Zrobiłem ten skrypt i nazwałem go sobie Heroes. Efekt jest taki:
http://wklej.org/hash/32c7ac9c90c/ .
Najbardziej zastanawia mnie to: "err:x11settings:X11DRV_ChangeDisplaySettingsEx No matching mode found 800x600x16 @0! (XRandR 1.2)".
Faktycznie, gdy daję Ustawienia systemu --> Ekrany, to mam tylko jedną rozdzielczość (1680x1050). Zmienić mogę ją tylko w ustawieniach Nvidii. Tylko że gdy zmieniam tam rozdzielczość, to pojawiają się paski po bokach. Spróbuję zrobić jak tutaj :
viewtopic.php?f=133&t=166836 , i dam znać o efektach.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zrobiłem, jak w temacie u góry. Efekt: system w ogóle nie chciał się załączyć - reinstalacja systemu. Więc zmiana sterowników na starsze odpada.
Próbowałem przez Playonlinux. Na Wine 1.4.1 Heroes'y się odpaliły, ale niestety obraz nie jest rozciągany - mam paski po bokach ekranu, pasek Unity i górna belka. Do tego "buguje się" prawa część (w menu głównym jest tam "Nowa gra", "Wczytaj grę", podczas rozgrywki klawisz "koniec tury" itp.) Zrobiłem screena, wygląda to tak:
http://img845.imageshack.us/img845/6923/5spj.png . Da się jakoś "zmusić" sterowniki, żeby rozciągały obraz? Sterowniki Nouveau dostosowują obraz do monitora, a jak to zrobić na Nvidii?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po odznaczeniu opcji "Pozwól menadżerowi okien zarządzać oknami wine", obraz przestał się bugować, wyświetla się normalnie, ale z dwoma paskami. Problemem są więc sterowniki. Pozostaje więc pytanie, jak rozciągnąć obraz na sterownikach Nvidii?