Przepustowość łącza różna dla ubuntu i windowsa
-
- Piegowaty Guziec
- Środowisko graficzne: Unity
- Architektura: x86
Przepustowość łącza różna dla ubuntu i windowsa
Sprawdzając moje łącze przy pomocy TCP/IP Analyzer ze strony http://www.Speedguide.net ze zdziwieniem stwierdziłem różne wartości TCP window limits dla systemu Windows xp i Ubuntu 12.04.3. Ubuntu = 147 KBytes/s @200 ms i 59 KBytes@500 ms a Windows =odpowiednio 328 i 138. Sprawdzałem to na Chrome i Firefoxie- wyniki były identyczne. Mam prośbę do użytkowników obu systemów / na jednym komputerze / o sprawdzenie swojego łącza i podanie wyników a bardziej doświadczonych o podanie możliwych przyczyn takiego stanu rzeczy. Dziękuję !
-- 5 lut 2014, o 20:18 --
Żadnej pomocy?
-- 5 lut 2014, o 20:18 --
Żadnej pomocy?
-
- Piegowaty Guziec
Re: Przepustowość łącza różna dla ubuntu i windowsa
Dziękuję za podpowiedż. Wpis z podanego linku był mi znany.U mnie różnica w przepustowości łącza pojawiła się w trakcie użytkowania programu ACE Stream i dlatego zacząłem szukać przyczyn takiego stanu rzeczy. Przy prędkości internetu 8 Mb/s, download w tym programie nie przekracza 90 KB/s na systemie Ubuntu 12.04.3 , podczas gdy na Windowsie XP jest ponad 180 KB/s . Inernet radiowy ,antena Mikrotik oparta na Linuxie - może występuje jakaś niezgodność między systemem anteny a Ubuntu ? Przed wymianą anteny prędkość była mniej stabilna ale ACE pracowało dobrze. Prosiłem o sprawdzenie łącza przy pomocy TCP/IP Analizer innych użytkowników żeby mieć porównanie wyników z moimi a to pozwoliłoby mi szybciej znaleźć powody złego działania ACE. Niestety nikt mi nie pomógł... Pozdrawiam.
-
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: Inne
- Architektura: x86_64
Przeczytaj raz jeszcze swój pierwszy post i spróbuj wyciągnąć jakiekolwiek informacje na temat używanego przez Ciebie sprzętu. Przeczytaj raz jeszcze również SWÓJ DRUGI post i spróbuj wyciągnąć jakiekolwiek informacje na temat używanego przez Ciebie sprzętu. Wybacz, z fusów na forum nie ma komu wróżyć... Zatem twoje:
Ale żeby nie było:erenita pisze:Niestety nikt mi nie pomógł... Pozdrawiam.
Oprócz tego, co podał Ci dudwin, dodaj do listy potencjalnych powodów takiego stanu rzeczy (być może) inny sterownik oraz/lub (być może) inny firmware.bardziej doświadczonych o podanie możliwych przyczyn takiego stanu rzeczy
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
-
- Piegowaty Guziec
Prosiłem tylko o sprawdzenie jak to wygląda u innych użytkowników. Jeśli to takie trudne to dzięki serdeczne. Kończę temat i pozdrawiam.