Komunikat "Niestety nie wolno Tobie wykonać tej operacji." przy intalowaniu w centrum oprogramowania
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Architektura: x86_64
Komunikat "Niestety nie wolno Tobie wykonać tej operacji." przy intalowaniu w centrum oprogramowania
Siemka, jak chce zainstalować albo usunąć w centrum oprogramowania to wyskakuje mi taki komunikat:
Niestety nie wolno Tobie wykonać tej operacji.
Brak uprawnień do wykonania tej operacji.
org.freedesktop.PolicyKit.Error.Failed: ('system-bus-name', {'name': ':1.64'}): org.debian.apt.install-or-remove-packages
Jestem administratorem. Jak mam to naprawić?
Niestety nie wolno Tobie wykonać tej operacji.
Brak uprawnień do wykonania tej operacji.
org.freedesktop.PolicyKit.Error.Failed: ('system-bus-name', {'name': ':1.64'}): org.debian.apt.install-or-remove-packages
Jestem administratorem. Jak mam to naprawić?
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Komunikat "Niestety nie wolno Tobie wykonać tej operacji." przy intalowaniu w centrum oprogramowania
Pokaż co zwracają polecenia:
Wyniki poleceń, które terminal wyrzuci, skopiuj i wklej na forum pomiędzy znacznikami CODE.
Kod: Zaznacz cały
groups $user
cat /usr/share/polkit-1/actions/org.debian.apt.policy
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Komunikat "Niestety nie wolno Tobie wykonać tej operacji." przy intalowaniu w centrum oprogramowania
1.
2.
miki adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashare
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE policyconfig PUBLIC
"-//freedesktop//DTD PolicyKit Policy Configuration 1.0//EN"
"http://www.freedesktop.org/standards/PolicyKit/1.0/policyconfig.dtd">
<policyconfig>
<vendor>Apt Daemon</vendor>
<vendor_url>http://launchpad.net/aptdaemon/</vendor_url>
<icon_name>package-x-generic</icon_name>
<action id="org.debian.apt.get-trusted-vendor-keys">
<description gettext-domain="aptdaemon">List keys of trusted vendors</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To view the list of trusted keys, you need to authenticate.</message>
<defaults>
<allow_any>auth_admin</allow_any>
<allow_inactive>auth_admin</allow_inactive>
<allow_active>auth_admin_keep</allow_active>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.clean">
<description gettext-domain="aptdaemon">Remove downloaded package files</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To clean downloaded package files, you need to authenticate.</message>
<defaults>
<allow_active>yes</allow_active>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.change-config">
<description gettext-domain="aptdaemon">Change software configuration</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To change software settings, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.change-repository">
<description gettext-domain="aptdaemon">Change software repository</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To change software repository settings, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-file">
<description gettext-domain="aptdaemon">Install package file</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install this package, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.update-cache">
<description gettext-domain="aptdaemon">Update package information</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To update the software catalog, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-or-remove-packages">
<description gettext-domain="aptdaemon">Install or remove packages</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install or remove software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-packages.high-trust-repo">
<description gettext-domain="aptdaemon">Install software from a high-trust whitelisted repository.</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-packages-from-new-repo">
<description gettext-domain="aptdaemon">Add a new repository and install packages from it</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install software from a new source, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-purchased-packages">
<description gettext-domain="aptdaemon">Add a new repository of purchased software and install packages from it</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install purchased software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.upgrade-packages">
<description gettext-domain="aptdaemon">Upgrade packages</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install updated software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.cancel-foreign">
<description gettext-domain="aptdaemon">Cancel the task of another user</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To cancel someone else's software changes, you need to authenticate.</message>
<defaults>
<allow_active>auth_admin</allow_active>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.set-proxy">
<description gettext-domain="aptdaemon">Set a proxy for software downloads</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To use a proxy server for downloading software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
-
- Przyjaciel
Zanim zaczniemy grzebać, gdzie nie trzeba, dodaj nowego użytkownika z uprawnieniami administratora i sprawdź, czy problem się powtarza.
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Środowisko graficzne: Unity
Glazze napisz czy coś pomogło, bo ja mam ten sam komunikat i wyniki polecenia podobne przy "Aktualizacje oprogramowania"?
Wyniki powyższych poleceń są podobne jak u ciebie.
-
- Przyjaciel
A stoi coś na przeszkodzie, abyś sam to sprawdził:Qwerasty pisze:Glazze napisz czy coś pomogło, bo ja mam ten sam komunikat i wyniki polecenia podobne przy "Aktualizacje oprogramowania"?
bear7 pisze:Zanim zaczniemy grzebać, gdzie nie trzeba, dodaj nowego użytkownika z uprawnieniami administratora i sprawdź, czy problem się powtarza.
-
- Piegowaty Guziec
Przecież napisałem, że sprawdziłem i nic nie pomaga.
Wyszła kolejna aktualizacja i znowu wyskakuje ten komunikat.
Będę musiał aktualizować z terminala. Jest to trochę frustrujące.
-- 11 sty 2014, o 23:10 --
Wyszła kolejna aktualizacja i znowu wyskakuje ten komunikat.
Będę musiał aktualizować z terminala. Jest to trochę frustrujące.
-- 11 sty 2014, o 23:10 --
ici@Dell-System-XPS-L702X:~$ groups $user
ici adm lp cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashare usb
ici@Dell-System-XPS-L702X:~$ cat /usr/share/polkit-1/actions/org.debian.apt.policy
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE policyconfig PUBLIC
"-//freedesktop//DTD PolicyKit Policy Configuration 1.0//EN"
"http://www.freedesktop.org/standards/PolicyKit/1.0/policyconfig.dtd">
<policyconfig>
<vendor>Apt Daemon</vendor>
<vendor_url>http://launchpad.net/aptdaemon/</vendor_url>
<icon_name>package-x-generic</icon_name>
<action id="org.debian.apt.get-trusted-vendor-keys">
<description gettext-domain="aptdaemon">List keys of trusted vendors</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To view the list of trusted keys, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.clean">
<description gettext-domain="aptdaemon">Remove downloaded package files</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To clean downloaded package files, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.change-config">
<description gettext-domain="aptdaemon">Change software configuration</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To change software settings, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.change-repository">
<description gettext-domain="aptdaemon">Change software repository</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To change software repository settings, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-file">
<description gettext-domain="aptdaemon">Install package file</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install this package, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.update-cache">
<description gettext-domain="aptdaemon">Update package information</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To update the software catalog, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-or-remove-packages">
<description gettext-domain="aptdaemon">Install or remove packages</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install or remove software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-packages.high-trust-repo">
<description gettext-domain="aptdaemon">Install software from a high-trust whitelisted repository.</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-packages-from-new-repo">
<description gettext-domain="aptdaemon">Add a new repository and install packages from it</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install software from a new source, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.install-purchased-packages">
<description gettext-domain="aptdaemon">Add a new repository of purchased software and install packages from it</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install purchased software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.upgrade-packages">
<description gettext-domain="aptdaemon">Upgrade packages</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To install updated software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.cancel-foreign">
<description gettext-domain="aptdaemon">Cancel the task of another user</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To cancel someone else's software changes, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
<action id="org.debian.apt.set-proxy">
<description gettext-domain="aptdaemon">Set a proxy for software downloads</description>
<message gettext-domain="aptdaemon">To use a proxy server for downloading software, you need to authenticate.</message>
<defaults>
</defaults>
</action>
</policyconfig>ici@Dell-System-XPS-L702X:~$
-
- Przyjaciel
Gdzie w poniższych dwóch zdaniach jest napisane, że utworzyłeś nowe konto?Qwerasty pisze:Przecież napisałem, że sprawdziłem i nic nie pomaga.
Mam ten sam komunikat może oznaczać mam ten sam problem co TY. Wybacz, ale ponoć zdolność czytania w myślach otrzymuje się na pułapie 10k postów. Jak widzisz, trochę jeszcze mi brakuje... Zatem, jak już podpinasz się pod czyjś wątek, to napisz pełnym zdaniem.Qwerasty pisze:Glazze napisz czy coś pomogło, bo ja mam ten sam komunikat i wyniki polecenia podobne przy "Aktualizacje oprogramowania"?
Wracając do problemu... Jeżeli problem występuje również, gdy korzystasz z Aktualizacji oprogramowania, to wyłącz najpierw te programy i spróbuj klepnąć:
sudo pam-auth-update --force
-
- Piegowaty Guziec
Dziwne. Jako Gość mogę dodać (wpisać nazwę) nowe konto ale nie daje się utworzyć, co jest w miarę logiczne. Gość nie ma praw.
Natomiast moje konto (jako Administrator) nie daje możliwości nawet dodania, bo nie mogę odblokować (kłódki). Albo coś źle robię, albo coś nie gra.
Muszę się jeszcze doszkolić jak dodać konto z terminala i zobaczymy, bo nigdy tego nie robiłem.
A tak w ogóle to chciałbym uniknąć bałaganu i dodawania nowych kont, bo mam już swoje ustawienia i wolał bym sobie nie mieszać. Zakładam że trzeba by było się przenieść na stałe do nowego konta?
Natomiast moje konto (jako Administrator) nie daje możliwości nawet dodania, bo nie mogę odblokować (kłódki). Albo coś źle robię, albo coś nie gra.
Muszę się jeszcze doszkolić jak dodać konto z terminala i zobaczymy, bo nigdy tego nie robiłem.
A tak w ogóle to chciałbym uniknąć bałaganu i dodawania nowych kont, bo mam już swoje ustawienia i wolał bym sobie nie mieszać. Zakładam że trzeba by było się przenieść na stałe do nowego konta?
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Nie. Chodzi tylko o sprawdzenie, czy to wina ustawień na Twoim koncie, czy globalnej konfiguracji.Qwerasty pisze:Zakładam że trzeba by było się przenieść na stałe do nowego konta?
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
-
- Piegowaty Guziec
Jak pisałem, nie mogę odblokować (kłódki) do dodania nowego konta. Bez odblokowania Dodawanie jest nieaktywne.
Po przelogowaniu na Gościa próba Aktualizacji kończy się tym samym komunikatem i zostaje do wyboru jedynie Anuluj.
Nie wiem jakie prawa ma Gość, ale chyba do automatycznej Aktualizacji powinien jakieś mieć? Skoro jest taka opcja?
Z terminala nie założę nowego konta bez pomocy. Wprawdzie przeczytałem przed chwilą teorię, ale nie wszystko jest od razu jasne i boję się narozrabiać.
Co najwyżej mogę metodą "na małpę" Ctr_C / Crt_Shift_V poprzeklejać gotowe rozkazy.
-- 17 sty 2014, o 20:35 --
Dziwne, że kolejny raz gubię zegar z górnego paska? Już go parę razy doinstalowywałem i pojawiał się. A teraz sam znika?
Załapałem jakieś paskudztwo?
-- 17 sty 2014, o 20:47 --
sudo apt-get install indicator-datetime
przywraca zegar i kalendarz, tylko czemu tyle razy sam ginął?
-- 17 sty 2014, o 20:53 --
Rootkit znalazł u mnie coś takiego:
Searching for Suckit rootkit... Warning: /sbin/init INFECTED
Czy to może być przyczyną?
Po przelogowaniu na Gościa próba Aktualizacji kończy się tym samym komunikatem i zostaje do wyboru jedynie Anuluj.
Nie wiem jakie prawa ma Gość, ale chyba do automatycznej Aktualizacji powinien jakieś mieć? Skoro jest taka opcja?
Z terminala nie założę nowego konta bez pomocy. Wprawdzie przeczytałem przed chwilą teorię, ale nie wszystko jest od razu jasne i boję się narozrabiać.
Co najwyżej mogę metodą "na małpę" Ctr_C / Crt_Shift_V poprzeklejać gotowe rozkazy.
-- 17 sty 2014, o 20:35 --
Dziwne, że kolejny raz gubię zegar z górnego paska? Już go parę razy doinstalowywałem i pojawiał się. A teraz sam znika?
Załapałem jakieś paskudztwo?
-- 17 sty 2014, o 20:47 --
sudo apt-get install indicator-datetime
przywraca zegar i kalendarz, tylko czemu tyle razy sam ginął?
-- 17 sty 2014, o 20:53 --
Rootkit znalazł u mnie coś takiego:
Czy to może być przyczyną?
-
- Przyjaciel
Odpal terminal i klepnij:
Jak zapyta on imię podaj test, jak zapyta o number pokoju, telefonu, buta i tak dalej, to zostaw puste: klepnij ENTER. Na koniec potwierdź, że dane są poprawne.
Następnie klepnij jeszcze:
Na koniec, wyloguj się i zaloguj na nowe konto i sprawdź, czy problem się powtarza.
sudo adduser testuser
Następnie klepnij jeszcze:
sudo adduser testuser sudo
z rootkita nie korzystam i raczej to nie to powoduje twoje problemy. Możesz zapytać Google, co sądzi na temat tego rezultatu.Rootkit znalazł u mnie coś takiego:Kod: Zaznacz cały
-
- Piegowaty Guziec
Dla testuser'a aktualizacja przeszła bez żadnych zacięć do końca.
Bear7 jesteś wielki, pełny szacunek.
Mam się logować jako testuser na czas aktualizacji? Czy da się coś skopiować i przekleić w którymś z plików systemowych?
Podrzućcie jakąś lekturę do Linuxa, żeby się trochę doszkolić. Wprawdzie jest tego dużo na necie ale porozrzucane i nie w jednym kawałku. Chciałbym jakoś systematycznie zabrać się do tematu.
-- 18 sty 2014, o 21:24 --
Z konta testuser daje się w trybie graficznym tworzyć nowe konto, po odblokowaniu (kłódki) i wpisaniu hasła. Moje konto blokowało na etapie odblokowywania, do wpisywania hasła nie dochodziłem.
Coś jest nieźle namieszane w moich ustawieniach. Jak i gdzie to naprawić?
Pytanie dlaczego się tak namieszało?
Bear7 jesteś wielki, pełny szacunek.
Mam się logować jako testuser na czas aktualizacji? Czy da się coś skopiować i przekleić w którymś z plików systemowych?
Podrzućcie jakąś lekturę do Linuxa, żeby się trochę doszkolić. Wprawdzie jest tego dużo na necie ale porozrzucane i nie w jednym kawałku. Chciałbym jakoś systematycznie zabrać się do tematu.
Z konta testuser daje się w trybie graficznym tworzyć nowe konto, po odblokowaniu (kłódki) i wpisaniu hasła. Moje konto blokowało na etapie odblokowywania, do wpisywania hasła nie dochodziłem.
-
- Przyjaciel
Czyli jakiś postęp jest i wygląda na to, że problem jest po stronie ustawień na twoim koncie.Qwerasty pisze:Dla testuser'a aktualizacja przeszła bez żadnych zacięć do końca.
Jakieś tymczasowe rozwiązanie zatem jest. Jeżeli chodzi o permanentne rozwiązanie, to przychodzą mi do głowy kilka pomysłów.Qwerasty pisze:Mam się logować jako testuser na czas aktualizacji? Czy da się coś skopiować i przekleić w którymś z plików systemowych?
Pierwszy, to usunąć tymczasowo przywileje administratora systemu z twojego konta i nadać je ponownie.
Drugi, to usunąć konto, ale pozostawić katalog domowy nienaruszony, a następnie ponownie założyć nowe konto administratora z nazwą konta taką samą jak nazwa katalogu domowego.
Trzeci, to usunąć pliki konfiguracyjne z twojego konta i pozostawić tylko te, które trzymają ustawienia dla ważnych dla Ciebie programów (jak Thunderbird, Firefox i podobnych): po ponownym zalogowaniu się, system powinien utworzyć nowe pliki.
Czwarty, to można utworzyć nowy katalog w punkcie montowania /home i przerzucić ważne dla Ciebie dane, a następnie można utworzyć nowe konto administratora z nazwą konta taką samą jak nazwa katalogu domowego.
Zanim zaczniesz próbować, z którymkolwiek z powyższych sposobów, spróbuj może zrobić jeszcze tak. Zaloguj się na konto testusera i klepnij poniższe polecenie.
sudo chown -R ici:ici /home/ici
Sprawdź, czy coś to dało.
Najsłabszym ogniwem jest zawsze użyszkodnik i to jego trzeba by pytać, gdzie pchał palce.Qwerasty pisze:Z konta testuser daje się w trybie graficznym tworzyć nowe konto, po odblokowaniu (kłódki) i wpisaniu hasła. Moje konto blokowało na etapie odblokowywania, do wpisywania hasła nie dochodziłem.

Co do tego, to jest lekki OT i osobny problem. A jak osobny problem, to:Qwerasty pisze: Podrzućcie jakąś lekturę do Linuxa, żeby się trochę doszkolić. Wprawdzie jest tego dużo na necie ale porozrzucane i nie w jednym kawałku. Chciałbym jakoś systematycznie zabrać się do tematu.
Na Forum panuje zasada:
jeden temat = jeden problem
Zastosuj się do tej zasady i opisz w osobnych tematach niezwiązane ze sobą wątki z Twojej wiadomościW razie wątpliwości/zastrzeżeń odnośnie powyższej informacji skontaktuj się z moderatorem, który ją wstawił.
Dobra lektura, to przeglądanie forum oraz kierowanie odpowiednich zapytań do Google.
-
- Piegowaty Guziec
Wklepałem jak napisałeś pod testuser'em. Po przelogowaniu Aktualizacja systemu nie przejdzie, bo wczoraj system był odświeżony i nie ma czego aktualizować.
Natomiast próba dodania nowego konta nie powiodła się w trybie graficznym, więc zakładam, że problem pozostał. Jeśli jest jakieś bezpieczne wyjście, to poproszę o serię Ctr-C ==> Ctr-Shift_V.
Jedyne co grzebałem to update systemu na ver. 13.10. W poprzedniej wersji nie było problemów. Update przeszedł z małymi zacięciami. Zaraz potem pojawił się ten błąd przy 1-szej aktualizacji. Potem z raz udało mi się zaktualizować po waszej interwencji na stronie (groups $USER), po czym błąd wrócił na stałe.
Wcześniej instalowałem soft do mikrokontrolerów: Eclipse z biblioteką AVR, Java i C oraz dostęp przez USB do programatora.
-- 19 sty 2014, o 16:17 --
PS. zmienił się język na częściowo-angielski w oknie/pasku uruchamiania, po prawej stronie filtry wyświetlanych programów opisane chyba były po polsku? To chyba wynik wyszukiwania terminala pot testuser'em? Po powrocie i resecie do mojego konta opisy angielskie filtrów pozostały.
-- 25 sty 2014, o 20:50 --
Jest OK. Update w trybie graficznym przebiegł pomyślnie. Dzięki za pomoc.
-- 5 maja 2015, o 21:36 --
Cześć, wracam do starego tematu jak wyżej, którego nie udało mi się rozwiązać w sposób zadowalający.
Przy którymś z dawnych update'ów Ubuntu pojawił się problem praw z poziomu Unity. Generalnie nie uruchamiają się (lub w ograniczonym zakresie) programy wymagające wpisania do okienka hasła administratora np. Gparted, Centrum Oprogramowania (jeśli akurat hasło jest wymagane), czy Manager aplikacji. W ogóle nie pojawia się "okienko hasła", po czym program się zatrzymuje (Gparted) lub informuje o braku praw do instalacji.
Dostęp do tych aplikacji z poziomu terminala jest poprawny poprzez sudo nazwa_pliku i wszystko gra.
Porobiłem sobie dla ważniejszych skrypty bashowe typu
#!/bin/bash
sudo update-manager
exit 0
i ikony na pulpicie, tam gdzie znalazłem równość pomiędzy Opisową Nazwą w panelu uruchamiania a nazwą wykonywalnego pliku, co nie zawsze jest łatwe.
Założyłem nowego użytkownika: testusera, który nie miał problemu z dostępem w trybie graficznym do okna z podaniem hasła administratora. Tak że jakoś sobie radzę w sposób zastępczy.
Natomiast męczy mnie, że moje konto jest ciągle gdzieś uszkodzone. Ucierpiał gdzieś jakiś wpis użytkownika?
Próbuję coś wyszukać w necie na ten temat, ale nawet nie potrafię krótko sprecyzować tematu do zapytania.
Były porady typu usuwanie i przywracanie konta, ale moje próby na testowym użytkowniku nie wypadły w 100% pomyślnie. Po przywróceniu testusera operuje on teraz swoim hasłem przy logowaniu i moim hasłem w trybie graficznym, sudo nie działa na żadnym haśle - zgłasza jakieś powiadomienie ??? Nawet nie wiem co schrzaniłem? Tu nie ma problemu zawsze można to konto skasować i ustawić nowe, z moim za bardzo nie chcę eksperymentować, bo jest parę wymęczonych instalacji, których szkoda mi stracić.
Może ktoś już przerabiał ten temat i wie jak to naprawić?
Nie jestem ekspertem terminala więc ewentualnie poproszę o łopatologię stosowaną.
Jak dotąd najlepiej mi wychodzi: Ctr+C i Ctr+Shift+V, skutek jest różny jak na przykładzie mojego testusera.
Natomiast próba dodania nowego konta nie powiodła się w trybie graficznym, więc zakładam, że problem pozostał. Jeśli jest jakieś bezpieczne wyjście, to poproszę o serię Ctr-C ==> Ctr-Shift_V.
Jedyne co grzebałem to update systemu na ver. 13.10. W poprzedniej wersji nie było problemów. Update przeszedł z małymi zacięciami. Zaraz potem pojawił się ten błąd przy 1-szej aktualizacji. Potem z raz udało mi się zaktualizować po waszej interwencji na stronie (groups $USER), po czym błąd wrócił na stałe.
Wcześniej instalowałem soft do mikrokontrolerów: Eclipse z biblioteką AVR, Java i C oraz dostęp przez USB do programatora.
-- 19 sty 2014, o 16:17 --
PS. zmienił się język na częściowo-angielski w oknie/pasku uruchamiania, po prawej stronie filtry wyświetlanych programów opisane chyba były po polsku? To chyba wynik wyszukiwania terminala pot testuser'em? Po powrocie i resecie do mojego konta opisy angielskie filtrów pozostały.
-- 25 sty 2014, o 20:50 --
Jest OK. Update w trybie graficznym przebiegł pomyślnie. Dzięki za pomoc.
-- 5 maja 2015, o 21:36 --
Cześć, wracam do starego tematu jak wyżej, którego nie udało mi się rozwiązać w sposób zadowalający.
Przy którymś z dawnych update'ów Ubuntu pojawił się problem praw z poziomu Unity. Generalnie nie uruchamiają się (lub w ograniczonym zakresie) programy wymagające wpisania do okienka hasła administratora np. Gparted, Centrum Oprogramowania (jeśli akurat hasło jest wymagane), czy Manager aplikacji. W ogóle nie pojawia się "okienko hasła", po czym program się zatrzymuje (Gparted) lub informuje o braku praw do instalacji.
Dostęp do tych aplikacji z poziomu terminala jest poprawny poprzez sudo nazwa_pliku i wszystko gra.
Porobiłem sobie dla ważniejszych skrypty bashowe typu
#!/bin/bash
sudo update-manager
exit 0
i ikony na pulpicie, tam gdzie znalazłem równość pomiędzy Opisową Nazwą w panelu uruchamiania a nazwą wykonywalnego pliku, co nie zawsze jest łatwe.
Założyłem nowego użytkownika: testusera, który nie miał problemu z dostępem w trybie graficznym do okna z podaniem hasła administratora. Tak że jakoś sobie radzę w sposób zastępczy.
Natomiast męczy mnie, że moje konto jest ciągle gdzieś uszkodzone. Ucierpiał gdzieś jakiś wpis użytkownika?
Próbuję coś wyszukać w necie na ten temat, ale nawet nie potrafię krótko sprecyzować tematu do zapytania.
Były porady typu usuwanie i przywracanie konta, ale moje próby na testowym użytkowniku nie wypadły w 100% pomyślnie. Po przywróceniu testusera operuje on teraz swoim hasłem przy logowaniu i moim hasłem w trybie graficznym, sudo nie działa na żadnym haśle - zgłasza jakieś powiadomienie ??? Nawet nie wiem co schrzaniłem? Tu nie ma problemu zawsze można to konto skasować i ustawić nowe, z moim za bardzo nie chcę eksperymentować, bo jest parę wymęczonych instalacji, których szkoda mi stracić.
Może ktoś już przerabiał ten temat i wie jak to naprawić?
Nie jestem ekspertem terminala więc ewentualnie poproszę o łopatologię stosowaną.
Jak dotąd najlepiej mi wychodzi: Ctr+C i Ctr+Shift+V, skutek jest różny jak na przykładzie mojego testusera.