Poszukuję osoby, która "przerobi" windowsowy program pocztowy Eudora 7.0.1.9 na Linuxa

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
inez22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86

Poszukuję osoby, która "przerobi" windowsowy program pocztowy Eudora 7.0.1.9 na Linuxa

Post autor: inez22 »

Witam,
Poszukuje kogoś, kto zechciałby nauczyć program Eudora 7.0.1.9 pracy pod Linuxem Ubuntu.
Nie wiem, jak bardzo to jest skomplikowane, ale może nie aż tak bardzo? :)
Docelowo potrzebuję:
- pracować na ubuntu
- mieć pocztę w programie Eudora 7.0.1.9 (chyba już jakoś inaczej będzie się nazywał?)
- mieć w nim język polski (standardowo nie było)
- przenieść dane z Eudory OSE 1.0 zainstalowanej w środowisku Wine na ubuntu do Eudory 7.0.1.9
- już nigdy więcej nie musieć używać innych mailerów niż stara dobra Eudora 7.0.1.9 :)
Pozdrawiam
Agnieszka
Ostatnio zmieniony 14 sty 2014, 22:18 przez igotit4free, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawiłem temat.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Poszukuję osoby, która "przerobi" windowsowy program pocztowy na Linuxa

Post autor: igotit4free »

Do kategorii "Nasza twórczość" twój temat się raczej nie nadaje.

Jest linuksowa wersja Eudory, sprawdzałaś?
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
inez22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Wpisałam w "naszą twórczość", bo wydawało mi się, że najszybciej tutaj znajdę kogoś, kto mógłby to zrobić. Nie znalazłam bardziej odpowiedniego działu. Ale wątek został przeniesiony do przedszkola. To już nawet przedszkolaki potrafią TAKIE rzeczy? :)

Niestety ta linuxowa to Eudora OSE, a nie Eudora. To kosmiczna różnica :( Dlatego podawałam dokładną wersję.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel

Post autor: igotit4free »

Generalnie w "Naszej twórczości" prezentuje się swoją twórczość. Jeśli uważasz, że bardziej na miejscu będzie w Programowaniu albo Biurze, powiedz tylko słowo ...
BTW czym charakteryzuje się ta Eudora, co czyni z niej taki klejnot? Klientów poczty jest od groma.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Awatar użytkownika
Dwimenor
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Wersja Ubuntu: 13.10

Post autor: Dwimenor »

Sprawa jest taka, że to czego chcesz to właśnie jest coś "bardzo skomplikowanego". W praktyce wymaga napisania programu od zera. Nie da się tego zrobić w jedno popołudnie. Jeżeli chcesz Eudory na Linuksa, pisz do producenta albo zmień klienta pocztowego.

https://apps.ubuntu.com/cat/department/mail/
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... il_clients
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
inez22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

igotit4free pisze:Jeśli uważasz, że bardziej na miejscu będzie w Programowaniu albo Biurze, powiedz tylko słowo ...
BTW czym charakteryzuje się ta Eudora, co czyni z niej taki klejnot? Klientów poczty jest od groma.
Ja nie wiem, gdzie będzie lepsze miejsce, więc nie obruszam się na przeniesienie :) Ponieważ w ogóle nie znam się na programowaniu to po przejrzeniu działów te wydawał mi się najbliższy. Pomyślałam, że najszybciej znajdę tam kogoś, kto mógłby chcieć zająć się tym. Nie wiedziałam, że to pisanie programu od początku.
A dlaczego klejnot? Używam jej od 15? może 17 lat? Przy obsłudze komputera korzystam przede wszystkim ze skrótów klawiaturowych, a te niemal w każdym programie są inne. Nie mówię o podstawowych ctrl+p czy ctrl+c. Eudora 7 poza tym tworzy nowego maila jako fragment programu, więc przechodzi się ctrl+tab, anie alt+tab, więc nie trzeba przechodzić przez wszystkie programy (jest szybciej). I dużo innych dupereli.
Próbowałam już wielu programów i niestety wciąż wracałam do starej eudory.

-- 14 sty 2014, o 22:59 --
Dwimenor pisze:Sprawa jest taka, że to czego chcesz to właśnie jest coś "bardzo skomplikowanego". W praktyce wymaga napisania programu od zera. Nie da się tego zrobić w jedno popołudnie. Jeżeli chcesz Eudory na Linuksa, pisz do producenta albo zmień klienta pocztowego.

https://apps.ubuntu.com/cat/department/mail/
http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison ... il_clients
Do producenta niestety nie mam co pisać, bo ja sprzedał, stąd wzięła się Eudora OSE.
Zmienić próbowałam, ale chyba za stara jestem ;)
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: MATE

Re: Poszukuję osoby, która "przerobi" windowsowy program pocztowy Eudora 7.0.1.9 na Linuxa

Post autor: jacekalex »

Radzę się zainteresować Thunderbirdem od Mozilii.

Skonfigurować się w nim da wszystko, jak człowiek chce, są tysiące rozszerzeń, które mają różne funkcje, i póki istnieje Mozilla, będzie na Linuxa, tak samo, jak Firefox. :clap:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
inez22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: Poszukuję osoby, która "przerobi" windowsowy program pocztowy Eudora 7.0.1.9 na Linuxa

Próbowałam Thunderbirda Mozilli. Niestety ma te same wady, co inne programy - zupełnie różne skróty i okna nowej wiadomości jakby obok programu. Dzisiejsza Eudora OSE to w dużej mierze Thunderbird.
Do tego przy imporcie danych nie widzi Eudory OSE, więc nie mogę ściągnąć danych.
Awatar użytkownika
jacekalex
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon
Środowisko graficzne: MATE

Post autor: jacekalex »

A z serwera poczty przez IMAP/POP3 nie możesz pociągnąć poczty jeszcze raz?

Eudora jest na tyle rzadko używana na Linuxie, że zdziwiłbym się, gdyby cokolwiek z niej importowało.
Z drugiej strony tu jest cały opis, jak taki import zrobić (multisystemowy):
http://kb.mozillazine.org/Importing_fro ... derbird%29

Co do okien i przycisków w TB, wszystko można tam w miarę sensownie ustawić, co ma wyświetlać, czego nie wyświetlać, gdzie ma być jaka ikonka, a w razie czego zawsze jest kilka tysięcy wtyczek do rożnych rzeczy.
Co prawda, te wtyczki nie parzą kawy, nie myją naczyń i nie rodzą dzieci, ale z mailami mogą robić cuda. :rotfl:

PS:
U mnie Thunderbird otwiera nowe okno do napisania nowej wiadomości,
więc nie czaję co, i dlaczego gdzieś "jakby obok" ;-)

Moim zdaniem, żeby Thunderbird śmigał, jak człowiek chce, to trzeba poświęcić z pół godzinki, żeby go skonfigurować, ale jak ktoś zna Firefoxa, to nie będzie miał problemu, interfejs Thunderbirda jest taki sam, jak FF.
Można w nim ustawić dosłownie wszystkie elementu interfejsu

Poza tym poczty w ogóle nie radzę trzymać w takim czy innym programie pocztowym, tylko na serwerze IMAP, wtedy z rożnych urządzeń jest do niej dostęp, i z kompa, ze smartfona, czy przez www.
Można też wtedy swobodnie przełączać programy pocztowe, w zależności, który bardziej odpowiada o danej porze dnia. :roll:

Pozdro
:craz:
Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Komputer jest jak klimatyzacja - gdy otworzysz okna, robi się bezużyteczny...
Linux User #499936
Inny OS: Gentoo Linux :)
inez22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Pocztę mam w komputerze, bo to firmowa poczta i mam tu maile z ostatnich 13 lat. Początki niemal nie znały IMAPu, poza tym zmieniały mi się serwery razem z rozrastaniem się firmy. Na IMAPie nie mogę trzymać, bo mam kiepskie łącze internetowe. Jak używałam IMAPu to podczas braku połączenia (albo gorszego) po prostu przestawał mi działać mail (nie mogłam pisać, zacinał się). Jak piszę w mailerze to przechodzę na tryb offline i piszę dalej. Na serwerze nie mogę trzymać poczty także z powodu jej wagi (grafika) - chyba bym musiała kupę kasy wydawać na utrzymywanie tychże :)
TB konfigurowałam dość długo. Być może wciąż za krótko, ale ustawienia własnych skrótów nie znalazłam. Tak jak tego, żeby nowy mail otwierał się w takim samym okienku, jak jeden z folderów poczty, a nie jako takie samo okno jak TB. To ma związek z tymi skrótami i prędkością obsługi. Nie wiem, jak to wytłumaczyć to "jakby obok" to napiszę tak:
otwórz TB. Utwórz nowego maila. Nie zamykaj go (jest w trakcie pisania). Przejdź do TB. Wciśnij ctrl+F4. Zamknie Ci się jakieś okienko w środku TB (na przykład outbox, czy inny folder, albo jakiś otwarty mail). Jak klikniesz alt+F4 to zamkniesz całego TB. Ale ten zaczęty mail będzie dalej otwarty. A nie powinien. On się też zamyka alt+f4, tak samo jak cały program. Mimo że otwarte maile OTRZYMANE zamykają się ctrl+f4.
Wiem, że to wygląda na czepianie się dupereli, ale jak się niemal cały program obsługuje z klawiatury i robi się to tak samo od prawie 20 lat, to uwierz mi, żę czasem poklikam coś odruchowo i szybko, a potem mój obraz na monitorze wygląda jakby kot przeszedł mi się po klawiaturze... I nie zawsze wiem, jak toto przywrócić do poprzedniego stanu :)
Taki sam problem miałam z polskim windowsem. Jak przeniosłam się z DOSa na windows (chyba 3.1 na początku!) to nie było polskich wersji językowych. Więc jak miałam coś wybrać z menu PLIK to robiłam alt + F (bo w angielskim win to był FILE). Potem zrobili polską wersję, więc ją zainstalowałam. Odruchowo robiłam alt + F i... robił mi się format! Bo w polskiej wersji językowej skrót jest właśnie od tego.
I tak jest z 90% skrótów z klawiatury :)

Jakby przesiadka na TB była dla mnie prosta (albo chociaż nie za bardzo trudna) to nie rozważałabym wydania kasy na "przeprogramowanie" starej eudory na linuxa :)

Za link dziękuję. Na to się nigdy nie natknęłam. Może mi coś pomoże.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
ABCD
Sędziwy Jeż
Sędziwy Jeż
Środowisko graficzne: WindowMaker

Post autor: ABCD »

W Kmail jest wielka elastyczność jeśli idzie o konfigurowanie skrótów, ale nie używałem go nigdy więc nie wiem nic więcej.
Na początku było słowo, sądząc po tym co jest teraz musiało być niecenzuralne.
inez22
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Tego nie sprawdzałam, to potestuję :) Dzięki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”