Instalacja ati hd 5570 sterowniki zamknięte
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
Instalacja ati hd 5570 sterowniki zamknięte
Witam po instalacji sterownika typu *.run lub fglrx, mój ubuntu studio 13 kończy z czarnym pulpitem bez kursora ;(. Wcześniej korzystałem z minta i nie miałem tego typu problemów
jak zainstalować zamknięte sterowniki pod tym systemem??? dodam oczywiście że po instalacji wklepuje komendę aticonfig --initial czy jak to się tam dokładnie pisze i powinno się robić.

-
- Gibki Gibbon
Re: Instalacja ati hd 5570 sterowniki zamknięte
Jak instalujesz sterowniki w sposób nierekomendowany dla danej dystrybucji to skąd zdziwienie, że nie działa?
Instalacja sterowników ze strony producenta kończy się JAK? Sukesem, błędem, są jakieś komunikaty co trzeba wykonać? Czytałeś w ogóle co wyświetla terminal?
Po drugie sprawdź czy chipset jest obsługiwany i przez jaką wersję Catalyst / Fglrx i ewentualnie z jaką wersją serwera X działa:
http://xoomer.virgilio.it/flavio.stanch ... ported.txt .
Teraz poszukaj w dokumentacji jak odinstalować sterowniki, które instalowałeś i zainstaluj z repozytorium:
Instalacja sterowników ze strony producenta kończy się JAK? Sukesem, błędem, są jakieś komunikaty co trzeba wykonać? Czytałeś w ogóle co wyświetla terminal?
Po drugie sprawdź czy chipset jest obsługiwany i przez jaką wersję Catalyst / Fglrx i ewentualnie z jaką wersją serwera X działa:
http://xoomer.virgilio.it/flavio.stanch ... ported.txt .
Teraz poszukaj w dokumentacji jak odinstalować sterowniki, które instalowałeś i zainstaluj z repozytorium:
Kod: Zaznacz cały
sudo apt-get install fglrx fglrx-amdcccle
-
- Sędziwy Jeż
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: GNOME
działam na teraz na mesa, "sudo apt-get install fglrx fglrx-amdcccle" tym sposobem też instalowałem z tym samym rezultatem który opisałem powyżej ;(
-
- Gibki Gibbon
No to spróbuj z opcją nomodeset - było tysiące razy na forum jak to włączyć przy starcie w opcjach Gruba.