Huawei E5776 na USB - jak nawiązać połączenie z Siecią?
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
- Architektura: x86
Huawei E5776 na USB - jak nawiązać połączenie z Siecią?
Jestem nowy jeśli mówić o Ubuntu czy w ogóle jakimś Linuxie. Mam problem z połączeniem z internetem. Posiadam mobilny router Huawei E5776 i łączę go z komputerem za pomocą kabla USB. Na Windows wszystko działało bez problemu, ale tutaj nie. Co do systemów na komputerze to wyczyściłem wszystko i wgrałem na nowo przed chwilą czystego Linuxa. Mam więc obecnie tylko Ubuntu, a po Windows nie ma śladu. Proszę o pomoc co zrobić, aby połączyć się z siecią.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2014, 09:06 przez igotit4free, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem temat.
Powód: Poprawiłem temat.
- igotit4free
- Przyjaciel
- Architektura: x86_64
Re: Huawei E5776 na USB - jak nawiązać połączenie z Siecią?
Podłącz go do komputera i po chwili wydaj w terminalu
uzyskany wynik wklej na forum.
W jakiej masz go sieci? Dzwoniłeś do BOK? Próbowałeś uzyskać pomoc np. tutaj? Z tego co widzę urządzenie ma wsparcie pod Windowsami i MacOS, z Linuksem może być krucho ...
Kod: Zaznacz cały
lsusb
W jakiej masz go sieci? Dzwoniłeś do BOK? Próbowałeś uzyskać pomoc np. tutaj? Z tego co widzę urządzenie ma wsparcie pod Windowsami i MacOS, z Linuksem może być krucho ...
Windows 10 @ GA-P67A-D3-B3, i3-2100 3.10GHz, 8GB RAM, Gigabyte HD6850 1GB RAM
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
Android 7.0 @ Motorola Moto G4+
- k2cl
- Przyjaciel
- Wersja Ubuntu: inny OS
- Środowisko graficzne: LXDE
@ Gracz0
Po pierwsze - ten modem da się zmusić do działania, oto dowód:
http://www.spinics.net/lists/linux-usb/msg98314.html
Po drugie - rzeczywiście próbowałbym dowiedzieć się czegoś w polskim oddziale Huawei (BOK operatora przypuszczalnie rozłoży bezradnie ręce) - E5776 nie jest już nowością, na rynku pojawił się ponad rok temu, więc jest szansa, że nie będziesz pierwszym użytkownikiem zwracającym się do nich z pytaniem "jak to odpalić".
Po pierwsze - ten modem da się zmusić do działania, oto dowód:
http://www.spinics.net/lists/linux-usb/msg98314.html
Po drugie - rzeczywiście próbowałbym dowiedzieć się czegoś w polskim oddziale Huawei (BOK operatora przypuszczalnie rozłoży bezradnie ręce) - E5776 nie jest już nowością, na rynku pojawił się ponad rok temu, więc jest szansa, że nie będziesz pierwszym użytkownikiem zwracającym się do nich z pytaniem "jak to odpalić".
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Po pierwsze zainstalowales wersje 12.04 co masz w podpisie??
Moze nie obslugiwac jeszcze tego modemu, mam E5220 jest to starszy model pod Kubuntu 14.04 zadzialal od podlaczenia, wiec moze zainstaluj sobie ta wersje mimo ze jest jeszcze testowa dziala stabilnie przynajmniej u mnie na i7 a na 100% lepiej niz wersja Kubuntu 13.10.
A do poczytania i zastosowania ten watek:
viewtopic.php?f=138&t=172340
Moze nie obslugiwac jeszcze tego modemu, mam E5220 jest to starszy model pod Kubuntu 14.04 zadzialal od podlaczenia, wiec moze zainstaluj sobie ta wersje mimo ze jest jeszcze testowa dziala stabilnie przynajmniej u mnie na i7 a na 100% lepiej niz wersja Kubuntu 13.10.
A do poczytania i zastosowania ten watek:
viewtopic.php?f=138&t=172340
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 12.04
Sprawa jest nieaktualna. Zainstalowałem Mobile Partner ze strony Huawei i od razu zaczęło działać.
-
- Zakręcona Traszka
- Wersja Ubuntu: 24.04
- Środowisko graficzne: KDE Plasma
Dla userow majacych modemo-router mala informacja, Mobile partner nie zadziala 
Zainstalowalem i stracilem dzialajacy net, jesli komus sie uda zmusic do dzialania z tym programem chetnie poczytam.
Nie chcialem ingerowac w ustawienia dostawcy tego modemu, ma jeszcze blokade SIM - ale juz nie dlugo
i moze byc odpalil.
Na standartowych ustawieniach nie zadziala, dodatkowo wysiadzie wifi.

Zainstalowalem i stracilem dzialajacy net, jesli komus sie uda zmusic do dzialania z tym programem chetnie poczytam.
Nie chcialem ingerowac w ustawienia dostawcy tego modemu, ma jeszcze blokade SIM - ale juz nie dlugo

Na standartowych ustawieniach nie zadziala, dodatkowo wysiadzie wifi.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Lenovo G50
Lenovo G50