Firewall na Xubuntu 13.10

Tutaj można zadać pytanie, jeśli Linuksa widzi się pierwszy raz w życiu ;)
Awatar użytkownika
soobek7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Wersja Ubuntu: inny OS
Środowisko graficzne: KDE Plasma
Architektura: x86_64

Firewall na Xubuntu 13.10

Post autor: soobek7 »

Więc, tak jestem początkujacy i jeszcze nie za bardzo ogarniam różne opcje itp. (choć może to oczywiste). A mój problem polega na braku umiejętności skonfigurowania firewall systemowego. Szukałem Firestartera w Centrum oprogramowania, ale nie ma go, a z nim najlepiej mi się "współpracowało". Zainstalowałem więc "Firewall Buildera" ale nie potrafię go poprawnie skonfigurować. I stąd moje pytanie :arrow: Czy ktoś wytłumaczy mi konfy na Neostradzie (Adsl 2+)??Ewentualnie bardzo proszę o polecenie mi innego (być może lepszego) ;-) .A, dodam, że łącze się przez Edimax-a Ar-7167wna, który ma co prawda wbudowany firewall.Ale jakoś mu nie ufam :-x .
P.S: Jeżeli mój post trafił do złego działu, to proszę o niekasowanie go, tylko przeniesienie :-)
P.P.S: Jeżeli potrzeba więcej informacji, proszę pytać.W moim dobrze pojętym interesie jest lepiej na nie odpowiadać.
bear7
Przyjaciel
Przyjaciel
Środowisko graficzne: Inne

Re: Firewall na Xubuntu 13.10

Post autor: bear7 »

Ostatnio na forum był taki jeden wątek, gdzie pacjent miał kilka pytań dotyczących firewalla. Zaglądnie kolega tutaj: viewtopic.php?f=213&t=172219.
W dziale "Poradniki i przewodniki" również został popełniony poradnik dotyczący podstaw firewalla: viewtopic.php?f=150&t=103825.
O pomoc pytaj a forum, a nie przez PW.
norvoles
Przebojowy Jelonek
Przebojowy Jelonek
Środowisko graficzne: Inne

Post autor: norvoles »

Żadnych gujów. Do domowych zastosowań w zupełności wystarcza to: viewtopic.php?p=613705#p613705
Awatar użytkownika
soobek7
Piegowaty Guziec
Piegowaty Guziec
Środowisko graficzne: KDE Plasma

Post autor: soobek7 »

Rozumiem, dziękuję za podrzucenie linków i postaram się to ogarnąć :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przedszkole Linuksa”