Radeon 7470M - czarny ekran w przypadku korzystania ze sterowników własnościowych

Wyłącznie system! Wątpliwości dotyczące aplikacji proszę umieszczać niżej, w odpowiednich forach.
damiozii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04
Architektura: x86_64

Radeon 7470M - czarny ekran w przypadku korzystania ze sterowników własnościowych

Post autor: damiozii »

Witam

Jestem świeżym użytkownikiem Ubuntu 12.04 (znaczy pracuje na nim od ponad roku ale jak się coś po raz pierwszy popsuło to nie daje sobie z tym rady).

Mam Asusa X54HR z Radeonem 7470M - po aktualizacji Ubuntu pojawił się czarny ekran który jak się później okazało był na maksa ściemniony. Pierwsze kroki nie przyniosły efektów - reinstalacja Gruba w systemie ratunkowym.

Postanowiłem więc przeinstalować system i wszystko pięknie - tylko po instalacji grafiki za każdym razem ekran ściemniony na maksa (kolejność instalacja Ubuntu, ściągnięcie aktualizacji, instalacja grafiki). I tak z 7 razy :D. Próbowałem różnych sterowników jakie tylko znalazłem na necie łącznie z 3 rodzajami które pokazują się na pasku jako dedykowane, za każdym razem efekt ten sam.

Przyznam szczerze że na tych standardowych mógłbym pracować bez problemu bo nawet i obraz lepszy szczególnie na TV po podpięciu HDMI (kolory i ostrość obrazu 100x lepsza).

Problemem w moim przypadku jest tylko brak dźwięku przez HDMI - czy bez instalacji sterów jest możliwe jego uruchomienie? (próbowałem już zmiany w GRUB:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
and changed it to:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash radeon.audio=1"
ale również fiasko).

Proszę o pomoc:
- albo fajne stery
- albo uruchomić dźwięk przez HDMI - to jest preferowane bo obraz jest dużo lepszy na TV niż w wcześniej ze sterami

Pozdrawiam
damiozii
Awatar użytkownika
k2cl
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: LXDE
Architektura: x86

Re: Radeon 7470M - czarny ekran w przypadku korzystania ze sterowników własnościowych

Post autor: k2cl »

Na razie pokaż, jak Twój system wykrywa kartę graficzną i jakich używasz sterowników... Poproszę o wynik polecenia

Kod: Zaznacz cały

lspci -k | grep VGA -A3
-- 18 lut 2014 14:34 --

...a, i jeszcze jeszcze jeden szczegół? Jakiego kernela używasz? Sprawdzisz to komendą

uname -a
damiozii
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: 12.04

Re: Radeon 7470M - czarny ekran w przypadku korzystania ze sterowników własnościowych

Post autor: damiozii »

Siemka
Wynik

lspci -k | grep VGA -A3
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Seymour [Radeon HD 6400M/7400M Series]
	Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Radeon HD 7470M
	Kernel driver in use: radeon
	Kernel modules: radeon

uname -a
Linux damiozii 3.2.0-58-generic #88-Ubuntu SMP Tue Dec 3 17:37:58 UTC 2013 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linu
//bear7: Polecenia, wyniki poleceń, błędy, komunikaty, zawartość plików konfiguracyjnych oraz systemowych, na forum umieszczamy pomiędzy znacznikami CODE.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: bear7 »

Moja pierwsza rada to, podnieś wersję kernela do 3.11.x, w którym to współpraca z kartami ATI została poprawiona. Co i jak, znajdziesz w tym wątku: viewtopic.php?f=146&t=168829. Przeczytaj uważnie zanim zaczniesz cokolwiek klepać.

EDIT: Tutaj masz jeszcze dodatkowy sznurek, w którym rozprawiono się z przyciemnionym obrazem: http://askubuntu.com/questions/162409/b ... on-hd6770m.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Instalacja, aktualizacja i konfiguracja Ubuntu”