Witam serdecznie wszystkich. Mam na imię Marcin.
Od pewnego czasu mam poważny problem sambą. Mam program dosowy napisany w cliperze, który wykorzystuje bazy danych DBF. Całość programu łącznie z bazą danych przechowywana jest na komputerze dwu rdzeniowym 2,6 Ghz, 4GB RAM, dysk SSD, sieć LAN 1Gb/s. System na serwerze to ubuntu 13 + samba. Problem polega na tym, że gdy program uruchamiam na jednym kliencie podłączonym do serwera (win XP), to wszystko działa bardzo płynnie. Natomiast po podłączeniu kolejnego użytkownika (też XP), to program na wszystkich komputerach działa 10 razy wolniej. Co ciekawe kopiowanie plików z serwera na klienta odbywa się w sposób płynny, bez względu na to ile komputerów jest podłączonych. Próbowałem różne konfiguracje samby. Dziwne bo włączenie oplock powodowało przyspieszenie pracy, ale znów tylko na 1 komputerze. Kolejny komputer z uruchomionym programem spowolniał działanie na obu. Próbowałem różne dystrybucje linuxa jak i różne wersje samby, począwszy od 2.0.9 aż do aktualnej. Na każdej był ten sam problem. Macie może jakieś sugestie?
Samba + program DOS
- abix_adamj
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Xfce
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: Samba + program DOS
W dużej części przypadków jest to kwestia blokad stosowanych wewnątrz Clippera dla blokowania rekordów w DBF'ach. Niewiele z tym zrobisz, niestety.
Adam
Adam