[SOLVED]Otwieranie zaszyfrowanego katalogu użytkownika
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 14.04
[SOLVED]Otwieranie zaszyfrowanego katalogu użytkownika
Witam.
Po reinstalacji Linuksa Ubuntu 12.04LTS gdy chcę otworzyć to pokazują się dwa pliki "Untitled Document" i plik "README" w którym pisze "THIS DIRECTORY HAS BEEN UNMOUNTED TO PROTECT YOUR DATA.
From the graphical desktop, click on:
"Access Your Private Data"
or
From the command line, run:
ecryptfs-mount-private".
Dodam że wpisywanie komendy ecryptfs-mount-private nic nie daje. Proszę o pomoc.
Po reinstalacji Linuksa Ubuntu 12.04LTS gdy chcę otworzyć to pokazują się dwa pliki "Untitled Document" i plik "README" w którym pisze "THIS DIRECTORY HAS BEEN UNMOUNTED TO PROTECT YOUR DATA.
From the graphical desktop, click on:
"Access Your Private Data"
or
From the command line, run:
ecryptfs-mount-private".
Dodam że wpisywanie komendy ecryptfs-mount-private nic nie daje. Proszę o pomoc.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Otwieranie zaszyfrowanego katalogu użytkownika
Napisz parę zdań o tym, co i jaką metodą zaszyfrowałeś oraz co i w jaki sposób próbujesz teraz zrobić, oraz jakie to przynosi efekty.
Opis problemu jest niewystarczający bądź sens istnienia tematu jest znikomy
W razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
-
- Piegowaty Guziec
Gdy instalowałem ubuntu 12.04lts zaznaczyłem opcję "zaszyfruj katalog użytkownika" i gdy próbowałem przeinstalować linuxa to się zainstalował ale nie chce się włączyć i dlatego musze uruchamiać live cd. Teraz jest problem żeby otworzyć ten katalog. Gdy wpisuje w konsolę polecenie "ecryptfs-mount-private" to Pisze "ERROR: Encrypted private directory is not setup properly" tak jak na załączniku nr 1. Jeśli wpiszę polecenie "ecryptfs-setup-private" to prosi o hasło, wpisuje je i pisze że podane hasło jest złe, a jestem pewien że to jest takie hasło jak do logowania. Opisuje to załącznik nr 2.
Na załączniku nr 3 pokazuje jakie pliki są gdy chcę otworzyć ten zaszyfrowany katalog.
-- 15 sty 2014, o 16:33 --
Gty próbuje otworzyć plik Access-Your-Private-Data.deskop to pojawia się komunikat jak na załaczniku nr4
Na załączniku nr 3 pokazuje jakie pliki są gdy chcę otworzyć ten zaszyfrowany katalog.
-- 15 sty 2014, o 16:33 --
Gty próbuje otworzyć plik Access-Your-Private-Data.deskop to pojawia się komunikat jak na załaczniku nr4
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Być może problem polega na tym, że klepiesz polecenia (załącznik 1.jpg oraz 2.jpg) będąc w nieodpowiedniej lokalizacji. Spróbuj zamontować partycję, na której jest zaszyfrowany /home, następnie odpal terminal i klepnij:
Na załącznikach 3 oraz 4 widzę, że masz zamontowanych kilka innych partycji. W takim przypadku, powyższe polecenie zwróci Ci w wyniku klika folderów z długimi, nic niemówiącymi nazwami, ale jeden z tych folderów, będzie ukrywał zawartość twojej zaszyfrowanej partycji /home. Jak już wiesz, która ty folder odpowiedzialny jest za punkt montowania twojej zaszyfrowanej partycji, to przejdź do niego poleceniem:
Następnie raz jeszcze spróbuj z poniższym poleceniem:
Język angielski zna? Sznurek: http://www.howtogeek.com/116297/how-to- ... on-ubuntu/
EDIT:
Terminal wyrzuca zwykły tekst - zamiast robić i wrzucać zrzuty ekranu, zaznacz tekst w terminalu, skopiuj i wrzuć na forum pomiędzy znacznikami CODE. Nie każdy ma ochotę otwierać gigantyczne pliki. Jest to upierdliwe, gdy do przeglądania forum korzysta się z telefonu...
Kod: Zaznacz cały
ls -la /media
cd /media/dluga_nazwa_folderu
sudo ecryptfs-recover-private
EDIT:
Terminal wyrzuca zwykły tekst - zamiast robić i wrzucać zrzuty ekranu, zaznacz tekst w terminalu, skopiuj i wrzuć na forum pomiędzy znacznikami CODE. Nie każdy ma ochotę otwierać gigantyczne pliki. Jest to upierdliwe, gdy do przeglądania forum korzysta się z telefonu...
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Skorzystałem z tego linku http://www.howtogeek.com/116297/how-to- ... on-ubuntu/ i udało się otworzyć ten katalog tylko nie da się skopiowac zadnego pliku na inny dysk. Pisze ERROR opening file: permission denied
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
A jak teraz spróbujesz z:pablo196 pisze:Skorzystałem z tego linku http://www.howtogeek.com/116297/how-to- ... on-ubuntu/ i udało się otworzyć ten katalog tylko nie da się skopiowac zadnego pliku na inny dysk. Pisze ERROR opening file: permission denied
gksu nautilus
sudo nautilus
sudo apt-get install mc; sudo mc
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Udało się odzyskać dostęp do danych. Dziękuję za pomoc.