Czy wypróbowanie Ubuntu w trybie Live, ma wpływ na zainstalowane systemy?
- adam09
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Brak
- Architektura: x86_64
Czy wypróbowanie Ubuntu w trybie Live, ma wpływ na zainstalowane systemy?
Witam.
Właśnie pobrałem Ubuntu 13.10 64 bit,wypaliłem "iso" w Wndows 8 64 bit i czy właśniej z tak utworzonej płyty ,mogę wypróbować Ubuntu , bez jego wcześniejszej instalacji.
Czy nie zostaną uszkodzone zainstalowane 2 systemy w komputerze ?.
Jest to moja pierwsza przygoda z Linuxem i dlatego mam wątpliwości.
Proszę o pomoc.
Właśnie pobrałem Ubuntu 13.10 64 bit,wypaliłem "iso" w Wndows 8 64 bit i czy właśniej z tak utworzonej płyty ,mogę wypróbować Ubuntu , bez jego wcześniejszej instalacji.
Czy nie zostaną uszkodzone zainstalowane 2 systemy w komputerze ?.
Jest to moja pierwsza przygoda z Linuxem i dlatego mam wątpliwości.
Proszę o pomoc.
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: GNOME
Re: Użycie iso jako LiveDVD
Nie używasz ISO jako LiveDVD, tylko tworzysz boot-ującą płytę z systemem LiveDVD.
LiveDVD służy właśnie do tego celu o którym piszesz. Uruchamiając kompa z płyty z systemem LiveDVD (Ubuntu 13.10)
wybierasz opcję z lewej strony [Try Ubuntu],
wtedy system ładuje Ci się do pamięci a pozostałe systemy na twardzielu nie są ruszane.
LiveDVD służy właśnie do tego celu o którym piszesz. Uruchamiając kompa z płyty z systemem LiveDVD (Ubuntu 13.10)
wybierasz opcję z lewej strony [Try Ubuntu],
wtedy system ładuje Ci się do pamięci a pozostałe systemy na twardzielu nie są ruszane.

PC: Gigabyte H270-HD3 *** Intel i5 7600K *** 16GB RAM
Laptop: Dell Vostro 3590 *** Intel i5-10210U *** 16GB RAM
- adam09
- Piegowaty Guziec
Re: Czy wypróbowanie Ubuntu w trybie Live, ma wpływ na zainstalowane systemy?
Mam rozumieć,że utworzyłem właściwą płytkę LiveDVD - czy tak ?
Jest ustawione w PC Boot z CD/DVD ,więc teraz mogę śmiało wykorzystać utworzoną płytkę jako LiveDVD - dopytuję się,bo nie miałem wcześniej w tych sprawach styczności.
Proszę o wyrozumiałość i dalsze wyjaśnienie
http://imageshack.us/photo/my-images/853/dqf6.jpg/
Jest ustawione w PC Boot z CD/DVD ,więc teraz mogę śmiało wykorzystać utworzoną płytkę jako LiveDVD - dopytuję się,bo nie miałem wcześniej w tych sprawach styczności.
Proszę o wyrozumiałość i dalsze wyjaśnienie

http://imageshack.us/photo/my-images/853/dqf6.jpg/
- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Tak, powinna być poprawnie nagrana. Możesz śmiało uruchomić system z płyty, nie niszcząc nic na dysku 

Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- adam09
- Piegowaty Guziec
Nie ukrywam,że rośnie adrenalina.Teraz tylko należy mi wziąść głęboki oddech i niech się pojawi Ubuntu
Dziękuję Wam za pomoc

Dziękuję Wam za pomoc

- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
Nie ma za co. Wypróbowanie systemu w LiveDVD nie grozi innym systemom a adrenalina niech CI pomoże w nowej przygodzie.

- adam09
- Piegowaty Guziec
Jestem właśnie po próbnym i udanym starcie Ubuntu, z płyty LiveDVD którą utorzyłem , a którą dzięki wspaniałym radom kszyhus'a i enedil'a zdobyłem się na odwagę i uruchomiłem.
Po włożeniu płytki do napędu ,System ją odczytał i pojawił się komunikat jak na screenie:
http://imageshack.us/photo/my-images/11/qlam.jpg/
Uruchomienie wersji demo ,restart Systemu i kliknięciu "Try Ubuntu" tak jak podpowiedział kszyhus ,wraz już z pełnoekranowym trybem gotowym do użytku Ubuntu, trwało 5,8 minuty.
Dla mnie to było przyjemne zaskoczenie. Sprawdziłem kilka opcji, które otwierają się szybko i bezproblemowo .Nie udało się mi ustawić j.polskiego,ale to wina mojego braku obycia z Ubuntu.
Ikony z lewej strony ekranu ,są dla mnie za duże i mało kontrastowe i w pierwszym momencie nie wiedziałem gdzie jest zamykanie aplikacji,przyzwyczajenie kazało mi szukać po prawej - górnej stronie , a tu w Ubuntu jest po lewej
.
No cóż,mam uczucie ,że na swoim PC zainstaluję Ubuntu jako trzeci System. A co - jak szaleć to szaleć
Serdecznie Wszystkich Użytkowników Ubuntu pozdrawiam, a obu Panów którzy swoją wiedzą mnie wyprowadzili na prostą,raz jeszcze bardzo dziękuję
Po włożeniu płytki do napędu ,System ją odczytał i pojawił się komunikat jak na screenie:
http://imageshack.us/photo/my-images/11/qlam.jpg/
Uruchomienie wersji demo ,restart Systemu i kliknięciu "Try Ubuntu" tak jak podpowiedział kszyhus ,wraz już z pełnoekranowym trybem gotowym do użytku Ubuntu, trwało 5,8 minuty.
Dla mnie to było przyjemne zaskoczenie. Sprawdziłem kilka opcji, które otwierają się szybko i bezproblemowo .Nie udało się mi ustawić j.polskiego,ale to wina mojego braku obycia z Ubuntu.
Ikony z lewej strony ekranu ,są dla mnie za duże i mało kontrastowe i w pierwszym momencie nie wiedziałem gdzie jest zamykanie aplikacji,przyzwyczajenie kazało mi szukać po prawej - górnej stronie , a tu w Ubuntu jest po lewej

No cóż,mam uczucie ,że na swoim PC zainstaluję Ubuntu jako trzeci System. A co - jak szaleć to szaleć

Serdecznie Wszystkich Użytkowników Ubuntu pozdrawiam, a obu Panów którzy swoją wiedzą mnie wyprowadzili na prostą,raz jeszcze bardzo dziękuję

- enedil
- Przebojowy Jelonek
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: i3
- Kontakt:
Myślę, że może się przydać: http://www.ubuntu-pomoc.org/przewodnik- ... -pangolin/
Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!
~moderatorzy
~moderatorzy
- kszyhus
- Przebojowy Jelonek
Język polski będzie po instalacji Ubunciaka,
Powyższy poradnik, który sugeruje Ci @enedil jest bardzo dobry na początek, więc z niego skorzystaj.
Good Luck
prawy PM i "zmień tło pulpitu", na dole jest rozmiar ikon panelu uruchamiania - najmniejsze 32.Ikony z lewej strony ekranu ,są dla mnie za duże i mało kontrastowe
Kwestia przyzwyczajenia, ale jak wolisz po prawej to można to zmienić.w pierwszym momencie nie wiedziałem gdzie jest zamykanie aplikacji,przyzwyczajenie kazało mi szukać po prawej
Powyższy poradnik, który sugeruje Ci @enedil jest bardzo dobry na początek, więc z niego skorzystaj.
Good Luck

- adam09
- Piegowaty Guziec
Serdecznie witam
Przewodnik w formacie PDF pobrałem zgodnie z Waszą sugestią .Jest bradzo w przystępny i zrozumiały sposób przez Autora napisany.
Dzięki za wyjaśnienia

Przewodnik w formacie PDF pobrałem zgodnie z Waszą sugestią .Jest bradzo w przystępny i zrozumiały sposób przez Autora napisany.
Dzięki za wyjaśnienia