Czy używanie offlinowych klientów ma sens?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 13.10
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86_64
Czy używanie offlinowych klientów ma sens?
Witam serdecznie,
chciałbym rozpocząć dyskusje na temat całego trendu CHMURY. W dzisiejszych czasach mamy możliwość pracowania online i jako że internet jest wszech dostępny to raczej nie ma problemu z obsługą usług. Dajmy przykłady
GMail- bardzo rozbudowana obsługa maila. Dużo funkcji możliwość dostosowania całego obszaru pracy a nawet (pod warunkiem korzystania z chrome) praca offline z twoją pocztą!! Integracja wszystkich innych usług jak google dysk.
Fakturowanie- setki serwisów pozwalających na prowadzenie firmy w stu procentach w chmurze, razem z księgowością!
kalendarze, crmy i inne..
Czy nadal jest potrzeba korzystania z natywnych klientów różnych usług? Czy ktoś z was używa takich? Od razu mam pytanie dlaczego? Czy daje to dodatkowe opcje? Pomijamy kwestie "NIE MASZ INTERNETU TO NIE PRACUJESZ"
chciałbym rozpocząć dyskusje na temat całego trendu CHMURY. W dzisiejszych czasach mamy możliwość pracowania online i jako że internet jest wszech dostępny to raczej nie ma problemu z obsługą usług. Dajmy przykłady
GMail- bardzo rozbudowana obsługa maila. Dużo funkcji możliwość dostosowania całego obszaru pracy a nawet (pod warunkiem korzystania z chrome) praca offline z twoją pocztą!! Integracja wszystkich innych usług jak google dysk.
Fakturowanie- setki serwisów pozwalających na prowadzenie firmy w stu procentach w chmurze, razem z księgowością!
Czy nadal jest potrzeba korzystania z natywnych klientów różnych usług? Czy ktoś z was używa takich? Od razu mam pytanie dlaczego? Czy daje to dodatkowe opcje? Pomijamy kwestie "NIE MASZ INTERNETU TO NIE PRACUJESZ"
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
Re: Czy używanie offlinowych klientów ma sens?
Prywatność.Od razu mam pytanie dlaczego? Czy daje to dodatkowe opcje?
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
co to znaczy prywatność?
I tak przechodzi przez serwery googla
kwestie związane z PRYWATNOŚCIĄ to dla mnie temat rzeka
1. Google przechwytuje informacje z wielu powodów choćby z takiego żeby dostosować system reklam pod to czego aktualnie poszukujemy wyszukując słowa klucze.
2. Mozzila też przechwytuje dane i prawda jest taka że sami nie wiemy jakie i na pewno nie powie prawdy.
3. Czy w dzisiejszych czasach istnieje prywatność? Wątpie. Po za tym informacje które przekazujemy między sobą są mało ważne i raczej nie zostaną wykorzystane bo na co?
4. i słynne już sory ale takie mamy czasy.
Moje pytanie tyczy się bardziej o funkcjonalność..
I tak przechodzi przez serwery googla

1. Google przechwytuje informacje z wielu powodów choćby z takiego żeby dostosować system reklam pod to czego aktualnie poszukujemy wyszukując słowa klucze.
2. Mozzila też przechwytuje dane i prawda jest taka że sami nie wiemy jakie i na pewno nie powie prawdy.
3. Czy w dzisiejszych czasach istnieje prywatność? Wątpie. Po za tym informacje które przekazujemy między sobą są mało ważne i raczej nie zostaną wykorzystane bo na co?
4. i słynne już sory ale takie mamy czasy.
Moje pytanie tyczy się bardziej o funkcjonalność..
-
- Przyjaciel
Twój pierwszy post jest tak napisany, że po pierwszym przeczytaniu można dojść do wniosku, że pytasz o "Chmura vs. standardowe korzystanie z komputera". Dopiero po ponownym przeczytaniu pierwszego i drugie posta, można dojść do wniosku, że pytasz o konkretne usługi oferowane przez na przykład Google, które to umożliwiają pracę w trybie Offline.
Zatem, jak już wiemy co i jak, to ja zapytam tak, ile z tych wszystkich serwisów chmurowych oferuje pracę offline? Jest ktoś jeszcze poza Google?
Zatem, jak już wiemy co i jak, to ja zapytam tak, ile z tych wszystkich serwisów chmurowych oferuje pracę offline? Jest ktoś jeszcze poza Google?
Mało ważne są zadania domowe zadane w gimnazjum. Ale jakbyś posiadał dokument z gotową recepturą lekarstwa na raka...Czy w dzisiejszych czasach istnieje prywatność? Wątpie. Po za tym informacje które przekazujemy między sobą są mało ważne i raczej nie zostaną wykorzystane bo na co?
Powiedź to komuś, kto większość czasu spędza podróżując pociągiem/samolotem, gdzie w międzyczasie, musi przygotować potrzebne dokumenty, sprawozdanie i dokumentację.Pomijamy kwestie "NIE MASZ INTERNETU TO NIE PRACUJESZ"
-
- Piegowaty Guziec
Gdybym miał recepturę na raka to nie trzymałbym jej na komputerze z internetem! Nie popadajmy w skrajności. Mówię tu o codziennym użytkowaniu komputera. Nawet jeżeli pracujesz dla dużej korporacji to prędzej przeciek zrobi twój współpracownik niż wujek Google. A jak jesteś kimś ważnym to albo nie używasz internetu albo współpracujesz z Google.
Mnie konkretnie chodzi o funkcje związane ściśle z internetem- czyli kalendarz czy poczta bo obsługa dokumentów- choć możliwa w usługach Googla to jest raczej dobry dodatek gdy coś kleisz na szybko niż funkcje codziennego użytkowania.
A jeżeli chodzi o pracę w podróży to powiedzmy sobie szczerze możemy korzystać z internetu mobilnego (prócz samolotu) a w trasie samochodem są np. McDonalds.
Ogólnie mówiąc interesuje mnie czy klient poczty i kalendarza nadal ma sens jeżeli funkcjonalność aplikacji webowych jest taka sama a czasami lepsza. Mówi się że wolniej wszystko pracuje ale wydaje mi się, że przy dzisiejszych prędkościach internetu to już nie jest odczuwalne. Mówi się również że klient poczty daje możliwość pracy bez internetu (przeglądanie poczty, załączników). Wujek Google posiada taką aplikacje związaną z przeglądarką Chrome.
Mnie konkretnie chodzi o funkcje związane ściśle z internetem- czyli kalendarz czy poczta bo obsługa dokumentów- choć możliwa w usługach Googla to jest raczej dobry dodatek gdy coś kleisz na szybko niż funkcje codziennego użytkowania.
A jeżeli chodzi o pracę w podróży to powiedzmy sobie szczerze możemy korzystać z internetu mobilnego (prócz samolotu) a w trasie samochodem są np. McDonalds.
Ogólnie mówiąc interesuje mnie czy klient poczty i kalendarza nadal ma sens jeżeli funkcjonalność aplikacji webowych jest taka sama a czasami lepsza. Mówi się że wolniej wszystko pracuje ale wydaje mi się, że przy dzisiejszych prędkościach internetu to już nie jest odczuwalne. Mówi się również że klient poczty daje możliwość pracy bez internetu (przeglądanie poczty, załączników). Wujek Google posiada taką aplikacje związaną z przeglądarką Chrome.
-
- Przyjaciel
To ja może zapytam tak: pytasz o opinie na temat "offlinowych klietnów", czy szukasz potwierdzenia jak to bez nich żyć już nie można? Jak chodzi Ci o to drugie, to edytuj pierwszy post i zmień pierwsze zdanie:
Większe firmy, posiadają własne serwery poczty, www, ftp, ssh i tak dalej. I w takich przypadkach "offlinowy klient" do niczego się nie przyda.
Do przechowywania szkolny zadań domowych Google i jego zabawki nadaje się świetnie. Podobnie może być w przypadku pacjenta, który prowadzi sobie jakiś mały blog lub Pani ze spożywczaka, która korzysta z arkusza kalkulacyjnego od Google.vidalski pisze: chciałbym rozpocząć dyskusje na temat całego trendu CHMURY.
Większe firmy, posiadają własne serwery poczty, www, ftp, ssh i tak dalej. I w takich przypadkach "offlinowy klient" do niczego się nie przyda.
A niby czemu nie? Nie trzeba od razu w paranoję wpadać.Gdybym miał recepturę na raka to nie trzymałbym jej na komputerze z internetem!
Dla niektórych, opracowanie receptury na raka, to codzienne użytkowanie komputera. Nie każdy trzyma pocztę i pliki w serwisie Google. Nie popadajmy w skrajność...Nie popadajmy w skrajności. Mówię tu o codziennym użytkowaniu komputera.
- Dwimenor
- Przebojowy Jelonek
Ostatnio czytałem ciekawy artykuł w "Rachunkowości" jak to jest z prowadzeniem ksiąg w chmurze z punktu widzenia naszego prawa. Sprawa nie wygląda tak różowo. Tak naprawdę, jeżeli trzymać się litery prawa (Ustawa o rachunkowości) to korzystanie z komputerów (nawet "offline") do prowadzenia rachunkowości jest w wielu przypadkach wątpliwe.Fakturowanie- setki serwisów pozwalających na prowadzenie firmy w stu procentach w chmurze, razem z księgowością!
Jak to wydanie znowu wpadnie mi w rękę (gdzieś schowałem...) to podam namiary na konkretny tekst
Czy posiadasz własny serwer pocztowy na własnym serwerze z własną domeną, czy używasz tylko offlinowego klienta pocztowego do usługi chmurowej? Czy korzystasz tylko z jednej maszyny czy z wielu? Czy korzystasz z publicznych chmur czy z osobistej (np. owncloud) na własnym serwerze?Czy nadal jest potrzeba korzystania z natywnych klientów różnych usług? Czy ktoś z was używa takich? Od razu mam pytanie dlaczego? Czy daje to dodatkowe opcje? Pomijamy kwestie "NIE MASZ INTERNETU TO NIE PRACUJESZ"
Poniższe zdanie jest fałszywe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.
Powyższe zdanie jest prawdziwe.