Might & Magic Heroes 3 - skalowanie ekranu.

Gry, do uruchomienia których potrzebne są programy typu Wine/Cedega/CrossOver albo jakieś emulatory.
Szarikowaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Might & Magic Heroes 3 - skalowanie ekranu.

Post autor: Szarikowaty »

Witam!

Mam problem, jak w temacie. Gdy uruchamiam grę na pełnym ekranie, to wyświetla mi się ona częścią pulpitu. Problem jest prawdopodobnie ze skalowaniem ekranu. I tu moje pytanie: jak włączyć skalowanie ekranu? Wiem, że obraz będzie trochę zniekształcony, ale na windowsie tak grałem, i mi nie przeszkadzało.
Karta graficzna: Nvidia Fx570m
Sterowniki: Nvidia-319
Ubuntu 13.10
Wine 1.7.9
Rozdzielczość ekranu: 1680x1050.
Myślę, że to wszystkie potrzebne informacje :). Jeżeli jeszcze jakieś będą potrzebne, postaram się dostarczyć :).

Z góry dziękuję i pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 16:06 przez Szarikowaty, łącznie zmieniany 3 razy.
TrolleY
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Re: Might & Magic Heroes 3 brak pełnego ekranu.

Post autor: TrolleY »

Pewnym rozwiązaniem które ma szansę działać może być skrypt zmieniający rozdzielczość przed włączeniem gry i przywracający ją po jej zakończeniu. Coś w tym stylu:

Kod: Zaznacz cały

xrandr -s 800x600
wine /path/to/heroes3.exe
xrandr -s 1680x1050
Linux Mint 17 + Cinnamon (x64) / Windows 7 (x64)
Szarikowaty
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04
Środowisko graficzne: Unity

Re: Might & Magic Heroes 3 - skalowanie ekranu.

Post autor: Szarikowaty »

Zrobiłem ten skrypt i nazwałem go sobie Heroes. Efekt jest taki: http://wklej.org/hash/32c7ac9c90c/ .
Najbardziej zastanawia mnie to: "err:x11settings:X11DRV_ChangeDisplaySettingsEx No matching mode found 800x600x16 @0! (XRandR 1.2)".
Faktycznie, gdy daję Ustawienia systemu --> Ekrany, to mam tylko jedną rozdzielczość (1680x1050). Zmienić mogę ją tylko w ustawieniach Nvidii. Tylko że gdy zmieniam tam rozdzielczość, to pojawiają się paski po bokach. Spróbuję zrobić jak tutaj : viewtopic.php?f=133&t=166836 , i dam znać o efektach.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Zrobiłem, jak w temacie u góry. Efekt: system w ogóle nie chciał się załączyć - reinstalacja systemu. Więc zmiana sterowników na starsze odpada.
Próbowałem przez Playonlinux. Na Wine 1.4.1 Heroes'y się odpaliły, ale niestety obraz nie jest rozciągany - mam paski po bokach ekranu, pasek Unity i górna belka. Do tego "buguje się" prawa część (w menu głównym jest tam "Nowa gra", "Wczytaj grę", podczas rozgrywki klawisz "koniec tury" itp.) Zrobiłem screena, wygląda to tak: http://img845.imageshack.us/img845/6923/5spj.png . Da się jakoś "zmusić" sterowniki, żeby rozciągały obraz? Sterowniki Nouveau dostosowują obraz do monitora, a jak to zrobić na Nvidii?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Po odznaczeniu opcji "Pozwól menadżerowi okien zarządzać oknami wine", obraz przestał się bugować, wyświetla się normalnie, ale z dwoma paskami. Problemem są więc sterowniki. Pozostaje więc pytanie, jak rozciągnąć obraz na sterownikach Nvidii?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Z innych systemów”