Toshiba Satellite u945 s4110 - słaba wydajność i brak stabilnosci
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Toshiba Satellite u945 s4110 - słaba wydajność i brak stabilnosci
Witam serdecznie,
Piszę z tel. Więc może być gdzieś błąd. Mam taki mały problem, posiadam laptopa jak w temacie oraz zainstalowany Ubuntu 13.10. Jest to moj początek z Ubuntu ale to co mnie skłoniło do Ubuntu to stabilność i szybkość działania jaką widziałem u mojego kolegi na lapku Asusa i na deskopcie. Wgrałem u siebie na swojej toshibie i nagle 2527251 problemów. O ile z większoscią sobie poradziłem to są takie braki jak niewidoczna ikona baterii, źle ustawiona godzina z brakiem reakcji na ręczne ustawienie ale najgorsze jest to że system się ciagle sypie. Programy często się tną. Sklep z apkami to aż notorycznie... Aktualiazje bardzo ciężko idą..i gdy uruchomionych jest sporo aplikacji to potrafi nieźle klatkowac. Czy ktos ma jakieś rozwiązanie? Zakładam ze to lapek! Z góry dzieki!
Piszę z tel. Więc może być gdzieś błąd. Mam taki mały problem, posiadam laptopa jak w temacie oraz zainstalowany Ubuntu 13.10. Jest to moj początek z Ubuntu ale to co mnie skłoniło do Ubuntu to stabilność i szybkość działania jaką widziałem u mojego kolegi na lapku Asusa i na deskopcie. Wgrałem u siebie na swojej toshibie i nagle 2527251 problemów. O ile z większoscią sobie poradziłem to są takie braki jak niewidoczna ikona baterii, źle ustawiona godzina z brakiem reakcji na ręczne ustawienie ale najgorsze jest to że system się ciagle sypie. Programy często się tną. Sklep z apkami to aż notorycznie... Aktualiazje bardzo ciężko idą..i gdy uruchomionych jest sporo aplikacji to potrafi nieźle klatkowac. Czy ktos ma jakieś rozwiązanie? Zakładam ze to lapek! Z góry dzieki!
Ostatnio zmieniony 08 sty 2014, 08:16 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem "problemowy" temat.
Powód: Poprawiłem "problemowy" temat.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: 21.10
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
- Kontakt:
Re: Toshiba Satellite u945 s4110 - słaba wydajność i brak stabilnosci
Sprawdź moje kernel ... ana początek K8 + APM + wpisy Grub dla Intela icore + Linux-firmware/microcode. Ustaw APM w tryb intel-performance ... i potestuj
. Link do NeteXt'73 znajdziesz w części forum dotyczących moich kerneli. Jak się to sprawdzi to kernel w wersji i7 pozwoliłby na naprawdę komfortową pracę.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Nie ma rzeczy niemożliwych ... są tylko trudne do zrobienia 
Moje kernele oraz skrypty:
NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl

NeteXt'73 - instalator kerneli i skryptów oraz optymalizator systemu w jednym > netext73.pl
-
- Piegowaty Guziec
Niestety kernel k8 nie pomógł, a wręcz popsuł! Cały system zaczął klatkować ! Wgrałem najnowszy oficjalny kernel i pomogło. Za to za pomocą twojego programu ustawiłem GRUB i APM i wgrałem firmware/microcode i dało to bardzo dobre rezultaty, bo system przyśpieszył i dłużej bateria trzyma
także pół na pół pomógł mi NETEXT73
pozdrawiam i dziękuje!

- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Ujmę tak niemożliwe, aby "popsuł'
... jaka tam masz grafikę ?
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Kod: Zaznacz cały
description: VGA compatible controller
product: 3rd Gen Core processor Graphics Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 09
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
Pozdrawiam

//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, błędy, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
- e X t 7 3
- Przyjaciel
- Kontakt:
Dziwne ... wygląda, jakby były jakieś błędy, albo grafika nie działała prawidłowo. Mam prośbę zainstaluj wersje v27.4 i daj wynik dmesg oraz lsmod.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

-
- Piegowaty Guziec
Okej, tylko już jutro
dziś potrzebuje komputera do pracy w razie syt. awaryjnej. Jutro wrzucę ten kernel. Jeszcze mam pytanie: wiesz może jak zrobić idealną kopię swojego systemu? Wszystkie zmiany na jądrze i inne wgrane programy wrzucić na boot cd tak żeby podczas czystej instalacji nie ustawiać wszystkieg- zrobić swoją mikro-dystrybucje Ubuntu
?

-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Na Forum panuje zasada:vidalski pisze:Jeszcze mam pytanie: wiesz może jak zrobić idealną kopię swojego systemu? Wszystkie zmiany na jądrze i inne wgrane programy wrzucić na boot cd tak żeby podczas czystej instalacji nie ustawiać wszystkieg- zrobić swoją mikro-dystrybucje Ubuntu?
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
I o ile się nie mylę, to na forum już o tym coś było. Chociażby viewtopic.php?f=213&t=167743.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.