W związku z otrzymaniem "w spadku" 10-cio letniego wzmacniacza i głośników hi-fi doszedłem do wniosku, że trzeba je w jakiś sposób spożytkować. Wpadłem na pomysł stworzenia stacjonarnego odtwarzacza mp3. Przeszukałem allegro i odkryłem, że niskim kosztem (poniżej 200 PLN) można zakupić tzw terminal (thinclient), czyli malutką jednostkę centralną z usb, kartą dźwiękową, kartą sieciową i zewnętrznym zasilaczem. Specyfikacja sprzętowa na chwilę obecną to 1GHz i 512MB-2GB RAM
http://www.klesik.info/images/thinclient.jpg
Doszedłem do wniosku, że zainstaluję na tej jednostce ubuntu (system, jak i pliki muzyczne na pendrivie/-ach) i program do odtwarzania mp3. Teraz powstaje pytanie o zasobnożerność. Czy wystarczy moc procesora i ile kupić ramu? 512 mb wystarczy? A 1GB czy 2GB? Może inne środowisko graficzne, lubuntu, czy xubuntu?
Jako, że chcę kontrolować ten "odtwarzacz" zdalnie, do wyboru mam laptopa i komórkę z androidem. W pierwszym przypadku sytuacja jest dość prosta - zdalny pulpit. Co do komórki jest już trochę gorzej. W sumie można skorzystać za pomocą zdalnego pulpitu poprzez zewnętrzną aplikację, ale obsługa jest niewygodna. Stąd zacząłem się rozglądać za aplikacjami dedykowanymi do odtwarzaczy. Na pierwszy ogień poszły Banshee, Amarok oraz Rhythmbox. Moje kryteria wyboru są ściśle ustalone, tj opcja losowego odtwarzania oraz sortowanie utworów względem albumów (przydatne do składanek). Niestety, pomimo udanych aplikacji sterujących na androida, Banshee nie sortuje względem albumów, a Amarok jest w ogóle już jakąś porażką z tą swoją kolejką odtwarzania. Jedynie Rhythmbox spełniał moje oczekiwania do momentu zainstalowania aplikacji sterującej remotebox, jedynej dostępnej. Niestety aplikacja jest w fazie rozwojowej i jak na razie nie oferuje wielu funkcji. Po skontaktowaniu się z jej autorem, zostałem poinformowany, że jak tylko będzie trochę czasu, to funkcje zostaną dodane. A że jestem niecierpliwy, to zastanawiam się nad innymi rozwiązaniami. Znacie inne programy do odtwarzania muzyki z sterowaniem z komórki z androidem? A może zainstalować inny system, nie wiem, Windows XP?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.