Konfiguracja Internetu mobilnego w Ubuntu Server 12

Instalacja i konfiguracja oprogramowania sieciowego.
AmoneXar
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 13.10
Środowisko graficzne: Unity
Architektura: x86_64

Konfiguracja Internetu mobilnego w Ubuntu Server 12

Post autor: AmoneXar »

Witam!

Zaznaczam na początku, by potem nie było niedomówień: :goog: , żadne forum ani żaden tutorial mi nie pomógł - brak konkretnej, spójnej informacji na ten temat. :(

A więc: zainstalowałem na maszynie x86 serwerową wersję Ubuntu 12.04. Mam wielki problem z konfiguracją modemu ZTE MF110 w usłudze Play Online: nie wiem jak skonfigurować za pomocą konsoli połączenie z Internetem. :???: Serwer ma służyć jako brama na świat dla 3 - 4 komputerów, w tym dwa Linuxy i dwa Windowsy.

Znalazłem informacje odnośnie pakietu wvdial, jednakże jest kolejny problem - nie wiem jak go skonfigurować. Od tygodnia szukam informacji w Internecie za pomocą laptopa, lecz wszystko na nic. Jest tysiące opisów, lecz żaden nie jest jednym, konkretnym opisem do tego modemu (producenta). Pobieranie paczek bezpośrednio na "serwer" odpada - brak połączenia sieciowego (modemu) ani, tym bardziej, środowiska graficznego. :-x

Potrzebuje jednej, konkretnej informacji co i jak mam zrobić by wszystko działało i żebym mógł w końcu skonfigurować ten serwer, bo zaczynam wychodzić z siebie i stawać obok. :evil:

PS. Nie jestem znawcą Linuxa, miałem go trochę w szkole (na dodatek dystrybucję Slackware). Bardziej znam się na Windowsie, a nie chcę wgrywać na gatewaya pirackiego systemu. Pomocy!
Awatar użytkownika
gerald
Serdeczny Borsuk
Serdeczny Borsuk
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: Konfiguracja Internetu mobilnego w Ubuntu Server 12

Post autor: gerald »

Modem sprawdzony na innym kompie?
Zainstalowałeś ?:
wvdial usb-modeswitch