Jestem świeżym użytkownikiem Ubuntu 12.04 (znaczy pracuje na nim od ponad roku ale jak się coś po raz pierwszy popsuło to nie daje sobie z tym rady).
Mam Asusa X54HR z Radeonem 7470M - po aktualizacji Ubuntu pojawił się czarny ekran który jak się później okazało był na maksa ściemniony. Pierwsze kroki nie przyniosły efektów - reinstalacja Gruba w systemie ratunkowym.
Postanowiłem więc przeinstalować system i wszystko pięknie - tylko po instalacji grafiki za każdym razem ekran ściemniony na maksa (kolejność instalacja Ubuntu, ściągnięcie aktualizacji, instalacja grafiki). I tak z 7 razy

Przyznam szczerze że na tych standardowych mógłbym pracować bez problemu bo nawet i obraz lepszy szczególnie na TV po podpięciu HDMI (kolory i ostrość obrazu 100x lepsza).
Problemem w moim przypadku jest tylko brak dźwięku przez HDMI - czy bez instalacji sterów jest możliwe jego uruchomienie? (próbowałem już zmiany w GRUB:
ale również fiasko).GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
and changed it to:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.audio=1"
Proszę o pomoc:
- albo fajne stery
- albo uruchomić dźwięk przez HDMI - to jest preferowane bo obraz jest dużo lepszy na TV niż w wcześniej ze sterami
Pozdrawiam
damiozii