[SOLVED]Otwieranie zaszyfrowanego katalogu użytkownika

Dyskusje o wszystkim co służy ochronie systemu i danych przed nieautoryzowanym dostępem.
pablo196
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 14.04

[SOLVED]Otwieranie zaszyfrowanego katalogu użytkownika

Post autor: pablo196 »

Witam.
Po reinstalacji Linuksa Ubuntu 12.04LTS gdy chcę otworzyć to pokazują się dwa pliki "Untitled Document" i plik "README" w którym pisze "THIS DIRECTORY HAS BEEN UNMOUNTED TO PROTECT YOUR DATA.

From the graphical desktop, click on:
"Access Your Private Data"
or
From the command line, run:
ecryptfs-mount-private".

Dodam że wpisywanie komendy ecryptfs-mount-private nic nie daje. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
igotit4free
Przyjaciel
Przyjaciel
Architektura: x86_64

Re: Otwieranie zaszyfrowanego katalogu użytkownika

Post autor: igotit4free »

Napisz parę zdań o tym, co i jaką metodą zaszyfrowałeś oraz co i w jaki sposób próbujesz teraz zrobić, oraz jakie to przynosi efekty.
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomy
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
pablo196
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Gdy instalowałem ubuntu 12.04lts zaznaczyłem opcję "zaszyfruj katalog użytkownika" i gdy próbowałem przeinstalować linuxa to się zainstalował ale nie chce się włączyć i dlatego musze uruchamiać live cd. Teraz jest problem żeby otworzyć ten katalog. Gdy wpisuje w konsolę polecenie "ecryptfs-mount-private" to Pisze "ERROR: Encrypted private directory is not setup properly" tak jak na załączniku nr 1. Jeśli wpiszę polecenie "ecryptfs-setup-private" to prosi o hasło, wpisuje je i pisze że podane hasło jest złe, a jestem pewien że to jest takie hasło jak do logowania. Opisuje to załącznik nr 2.
Na załączniku nr 3 pokazuje jakie pliki są gdy chcę otworzyć ten zaszyfrowany katalog.

-- 15 sty 2014, o 16:33 --

Gty próbuje otworzyć plik Access-Your-Private-Data.deskop to pojawia się komunikat jak na załaczniku nr4
Załączniki
4.jpg
(213.21 KiB) Nie pobierany
3.jpg
(181.36 KiB) Nie pobierany
2.jpg
(251.93 KiB) Nie pobierany
1.jpg
(171.46 KiB) Nie pobierany
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Być może problem polega na tym, że klepiesz polecenia (załącznik 1.jpg oraz 2.jpg) będąc w nieodpowiedniej lokalizacji. Spróbuj zamontować partycję, na której jest zaszyfrowany /home, następnie odpal terminal i klepnij:

Kod: Zaznacz cały

ls -la /media
Na załącznikach 3 oraz 4 widzę, że masz zamontowanych kilka innych partycji. W takim przypadku, powyższe polecenie zwróci Ci w wyniku klika folderów z długimi, nic niemówiącymi nazwami, ale jeden z tych folderów, będzie ukrywał zawartość twojej zaszyfrowanej partycji /home. Jak już wiesz, która ty folder odpowiedzialny jest za punkt montowania twojej zaszyfrowanej partycji, to przejdź do niego poleceniem:

cd /media/dluga_nazwa_folderu
Następnie raz jeszcze spróbuj z poniższym poleceniem:

sudo ecryptfs-recover-private
Język angielski zna? Sznurek: http://www.howtogeek.com/116297/how-to- ... on-ubuntu/

EDIT:
Terminal wyrzuca zwykły tekst - zamiast robić i wrzucać zrzuty ekranu, zaznacz tekst w terminalu, skopiuj i wrzuć na forum pomiędzy znacznikami CODE. Nie każdy ma ochotę otwierać gigantyczne pliki. Jest to upierdliwe, gdy do przeglądania forum korzysta się z telefonu...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
pablo196
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Skorzystałem z tego linku http://www.howtogeek.com/116297/how-to- ... on-ubuntu/ i udało się otworzyć ten katalog tylko nie da się skopiowac zadnego pliku na inny dysk. Pisze ERROR opening file: permission denied
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

pablo196 pisze:Skorzystałem z tego linku http://www.howtogeek.com/116297/how-to- ... on-ubuntu/ i udało się otworzyć ten katalog tylko nie da się skopiowac zadnego pliku na inny dysk. Pisze ERROR opening file: permission denied
A jak teraz spróbujesz z:

gksu nautilus
lub:

sudo nautilus
lub:

sudo apt-get install mc; sudo mc
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
pablo196
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Udało się odzyskać dostęp do danych. Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bezpieczeństwo Ubuntu”