MSI Wind u100, Jak włączyć dualtouch touchpada?

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
slawke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

MSI Wind u100, Jak włączyć dualtouch touchpada?

Post autor: slawke »

Witajcie, czy jest mozliwosc dogrania sterownikow do ubuntu aby w przegladarce i w systemie mozna bylo przewijac za pomoca dwoch palcow? Wiem ze do windowsa mozna bylo takie cos zrobic wgrywajac sterowniki, a w ubuntu?
Podsumuje: Czy jest możliwość w netbooku który posiada touchpada przewijać za pomocą przytrzymania dwóch palców na nim, tak jak jest np w macbookach. Posiadam MSI Wind u100 oraz Ubuntu Mint 15

//bear7: Wybacz, ale taki twór jest mi jeszcze nieznany... Ubuntu i Mint to dwie oddzielne dystrybucje. Masz Ubuntu, czy może korzystasz z MInta, który to bazuje na Ubuntu? Jak nie jesteś pewny, to klepnij w terminalu u siebie polecenie lsb_release -a i zamień ten powyższy twór na to, z czego korzystasz.
Ostatnio zmieniony 07 sty 2014, 20:39 przez slawke, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jarni
Wytworny Kaczor
Wytworny Kaczor
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64
Kontakt:

Re: Dualtouch touchpada dla ubuntu

Post autor: Jarni »

Jeśli multitap działa pod Windows, to powinien również w Ubuntu i pochodnych. Na początek sprawdź w ustawieniach systemu, Mysz i panel dotykowy czy jest możliwa do "zaptaszenia" funkcja "przewijaj dwoma palcami". Na moim Lenovo G580 przez prosty wpis do autostartu uzyskałem tapnięcie trzema palcami jako naciśniecie kółka myszy.

Kod: Zaznacz cały

synclient TapButton2=3 && synclient TapButton3=2
- Tylko nadal nie wiemy, co tu robił ten gość z siekierą?
- Pewnie sie-kierował czymś!
--LU #553776
slawke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Ok dzieki. Sprawdze to :)
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: xxx666xxx »

slawke pisze:(...) Czy jest możliwość w netbooku który posiada touchpada przewijać za pomocą przytrzymania dwóch palców na nim, tak jak jest np w macbookach. Posiadam MSI Wind u100 (...)
Nie masz co sprawdzać... temat mi znany. W Ubuntu i Debianie na netbooku MSI U100 nie uzyskasz tego (mi się nie udało). Miałem też netbook'a MSI U100 (jakieś 3 lata) i też słyszałem o tej opcji i szukałem sposobu na to. Nie działa jednak ona pod linuksami na tym netbook'u (na moim U100 nie działało). Działa owszem i to od razu po instalacji systemu ale pod MacOSX. Tak można zainstalować osx na MSI U100 i działa a wiem bo instalowałem 10.6.8 Retail (i wykrywał mi U100 jako MacBook Air) ale po co jak linuksy są lepsze! Ogólnie multitouch czy dualtouch (jak go zwał) na MSI U100 to temat rzeka bez ujścia. Rozwinie się pewnie kilka stron tego tematu a wyniku nie będzie (moje przypuszczenia z autopsji). Ludzie zapodadzą Ci sterowniki (bo są takie ale pierwotnie przeznaczone na inny sprzęt) i owszem da się je zainstalować ale nie będą współpracowały z U100 (na moim U100 nie współpracowały żadne). Szkoda Twego czasu... Poza tym Mint 15 bazuje na Ubuntu 13.04 który utracił teraz w styczniu swoje wsparcie techniczne zatem powodzenia też z systemem umarlakiem.

Jedyna opcja na MultiTouch/DualTouch w netbook'u MSI U100 to przerobienie go dodając panel dotykowy o nazwie Flexible Touch Screen Panel Kit for MSI Wind U100 innego wyjścia nie ma. Wtedy dodatkowo pod Ubuntu instalujesz sterownik panelu dotykowego (Ubuntu Touch) i masz komputerek jak tablet.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
slawke
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: MSI Wind u100, Jak włączyć dualtouch touchpada?

Super, dzięki za pomoc :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”