Tak jeśli tryb intel-performance w czasie działania na baterii przejdzie na tryb powersave ... w końcu muszę to wszystko opisać ;)

- Co do trimm - nie APM nie aktywuje go obecnie - należy samodzielnie go aktywować ... zresztą od 14.04 nie będzie trzeba ;)

- Kwestia backlight > za mało szczegółów abym mógł odpowiedzieć - proszę precyzyjniej: maszyna [podzespoły], system, kernel, etc.

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia ;)

Moje kernele oraz skrypty:

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Lumpy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dzięki za odpowiedź.

-przyzwyczaiłem się do myszki i trochę mnie denerwuje gdy próbuje ruszać myszką i nic się nie dzieje, dopiero po kliknięciu się uaktywnia.

-co do backlight:
Lenovo ThinkPad EDGE E330
Intel Core i3-3120M 2.5 GHz
Intel HD4000
Xubuntu 12.04.3 64 bit
standardowy kernel (niezmieniany) aktualny dla tego wydania Xubuntu

Bez wpsiu acpi_backlight=vendor, klawisze zmiany podświetlenia działają, pokazuje się graficzny wskaźnik poziomu jasności, możliwych poziomów jasności jest mniej niż po dodaniu wpisu w GRUBie, ostatnie dwa poziomy jasności (które powinny być najciemniejsze) są jaśniejsze niż poziom przed nimi. Po dodaniu wpisu acpi_backlight=vendor sterowanie działa poprawnie, brak jest tylko graficznego wskaźnika na ekranie. Po włączeniu komputera, bez względu na wpisy w GRUBie jasność jest maksymalna.
NetBit73

Lumpy pisze:Dzięki za odpowiedź.

-przyzwyczaiłem się do myszki i trochę mnie denerwuje gdy próbuje ruszać myszką i nic się nie dzieje, dopiero po kliknięciu się uaktywnia.

-co do backlight:
Lenovo ThinkPad EDGE E330
Intel Core i3-3120M 2.5 GHz
Intel HD4000
Xubuntu 12.04.3 64 bit
standardowy kernel (niezmieniany) aktualny dla tego wydania Xubuntu

Bez wpsiu acpi_backlight=vendor, klawisze zmiany podświetlenia działają, pokazuje się graficzny wskaźnik poziomu jasności, możliwych poziomów jasności jest mniej niż po dodaniu wpisu w GRUBie, ostatnie dwa poziomy jasności (które powinny być najciemniejsze) są jaśniejsze niż poziom przed nimi. Po dodaniu wpisu acpi_backlight=vendor sterowanie działa poprawnie, brak jest tylko graficznego wskaźnika na ekranie. Po włączeniu komputera, bez względu na wpisy w GRUBie jasność jest maksymalna.
Skoro nie kernel eXt to pytanie jest off topic. Wszelkie modyfikacje (APM, kernel, microcode etc) traktujemy jako całość.
Lumpy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Nie bardzo rozumiem czemu off topic. Czyli bez odpowiedniego kernela, skrypt APM oraz wpisy w GRUBie nie działają prawidłowo? Skoro całość, to czemu w narzędziu NeteXt73 nie można przeprowadzić wszystkich zmian naraz, tylko trzeba każdą osobno?
NetBit73

Lumpy pisze:Nie bardzo rozumiem czemu off topic. Czyli bez odpowiedniego kernela, skrypt APM oraz wpisy w GRUBie nie działają prawidłowo? Skoro całość, to czemu w narzędziu NeteXt73 nie można przeprowadzić wszystkich zmian naraz, tylko trzeba każdą osobno?
jest opcja install all
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Racja ... poza tym np. tryb intel-performance oraz intel-powersave nie zadziałają na tym genericu = nie obsługuje intel p-state = Canonicla je wyłączył. Poza tym ten kernel [3.2.x] to już "zabytek" ;).

Pozdrawiam

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
Lumpy
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

To który kernel (oczywiście z tych bezpłatnych) powinienem zainstalować?
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Lumpy pisze:To który kernel (oczywiście z tych bezpłatnych) powinienem zainstalować?
Najbardziej odpowiedni to i7, a nieodpłatnie to K8.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: kowand »

Co zyskam zmieniając kernel z darmowego na płatny? Mój procesor to Intel core-duo T7200.
Maszyna: Dell D620; Intel Core 2 Duo T7200;Intel Graphics Media(GMA) 950; 2048MB, DDR2.
System podstawowy: DEBIAN TESTING

Jestem ZIELONY w temacie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

kowand pisze:Co zyskam zmieniając kernel z darmowego na płatny? Mój procesor to Intel core-duo T7200.
W Twoim przypadku - dla wskazanej architektury ? ... nic ;). Po prostu kernel z rodziny Premium [na razie i7 i Brazos, a niedługo i7-pro i Brazos-pro] przeznaczony dla procesorów Intela to i7 i minimalną architekturą jaką wspiera jest Intel i3 Sandy Bridge [i3 2xxx]. Dopiero od tej architektury stosując kernel i7 zyskałbyś przede wszystkim responsywność i płynność środowiska w jakim pracujesz i np. płynniejsze działanie gier. Przy największych obciążeniach nie odczuwałbyś raczej spowolnienia maszyny, jak na innych kernelach.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kowand
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: Xfce

Post autor: kowand »

Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Maszyna: Dell D620; Intel Core 2 Duo T7200;Intel Graphics Media(GMA) 950; 2048MB, DDR2.
System podstawowy: DEBIAN TESTING

Jestem ZIELONY w temacie.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Udostępniłem Linux-firmware w wersji 1.119. W stosunku do poprzedniego 1.117 zmiany dotyczą m.in.:

Kod: Zaznacz cały

iwlwifi: update firmware for 7260 / 3160 devices
linux-firmware: 3.2.3.0 Firmware for Brocade Adapters
cxgb4: Updated T4 firmware, add T5 firmware
qla2xxx: Update ql2{4,5}00_fw.bin to version 7.01.00
linux-firmware: Update Intel Bluetooth devices firmware patch files
firmware: cw1200: Add firmware for the ST-E CW1200 WLAN chipset.
emi62: Provide the correct bitstream
linux-firmware: add Marvell SD8897-B0 firmware combo image
linux-firmware: update Marvell PCIe/USB 8897-B0 firmware combo image
Pozdrawiam

NetBit73

Przy okazji nie mogąc zasnąć dziś po nocnej kawie, rano urodził mi się w głowie kod, który o dziwo działa:)

http://s17.postimg.org/uy07gtkxb/Przechwytywanie.png

zatem niedługo będzie dostępny w netexcie:)

jak macie pomysł na nazwy paczek jakie powinny znaleźć się w nim to poproszę.

//bear7: Regulamin tutaj również obowiązuje - jakby było to tylko kilka pikseli, to oko można przymknąć, ale ten obrazek przekracza dopuszczalny rozmiar ponad dwukrotnie. Stosuj miniatury i/lub same linki.
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

To będzie świetna funkcjonalność ... już testuje ;)

NeteXt'73_instalator_oprogramowania

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tomfoc
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: 22.04
Środowisko graficzne: GNOME

Post autor: Tomfoc »

Skoro w Add Soft jest kget, to ja poproszę o Uget z aria2 i np. Deluge. Mam też pytanie: czy dało by się tak zrobić, aby po wybraniu pozycji "Przydatne skrypty" na pierwszym miejscu widoczny był ostatnio używany, zamiast tego "usuwania repo partnerów", z którego nigdy nie korzystam? Pozdrawiam Twórców NeteXt'73.
jirajamgo
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Środowisko graficzne: Inne
Kontakt:

Post autor: jirajamgo »

Czy w aplikacji można zarządzać wykorzystaniem swapu ? I czy taka opcja mogła by się pojawić jeśli jej nie ma ?
Linux Mint 17 Mate 32bit jądro 3.15.0 RC8 + włączony Zram
Sprzęt; C2D e6750 2x2.66GHz 4Mb Cache, ram DDR2 2Gb 667mhz, Geforce 8600gt 256mb ddr3, dyski; 120Gb WD + 80Gb WD + 120Gb Hitachi 2,5cala Karta dźwiękowa Creatice Sound Blaster Live + przedni panel
NetBit73

jirajamgo pisze:Czy w aplikacji można zarządzać wykorzystaniem swapu ? I czy taka opcja mogła by się pojawić jeśli jej nie ma ?
wpływ ma na to APM robi to automatycznie w zależności od wybranej jego wersji itp.
Generalnie robi wszystko w ramie jak długo może,aby najrzadziej korzystać z dysków, szczególnie na baterii = dłuższa praca bez ładowania. Reszt e X t :)

-- 7 sty 2014, o 20:40 --
NetBit73 pisze:Przy okazji nie mogąc zasnąć dziś po nocnej kawie, rano urodził mi się w głowie kod, który o dziwo działa:)

[ciach] - wyjaśnienie kilka postów wyżej... //bear7

zatem niedługo będzie dostępny w netexcie:)

jak macie pomysł na nazwy paczek jakie powinny znaleźć się w nim to poproszę.
dopisałem taką funkcjonalność, że można dodać własną listę programów, które chcemy instalować z netexta. Ich nazwy można podać w pliku:

Kod: Zaznacz cały

~/.netext73/soft
plik oczywiście tworzymy sami dowolnym edytorem textu.
nazwy mogą być oddzielone enterem, spacją, tabulatorem. Program gdy ten plik istnieje doczyta je automatycznie do menu
Awatar użytkownika
e X t 7 3
Przyjaciel
Przyjaciel
Kontakt:

Dokładnie jak napisał Kolega NetBit73, APM skonstruowałem tak aby swap`a praktycznie nie używał ... zresztą, aby na baterii jak najrzadziej odwoływał się do dysku ... wszystko co się da ma trzymać w pamięci, dopiero jak zostanie ona "zapchana" w ok 80-85 % następuje "reakcja" i odwołanie do dysków. M.in. dzięki takim zabiegom [ok wielu innych realizowanych przez kernel i APM] udaje się znacznie obniżyć zużycie energii. Radzę zetem "nie kombinować" ze zmianami odnośnie swap, bo może to doprowadzi co całkowitego "rozregulowania" zarządzeniem energią, a w skrajnych przypadkach skutkować totalnymi "zwisami" maszyny.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „kernele e X t 7 3”