System nie akceptuje hasła administratora

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
juyykk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

System nie akceptuje hasła administratora

Post autor: juyykk »

Zainstalowałem ubuntu nie po raz pierwszy z bootowalnego pendrive'a wersja bodajrze 13.10.
Przeinstalowałem system już 3 razy ,także z różnych zródeł.
Ciągle ten sam problem ,nie mam dostępu do uprawnień administratora systemu.
Za każdym razem ,próbowałem rozwiązać to na "chłopski"rozum i po prostu wracałem do instalcji pingwinka na nowo uważnie wpisując nowe hasło administratora.
Problem cały czas się powtarza.Nie mogę nic zrobić w terminalu bo wymagane jest cały czas hasło ,którego mi system nie akceptuje.To samo mam z każdym problemem ,który wymaga zatwierdzenia hasłem.
Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie-ale ostatnio padł mi dysk w laptopie pod linuxem-i dostawałem komunikat invalid partition table,skończyło się skanowaniem dysku w serwisie i potem formatem dysku twardego.
Przy instalcji pingwinka mam cały czas komunikat disabling IRQ.
Jestem świeżynką w ubuntu ,tzn nie mam za dużej wiedzy ,lubie ten system bo pracuje jako tłumacz i potrzebuje szybkiego interfejsu bez instalowania różnych windowsowskich driverów i tysiąca problemów ,które nastręczają się pod windą.
Mam prośbę,dajdzie mi na chłopski rozum wskazówkę co mam robić.
Potrzebuje konkretnych komend lub jakiejkolwiek rady jak zresetować hasło bez dostępu do uprawnień administratora systemu.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2014, 00:04 przez juyykk, łącznie zmieniany 2 razy.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Re: problem z hasłem administora

Post autor: bear7 »

Podaj co dokładnie próbujesz zrobić w terminalu. Jakie polecenia klepiesz? W Ubuntu konto root jest zablokowane. Uprawnienia administratora uzyskuje się stosując sudo:

Kod: Zaznacz cały

sudo polecenie_wymagające_uprawnienien_administatora
Na przykład:

sudo apt-get update
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
juyykk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: hasło administratora

Jest w stanie ktoś mi pomóc?
Musiałem się przesiąść na wiste,bo nie mogę sobie z tym poradzić w linuxie...i przypomiman ,że to przedszkole ,także nie życze sobie linczu swojej informatycznej "głupoty".Zresztą sztuką jest się przyznać do słabości....Jeśli znajdzie się taka ,miła osoba to prosiłbym o wytłumaczenie jak krowie na rowie co mam wpisac w terminalu,bo poprzedni wpis....kompletnie nic mi nie wytłumaczył.....
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Re: hasło administratora

Post autor: marcin1982 »

Problem cały czas się powtarza.Nie mogę nic zrobić w terminalu bo wymagane jest cały czas hasło ,którego mi system nie akceptuje.To samo mam z każdym problemem ,który wymaga zatwierdzenia hasłem.
Nie akceptuje - to znaczy? Jaki komunikat dostajesz za każdym razem jak wpisujesz hasło?
juyykk
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec

Re: System nie akceptuje hasła administratora

Próbowałem odzyskać hasło w ten sposób:
Wchodziłem na Recowery generic mode Ubuntu przy rozruchu systemów, po czym ustawienia root
w wierszu polecenia wpisywałem passwd nazwa użytk.zatwierdzam hasło,enter
niestety otrzymuje informację ,że hasło nie może zostać zmienione

w terminalu nic nie klepie bo jak wspomniałem każda zmiana wymaga hasła roota ,którego ubuntu nie chce akceptować
Już nie wiem sam ,czy wpisywałem hasło (podczas instalacji)z nie polskimi znakami,stąd cały problem....kwintesencja jego jest taka,że potrzebuje uzyskać nowe hasło do root...bo wszystkie hasła ,które jestem sobie w stanie przypomnieć nie są akceptowane
marcin1982
Gibki Gibbon
Gibki Gibbon

Post autor: marcin1982 »

Sprawa jest prosta - uruchom livecd lub liveusb, duży punkt pierwszy: I Środowisko chroot. Wykonaj chroot do systemu na dysku twardym, a następnie pozmieniaj hasła:

passwd nazwa_użytkownika
Podajesz dwa razy nowe hasło i zatwierdzasz klawiszem Enter.

passwd root
Podajesz dwa razy nowe hasło i zatwierdzasz klawiszem Enter.

Odmontuj wszystkie specjalne systemy plików i partycje, uruchom ponownie komputer.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne
Architektura: x86_64

Post autor: bear7 »

juyykk pisze:Próbowałem odzyskać hasło w ten sposób:
Wchodziłem na Recowery generic mode Ubuntu przy rozruchu systemów, po czym ustawienia root
w wierszu polecenia wpisywałem passwd nazwa użytk.zatwierdzam hasło,enter
niestety otrzymuje informację ,że hasło nie może zostać zmienione
W przypadku trybu ratunkowego, system jest montowany w trybie tylko do odczytu i dlatego też, hasło nie zostało zmienione. O ile mnie pamięć nie myli, to błąd ten ma taką treść: błąd modyfikowania tokenu uwierzytelnienia). Zgadza się?
Jeżeli tak, to aby zresetować hasło, musisz postąpić tak:
1. Uruchom Ubuntu w trybie ratunkowym - uruchom komputer i zaraz po tym, jak pojawią się informacje BIOS-a, przytrzymaj shift i gdy pojawią się opcje GRUB-a, wybierz Opcje zaawansowane dla systemu Ubuntu, a następnie Ubuntu za pomocą systemu Linux <tu numer kernela> (tryb ratunkowy).
2. Jak pojawi się "menu trybu awaryjnego" (Recovery Menu), wybierz z listy najpierw "network". Na pytanie, które się pojawi odpowiedz "TAK". Spowoduje to, że system będzie zamontowany w trybie odczytu i zapisu i umożliwi to utworzenie/zmianę hasła.
3. Gdy ponownie pojawi się "menu trybu awaryjnego" (Recovery Menu), tym razem wybierz root.
3a. Jeżeli przez przypadek pominąłeś krok #2 i od razu przeskoczyłeś do #3, to po ukazaniu się znaku zachęty, jako pierwsze polecenie klepnij:

mount -o remount,rw /
Spowoduje to, że system zostanie zamontowany ponownie, tylko tym razem w trybie odczytu i zapisu.
4. Następnie - chyba że pamiętasz, to ten krok możesz pominąć - wypadałoby sprawdzić nazwę użyszkodnika, któremu będziemy zmieniać hasło. Nazwa użytkownika (zazwyczaj) pokrywa się z nazwą katalogu domowego użyszkodnika. Klepnij zatem polecenie:

ls /home
I sprawdź, jaką nazwę nosi katalog domowy twojego użyszkodnika (dalej zakładam, że nazwa twojego konta to juyykk).
5. Następnie klepnij:

passwd juyykk
i podaj nowe hasło, a następnie potwierdź to hasło (gdy będziesz wpisywać hasło, na ekranie nie będzie żadnych gwiazdek ani innych znaków). W rezultacie, powinieneś otrzymać potwierdzenie, że hasło zostało zmienione.
6. Uruchom komputer ponownie wpisując:

reboot
i sprawdź, czy tym razem system akceptuje twoje hasło.
juyykk pisze:przypomiman ,że to przedszkole ,także nie życze sobie linczu swojej informatycznej "głupoty".
Linczujemy tylko tych, którzy "Googlują cały dzień i nic nie mogą znaleźć". W twoich postach widać, że coś tam jednak próbowałeś szukać. Z linczem na tobie, zaczekamy do następnego razu. ;-)
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”