[BASH] Jak przechwycić dane z terminala i automatycznie reagowac na określone dane?
- adamski9000
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
- Kontakt:
[BASH] Jak przechwycić dane z terminala i automatycznie reagowac na określone dane?
Witam
Jak w temacie. Wiem, że jest taka możliwość, ale zapomniałem komend i nie mogę tego odszukać.
Dokładnie chodzi mi o komendy potrzebne do skryptu działającego jak poniżej:
1. Program X działający w terminalu wyświetla dane i zatrzymuje się czekając na komendę od użytkownika
2. Nasz program Y porównuje dane wyjściowe z oczekiwanymi i jeśli warunek zostanie spełniony wprowadza określone dane
3. Program X działa dalej na podstawie wprowadzonych przesz nasz program Y danych
Pozdrawiam
Adam
Jak w temacie. Wiem, że jest taka możliwość, ale zapomniałem komend i nie mogę tego odszukać.
Dokładnie chodzi mi o komendy potrzebne do skryptu działającego jak poniżej:
1. Program X działający w terminalu wyświetla dane i zatrzymuje się czekając na komendę od użytkownika
2. Nasz program Y porównuje dane wyjściowe z oczekiwanymi i jeśli warunek zostanie spełniony wprowadza określone dane
3. Program X działa dalej na podstawie wprowadzonych przesz nasz program Y danych
Pozdrawiam
Adam
Lenovo G580, Ubuntu 14.04, Detektyw Komputerowy dla Windows - OPEN SOURCE
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Re: [BASH] Jak przechwycić dane z terminala i automatycznie reagowac na określone dane?
Kod: Zaznacz cały
read
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
Re: [BASH] Jak przechwycić dane z terminala i automatycznie reagowac na określone dane?
Kod: Zaznacz cały
man expect
Кто жопой родился, чижиком не помрёт
- adamski9000
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: 14.04
- Kontakt:
EXPECT o to właśnie chodziło. Chociaż taka standardowa komenda jak READ też może być przydatna do interaktywnego wczytywania danych na co nie zwróciłem uwagi.
Dzięki i pozdrawiam
Dzięki i pozdrawiam
Lenovo G580, Ubuntu 14.04, Detektyw Komputerowy dla Windows - OPEN SOURCE
- ethanak
- Wygnańcy
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
- Kontakt:
read nie wczyta danych z terminala (expect emuluje terminal). ogólnie poczytaj sobie o pseudoterminalach jeśli chcesz zrobić coś bardziej inteligentnego niż wciśnięcie enter.
Кто жопой родился, чижиком не помрёт