Ubuntu nie widzi iPoda IV generacji

Tylko tematy nie mieszczące się powyżej.
Awatar użytkownika
konrad28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86

Ubuntu nie widzi iPoda IV generacji

Post autor: konrad28 »

Witam. Na swojego iPoda nie zgrywałem muzyki od kiedy przeszedłem na Ubuntu. Dziś podłączam go do komputera i... zero reakcji iPoda i komputera, nawet nie ma ładowania. Wiem że na Windowsie potrzebny buł iTunes a tutaj?
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Ubuntu nie widzi iPoda

Post autor: xxx666xxx »

Tutaj potrzebny jest gtkPOD. Dostępny w repozytoriach (centrum oprogramowania...). Używam gtkPOD do synchronizacji z iPOD Classic 80GB (iPOD 5-generacji) i bardzo dobrze mi działa. Muzyka, Filmy i Zdjęcia wszystko działa jeśli chodzi o synchronizację.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2014, 00:39 przez xxx666xxx, łącznie zmieniany 1 raz.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

konrad28 pisze:Witam. Na swojego iPoda nie zgrywałem muzyki od kiedy przeszedłem na Ubuntu. Dziś podłączam go do komputera i... zero reakcji iPoda i komputera, nawet nie ma ładowania. Wiem że na Windowsie potrzebny buł iTunes a tutaj?
A tutaj zwykliśmy zaczynać od sprawdzenia czy aby na forum nie ma rozwiązania naszych problemów.
Tak się składa, że w ramce PODOBNE TEMATY widać to => viewtopic.php?f=135&t=170258

Przed zadaniem pytania należy użyć funkcji SZUKAJW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
konrad28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

@xxx666xxx
Niestety nie działa po podłączeniu nie ma żadnej reakcji iPoda ani komputera
a co do tego co podał @igotit4free też nic nie działa.

P.S. Mam iPoda Nano 8GB ale nie wiem której jest generacji
Awatar użytkownika
xxx666xxx
Wygnańcy

Post autor: xxx666xxx »

Sprawa się tyczy antycznego Ubuntu 8.04 ale sprawdź może Ci to zadziała podobno do iPOD'a Nano 8GB trzeba doinstalować taka paczkę (jeśli taka istnieje jeszcze w repozytoriach):

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install podsleuth
Nie wiem bo ja czegoś takiego nie potrzebuję do swojego iPOD'a mi z marszu działa gtkPOD i synchronizacja jak marzenie.

Gdzieś jeszcze znalazłem wzmiankę o czymś takim: http://www.yamipod.com/main/modules/home/ nie wiem jak to używać ale podobno też jest do iPODów nano.
Laptop: Toshiba Satellite P75 / Intel i7 / 16GB DDR3 / 1TB SATA3 / Intel HD 4600 <= Debian 7.5 Wheezy MATE amd64.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

konrad28 pisze:@xxx666xxx
Niestety nie działa po podłączeniu nie ma żadnej reakcji iPoda ani komputera
a co do tego co podał @igotit4free też nic nie działa.

P.S. Mam iPoda Nano 8GB ale nie wiem której jest generacji
No to przede wszystkim dowiedz się tego jakim urządzeniem dysponujesz i doprecyzuj temat.
Nie pytaj nas jak to zrobić, obejrzyj urządzenie, pewnie ma jakieś tabliczki, naklejki albo nadruki. Sprawdź rachunek, gwarancje, pooglądaj zdjęcia w Sieci.
W każdym razie popraw temat.

Zmień tytuł tematu tak, aby w sposób możliwie precyzyjny przedstawiał sedno sprawy, w której piszesz. Miej na uwadze również zgodność z REGULAMINEMTytuł tematu zmienisz edytując pierwszy postW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomyW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: bear7 »

konrad28 pisze:Mam iPoda Nano 8GB ale nie wiem której jest generacji
Na tej stronie, po wklepaniu numeru seryjnego, uzyskasz informacje, której to generacji jest twój iPod nano. Obie strony są od Apple, zatem bezpiecznie możesz klepać swój numer seryjny.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
Awatar użytkownika
konrad28
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

xxx666xxx pisze:Sprawa się tyczy antycznego Ubuntu 8.04 ale sprawdź może Ci to zadziała podobno do iPOD'a Nano 8GB trzeba doinstalować taka paczkę (jeśli taka istnieje jeszcze w repozytoriach):

Kod: Zaznacz cały

sudo apt-get install podsleuth
Nie wiem bo ja czegoś takiego nie potrzebuję do swojego iPOD'a mi z marszu działa gtkPOD i synchronizacja jak marzenie.

Gdzieś jeszcze znalazłem wzmiankę o czymś takim: http://www.yamipod.com/main/modules/home/ nie wiem jak to używać ale podobno też jest do iPODów nano.
Niestety tego pierwszego nie ma
P.S. Ma iPoda 4 tej generacji
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inne”