Oprogramowanie do wysyłania sms'ów za pośrednictwem Nokia 500

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
Łukaszek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Oprogramowanie do wysyłania sms'ów za pośrednictwem Nokia 500

Post autor: Łukaszek »

Witam,
Czy istnieje program, który umożliwi mi, po podpięciu telefonu (Nokia 500) kablem pod USB wysyłanie z niego sms?
Umożliwi mi to kopiowanie i wklejanie numerów telefonów moich Klientów, co jest wygodniejsze niż ręczne wpisywanie na telefonie, zwłaszcza gdyby miało to być kilkadziesiąt sms dziennie.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc ;)
Ostatnio zmieniony 05 sty 2014, 22:50 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
Ubuntu 12,04 LTS / MSI MS-7369 MS-7369 / AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 2GHz / NVIDIA GT216 [GeForce GT 220] / RTL8111-8168-8411 PCI Express Gigabit Eth / RAM: 2GB / Seagate ST3250410AS 244 GB ;)
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: Oprogramowanie do wysyłania sms'ów

Post autor: marcin1982 »

Sprawdź program wammu - jest w repozytoriach:

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get -y install wammu
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: xxx666xxx »

jest też Modem Manager GUI.

sudo add-apt-repository ppa:linuxonly/modem+manager+gui
sudo apt-get update
sudo apt-get install modem-manager-gui 
umożliwia wysyłanie i odbieranie SMS oraz wysyłanie kodów USSD. Odnośnie łączenia się graficznie (na wzór Nokia PC Suite) pod linuksa jest program o nazwie Nokuntu do pobrania z: http://sourceforge.net/projects/nokuntu/ umożliwia on dodatkowo dzwonienie za pośrednictwem komputera itp.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

gammu-smsd
- do odbierania smsów, chwila zabawy z konfiguracją.
Sznurek: http://wammu.eu/docs/manual/smsd/config.html

Wysyłanie smsa z terminala:

echo "Hello world from my PC" | gammu sendsms TEXT <PhoneNumber>
A jak chcesz się bawić dwa tygodnie z prawdziwym kombajnem i przeczytać kilka ton dokumentacji, to polecam jakiś tani modem Huawei z kartą dźwiękową
i Freeswitch z modułami sms i gsmopen. :twisted:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

jacekalex pisze:

gammu-smsd
(...)
Widzisz w Wammu/Gammu trzeba bawić się jakąś konfiguracją... a Modem Manager GUI działa w trybie graficznym i sam wykrywa podpięty telefon/modem USB. Ma prosty interfejs wysyłania i odbierania wiadomości SMS. Ma także książkę telefoniczną do zapisania w pamięci numerów z nazwą by jeszcze szybciej wysłać wiadomość. Z telefonami także współpracuje. Zaraz po instalacji po prostu od razu działa po podpięciu telefonu/modemu USB pod komputer i nie trzeba się bawić jakimiś tam konfiguracjami ręcznymi. Piszesz SMSa i wysyłasz zero udziwnień jak w przypadku wammu/gammu. Używałem go kiedyś do szybszego wysyłania SMS jak miałem jeszcze telefon bez klawiatury QWERTY.
jacekalex pisze:Wysyłanie smsa z terminala:

(...)
Wysyłanie SMS'a z terminal'a ja wierzę, że to jest funkcjonalne (np. w przypadku kiedy masz bardzo słaby komputer i jedyne co w nim działa to linuks tylko z Openbox'em lub nawet bez i tylko sama czarna konsola) ale jak jest tryb graficzny choćby np. LXDE to bez urazy ale po co być masochistą i męczyć się w terminalu dodając jakieś tam komendy do wysłania prostego SMS'a? :???: Więcej straci się czasu na wpisywaniu komend do funkcji wysłania wiadomości SMS np. odpowiadając komuś tylko "OK".
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: GNOME
Architektura: x86
Kontakt:

Post autor: ethanak »

xxx666xxx pisze:bez urazy ale po co być masochistą i męczyć się w terminalu dodając jakieś tam komendy do wysłania prostego SMS'a?
Choćby po to, aby:
a) z programu wysłać identyczne SMS-y do 100 klientów zmieniając jedynie imię odbiorcy
b) serwer po utracie połączenia z netem wysłał mi sam SMS-a w stylu 'ethanak, rusz się do serwerowni bo netu nie mamy'
Proste?
Jeśli nie potrafisz korzystać z terminala - proszę, nie zakładaj że reszta świata to też nieu^W^W^W też nie potrafi ;)
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

w czym wklejenie numeru do terminala jest trudniejsze od wklejenia w okienko?
nie wiem jaki jest stopień zaawansowania wątkotwórcy więc nie zakładam że czegoś nie potrafi.
EOT z mojej strony.
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

ethanak pisze:(...)
a) z programu wysłać identyczne SMS-y do 100 klientów zmieniając jedynie imię odbiorcy
(...)
Taka sama funkcja jest w Modem Manager GUI :mrgreen: wpisując odbiorców lub prościej wybierając z gotowej listy (z książki telefonicznej).
socrates pisze:(...)pytanie padło na forum ubuntu a jak wiadomo ta dystrybucja jak i samo forum są ukierunkowane raczej na początkujących którzy nie chcą/nie potrafią dłubać w terminalu...
Nie koniecznie. Po prostu jeśli jest możliwość (sprzętowa/programowa) używania czegoś w trybie graficznym to na co się katować linijkami kodu w terminalu? To tak samo jakby porównać: Masz do dyspozycji pod ręką zapałki, zapalniczkę to po co się katować dwoma kawałkami krzemienia do rozpalania gazu w kuchence gazowej?
Awatar użytkownika
ethanak
Wygnańcy
Kontakt:

w kwestii formalnej: absolutnie nie mam pretensji o to, że pokazałeś narzędzie graficzne do wysyłania sms-ów.
ale wyższość narzędzi graficznych nad konsolowymi to uprzejmie racz pominąć przy następnych postach.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

xxx666xxx pisze:
jacekalex pisze:

gammu-smsd
(...)
Widzisz w Wammu/Gammu trzeba bawić się jakąś konfiguracją... a Modem Manager GUI działa w trybie graficznym i sam wykrywa podpięty telefon/modem USB. Ma prosty interfejs wysyłania i odbierania wiadomości SMS. Ma także książkę telefoniczną do zapisania w pamięci numerów z nazwą by jeszcze szybciej wysłać wiadomość. Z telefonami także współpracuje. Zaraz po instalacji po prostu od razu działa po podpięciu telefonu/modemu USB pod komputer i nie trzeba się bawić jakimiś tam konfiguracjami ręcznymi. Piszesz SMSa i wysyłasz zero udziwnień jak w przypadku wammu/gammu. Używałem go kiedyś do szybszego wysyłania SMS jak miałem jeszcze telefon bez klawiatury QWERTY.
jacekalex pisze:Wysyłanie smsa z terminala:

(...)
Wysyłanie SMS'a z terminal'a ja wierzę, że to jest funkcjonalne (np. w przypadku kiedy masz bardzo słaby komputer i jedyne co w nim działa to linuks tylko z Openbox'em lub nawet bez i tylko sama czarna konsola) ale jak jest tryb graficzny choćby np. LXDE to bez urazy ale po co być masochistą i męczyć się w terminalu dodając jakieś tam komendy do wysłania prostego SMS'a? :???: Więcej straci się czasu na wpisywaniu komend do funkcji wysłania wiadomości SMS np. odpowiadając komuś tylko "OK".
W trybie graficznym?
A weź ten Modem-manager-gui zapnij w skrypcie np Perla czy Pythona, który sprawdza w bazie, który z 1,5 mld Chińczyków ma dzisiaj imieniny, i wysyła życzenia. :twisted:

Klikalne konfiguratory to kaganiec na prawdziwe możliwości Linuxa, i najlepszy sposób, żeby sobie utrudniać życie.
Jedno, co warto zrobić w graficznym konfiguratorze, to sparować fona z kompem.

Np gammu-smsd bardzo grzecznie bryka z Mysql'em lub Postgresem, dzięki czemu całą korespondencję smsową można ogarnąć, wygodnie sortować i przeszukiwać. :clap:

To by było na tyle
Linux User #499936
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

jacekalex pisze:(...)
Np gammu-smsd bardzo grzecznie bryka z Mysql'em lub Postgresem, dzięki czemu całą korespondencję smsową można ogarnąć, wygodnie sortować i przeszukiwać. :clap:
Ooo matko ale rady spod lady :teeh: Rozumiem to jest z pewnością przydatne dla przedsiębiorcy jakiejś ważnej firmy lub urzędów (np. u mnie w mieście urząd pracy oferuje podpięcie się do subskrypcji poprzez informacje o ofertach pracy przez wiadomość SMS) która wysyła newsletter w postaci SMS'ów do swoich kontrahentów. Podpinanie programu do zarządzania SMS'ami do bazy danych (by pewnie ułatwić automatyzację wysyłki wiadomości jakimś tam regularnym czasie) jest w ogóle nieprzydatne i całkowicie zbędne dla zwykłego szarego "Kowalskiego" który chce szybciej napisać SMS'a do dziewczyny by się z nią umówić. Poza tym sortowanie i wyszukiwanie wysłanych i odebranych wiadomości SMS oferuje także Modem Manager GUI.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

xxx666xxx pisze:
Ooo matko ale rady spod lady (...) Podpinanie programu do zarządzania SMS'ami do bazy danych (...) jest w ogóle nieprzydatne i całkowicie zbędne dla zwykłego szarego "Kowalskiego" który chce szybciej napisać SMS'a do dziewczyny by się z nią umówić.
Przeczytaj raz jeszcze to, co autor wątku napisał:
Łukaszek pisze: Umożliwi mi to kopiowanie i wklejanie numerów telefonów moich Klientów, co jest wygodniejsze niż ręczne wpisywanie na telefonie, zwłaszcza gdyby miało to być kilkadziesiąt sms dziennie.
Kolega jasno napisał jaki ma cel. Tak się składa, że niektórzy używają komputer w/do pracy i czasami, poza wysyłaniem ese-me-sa o treści "ok" do dziewczynycoś, muszą jeszcze wysłać tajną wiadomość do setek innych pacjentów. To, co ty uważasz za poradę z spod lady, niektórzy mogą uznać za cenną i to, co z pozoru (na początek) może być czarną magią, na koniec może okazać się strzałem w dziesiątkę.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

@bear7

Nie masz co "yNtElEkTuAlIzTuF" pouczać.

Jakby xxx666xxx wyrwał kiedyś np 20 panienek, i musiał pamiętać, której co obiecał,
i do której co pisał w SMSach i kiedy (na przestrzeni 3 lat), to też by wiedział, do czego są bazy danych. :rotfl:

Ale jak ktoś nie zna własnych granic intelektualnych, i nie ma doświadczenia życiowego, które potrafi ten intelekt uzupełnić, to nic nie poradzisz. :twisted:

Pozdro
Linux User #499936
Awatar użytkownika
Łukaszek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Dziękuję za odpowiedzi ;)
Specyfikację mojego komputera dodałem w podpisie.
Tak zadałem sobie "ten trud" i nie znalazłem zadowalającego mnie rozwiązania - również nie lubię powtarzających się tematów i spamu:)

Kiepsko obsługuję konsolę, a jeśli muszę coś na niej wykonać z pomocą przychodzi google, a nie umiejętności, ale mam utworzone konto root, więc instalować programy "powiedzmy" umiem! :P Chętnie spróbowałbym wysyłać te sms'y przez terminal, skoro można jeszcze tworzyć bazę danych, którą można archiwizować to świetny pomysł! :) o ile nie będzie przerastał moich możliwości informatycznych:) Choć rozwiązania graficzne wydają mi się o niebo prostsze i intuicyjne ;)
Dodam jeszcze, że w telefonie opcję Ustawienia / Łączność / USB mam ustawioną poprawnie na Nokia Suite - pozwala to widzieć komputerowi urządzenie jako telefon, a nie np. kartę pamięci.

W programie Wammu gdy uruchomię "kreator telefonu" przy opcji "automatycznie wyszukaj telefony" nie wykrywa mi podpiętego telefonu. Jeśli zaznaczę "Konfigurację z przewodnikiem", to w następnych krokach nie potrafię wskazać "urządzenia pod którym udostępniono telefon". Podpiąłem go do przedniego panelu usb, ale kombinowałem również z podpięciem go do tylnych wejść i jest to samo.

Program Modem Manage[/]r GUI podjął najwięcej współpracy :D Wykrył automatycznie telefon, ale po przejściu na zakładkę sms pisze: Modem manager does not support sending of SMS messages.

Może trzeba skonfigurować połączenie telefonu z komputerem klikając w prawym górnym rogu na znaczek wi-fi/internetu/sieci. Jest tam "Nowe połączenie komórkowe GSM..." ale Paaaaanie :D kto by "toto" poprawnie skonfigurował :D

Pozdrawiam;)
Ubuntu 12,04 LTS / MSI MS-7369 MS-7369 / AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Core Processor 2GHz / NVIDIA GT216 [GeForce GT 220] / RTL8111-8168-8411 PCI Express Gigabit Eth / RAM: 2GB / Seagate ST3250410AS 244 GB ;)
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Łukaszek pisze: Może trzeba skonfigurować połączenie telefonu z komputerem klikając w prawym górnym rogu na znaczek wi-fi/internetu/sieci. Jest tam "Nowe połączenie komórkowe GSM..." ale Paaaaanie :D kto by "toto" poprawnie skonfigurował :D
To akurat jest już proste jak Ci Modem Manager GUI wykrywa Telefon a w przypadku Nokii wiedziałem, że to nastąpi bez problemów gdyż sam miałem nie jedną Nokię (obecnie mam już siódmą w życiu) to teraz tylko ustaw go jako modem GSM w Network Manager (w systemie) a telefon musi być w opcji trybu Nokia Suite. Ustaw operatora sieci tego co masz i połącz się z internetem za pośrednictwem telefonu (używając go jako modemu) i możesz wysyłać i odbierać SMSy :)
Awatar użytkownika
Łukaszek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Oprogramowanie do wysyłania sms'ów za pośrednictwem Nokia 500

Nie umiem ustawić telefonu jako modem GSM. Moja ścieżka postępowania:
Klikam w prawym górnym rogu obok ikony regulatora głośności, na ikonę sieci / połączeń / internetu (nie wiem jak poprawnie ją nazwać).
Klikam na Nowe połączenia komórkowe i otwiera mi się asystent, który ustawia połączenie komórkowe z siecią 3G.
Wybieram kraj i dostawcę internetu i pojawiają się schody ;)
W następnym kroku mam do wyboru plan:
"VPN mode access without compression (requires activation)"
lub
"Standard access - with image compression"
Google nic po polsku nie mówi, co to jest.

Gdy wybiorę pierwszą opcję - nie można połączyć się z internetem. Brak jakiegokolwiek komunikatu, po prostu przestaje się z nim łączyć po nieudanej próbie.
Przy drugiej opcji mam do wpisania pola: Numer, nazwa użytkownika i hasło. Domyślnie mam tam coś wpisane. Czy to hasła od dostawcy internetu, czyli w moim przypadku Orange?
Nic nie zmieniając kończę tworzyć połączenie. W tym przypadku teoretycznie łącze się z siecią, ale w Modem Manager GUI nie mogę wysyłać sms'ów, choć widzi telefon.
Gdzie popełniam błąd?
I jeszcze jedno pytanie, czy telefon ustawiony jako modem będzie pobierał opłaty jak za korzystanie z internetu przez operatora komórkowego, czy będzie łączył się z routerem?

P.S. Wpadłem na taki pomysł. Jeśli uda się pomyślnie rozwiązać problem, chętnie zbiorę to w logiczną całość i zrobię poradnik, który mogę wysłać do administratora, w celu weryfikacji. Może ktoś jeszcze skorzysta ;)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Łukaszek pisze:Nie umiem ustawić telefonu jako modem GSM. Moja ścieżka postępowania:
Klikam w prawym górnym rogu obok ikony regulatora głośności, na ikonę sieci / połączeń / internetu (nie wiem jak poprawnie ją nazwać).
Klikam na Nowe połączenia komórkowe i otwiera mi się asystent, który ustawia połączenie komórkowe z siecią 3G.
Wybieram kraj i dostawcę internetu i pojawiają się schody ;)
(...)
Gdy wybiorę pierwszą opcję - nie można połączyć się z internetem. Brak jakiegokolwiek komunikatu, po prostu przestaje się z nim łączyć po nieudanej próbie.
(...)
Nic nie zmieniając kończę tworzyć połączenie. W tym przypadku teoretycznie łącze się z siecią, ale w Modem Manager GUI nie mogę wysyłać sms'ów, choć widzi telefon.
Gdzie popełniam błąd?
I jeszcze jedno pytanie, czy telefon ustawiony jako modem będzie pobierał opłaty jak za korzystanie z internetu przez operatora komórkowego, czy będzie łączył się z routerem?
VPS nie tykaj on do czego innego służy. To co wykonałeś to było to. Nie łączy Ci z siecią? Nie wiem jaki punkt dostępowy jest w Twoim Orange ale w sieci Plus, Play wszystko śmiga przy standardowych ustawieniach bez jakichkolwiek zmian w ustawieniach. Na Aero2 teraz już też na standardowych w Ubuntu tylko w Debianie jeszcze trzeba ręcznie wpisywać do Aero2 punkty dostępowe. Jeśli to Ci nie działa to nie wiem może to kolejny z błędów w kulawym Ubuntu 13.10 albo Orange Cię robi w konia. Tam nie ma żadnej filozofii to co zrobiłeś to powinno wystarczyć i powinno działać. Jeśli nie działa to albo wina po stronie Telefonu albo po stronie systemu albo po stronie operatora. Jeszcze nigdy takiego problemu nie miałem więc nie wiem jak wyjaśnić. A już łączyłem się w opcji Telefon Nokia (6630/N73/N82/N8 i teraz 808PV) oraz zwykły Modem USB (Dla Aero2)+Komputer (Ubuntu 10.04.4; 12.04.x; 13.04/Debian 7.x Wheezy) do 3G w sieciach (Aero2,Plus,Play Online) z Orange nigdy nie miałem do czynienia (bo naczytałem się wielu złych opinii na temat tego operatora w sieci więc go unikałem) więc możliwe, że to też jakaś wina operatora trudno mi to stwierdzić. Odnośnie samego połączenia to jeśli uda Ci się połączyć przez 3G to wszystko będzie schodziło z transferu mobilnego. W tym momencie komputer nie będzie się łączył z routerem sieci domowej/firmowej.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

xxx666xxx pisze:Odnośnie samego połączenia to jeśli uda Ci się połączyć przez 3G to wszystko będzie schodziło z transferu mobilnego. W tym momencie komputer nie będzie się łączył z routerem sieci domowej/firmowej
Po co te całe czary z NM i Modem Manager, i to całe pieprzenie?

Nie lepiej poszukać jakiegoś grata z tej listy:
http://wammu.eu/phones/
Im starszy, tym lepiej, np modem Huawei, albo jakaś stara jak świat Nokia, byle wypuszczała SMSy podłączona do USB?

Ja mam starą 6230i - netu przez nią nie zapinam - bo GPRS to nie jest normalny net,
ale SMSy chodzą elegancko po BT, (przez kabel telefon przełącza się w tryb pendraka, i w ogóle nie działa - i to jest w nim jedyna opcja obsługi kabla)

I nie trzeba się pchać w Network-Managery, Modem-Managery i podobne horrory, które do wysłania 5 smsów potrzebują odcinać internet i zmieniać trasy routingu na sieć 3G,
bo oczywiście Linux obsłuży równocześnie 2 łącza, zwykłe - z routerem i 3G w sieci GSM,
albo nawet 50 podobnych łącz, jak ktoś potrafi wykombinować 50 fizycznych i wirtualnych interfejsów sieciowych, ale Network-Manager jeszcze umysłowo nie dorósł do takiego banalnego działania.

Także radzę poszukać po szufladach, czy jakieś Nokie typu grat jeszcze się tam kryją,
bo N500 - to dość świeży model, z własnym systemem operacyjnym, i na stronie Wammu go na razie nie widać.
Prawdopodobnie Modem-Manager też jej nie ugryzie z podobnego powodu.
Nokia nie robi sterów na Linuxa, jeśli jakiś fon działa, to znaczy, że jakiś haker pokombinował z nim, stracił dzień albo tydzień, żeby podobnego grata z Linuxem ożenić.

Pozdro
Linux User #499936
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Nie lepiej poszukać jakiegoś grata z tej listy:
(...)
Na co komu grat skoro na Network Manager oraz Modem Manager działają nowsze modele niż te wymienione jako supportowane przez gammu/wammu. Sprawdziłem sobie w sieci Twój telefon czyli Nokia 500 i jeszcze bardziej mnie dziwi fakt, że nie działa Ci ten telefon gdyż ten telefon nie ma ani tego dziwnego systemu Nokia OS ani Windows Mobile (czy jak mu tam)... ma dobry poczciwy Symbian (Wersja Anna). To już zdecydowanie wina stoi po stronie albo operatora albo Ubuntu 13.10 bo z Symbianem+Linuksem mam do czynienia od Nokii N73,N82,N8 aż teraz do 808-ki i nigdy nie miałem problemów z nim w kwestii połączenia z Ubuntu a teraz jeszcze z Debianem.
jacekalex pisze:(...)Także radzę poszukać po szufladach, czy jakieś Nokie typu grat jeszcze się tam kryją,
bo N500 - to dość świeży model, z własnym systemem operacyjnym, i na stronie Wammu go na razie nie widać.
Prawdopodobnie Modem-Manager też jej nie ugryzie z podobnego powodu.
(...)
Przepraszam ale muszę to powiedzieć... Bajeczki piszesz. Jaki swój system?! W Nokii 500 jest dobrze znany Symbian (Anna) nie ten dziwny system Nokia OS czy ten cały Windows.

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to jeszcze czytając opinie na temat tego telefonu ludzie często narzekają, że od Orange jest wadliwy i często sprawia problemy techniczne... więc może to jednak wina operatora?
Łukaszu jeśli masz możliwość sprawdzenia na innej wersji systemu (na komputerze) to sprawdź jak wykrywanie i działanie przez Network Manager zachowa się na innych wydaniach Ubuntu (obecnie jedynie sensowny jest Ubuntu 12.04.3 gdyż 13.04 stracił teraz w styczniu wsparcie techniczne). Może się to wyjaśni...
Awatar użytkownika
Łukaszek
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

jacekalex pisze: Nie lepiej poszukać jakiegoś grata z tej listy:
Im starszy, tym lepiej, np modem Huawei, albo jakaś stara jak świat Nokia, byle wypuszczała SMSy podłączona do USB?

Dzisiaj zrobię testy z Samsungiem C3050

xxx666xxx
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale telefon kupowałem w markecie i nie ma oznaczeń Orange itp.

Spróbuję jeszcze na laptopie, bo można łączyć się za pomocą bluetooth'a.
System operacyjny na wszystkich komputerach mam Linux Ubuntu 12,04

Przetestuję jeden i drugi program, wyniki napiszę jutro.

Przed tym, muszę wiedzieć jeszcze jedną rzecz... Mam nielimitowane sms'y i nie chcę korzystać z transferu mobilnego. W końcu, aby wysłać zwykłego sms'a nie muszę być połączony z internetem mobilnym. Czy takie coś jest osiągalne?

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie moim problemem ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”