Witam Koleżanki i Kolegów.
Stanąłem przed dość dziwnym problemem, mianowicie konfiguracja bind, posiadam sieć opartą na mikrotiku, + DSL chciałbym postawić sobie mały serwerek ale pytanie co z bindem jak go konfigurować żeby działał w tym momencie mam otwarte porty na mikrotiku dla danego adresu IP lokalnego i przekierowany ruch ze statycznego IP.
Moje pytanie jest następujące czy zadziała to z wewnętrznym adresem IP czy muszę jednak na serwerze mieć podany adres zewnętrzny DSL
z góry dziękuję za podpowiedzi
Konfiguracja BIND parę pytań
-
- Piegowaty Guziec
- Wersja Ubuntu: 8.10
- Środowisko graficzne: GNOME
- Kontakt:
Re: Konfiguracja BIND parę pytań
hey pytanie moje jest przed odpowiedzią czy chcesz binda mieć jako publiczny serwer dns czy też tylko jako lokalny serwer dns ? Jeżeli ma to być publiczny serwer dns, czyli chcesz trzymać na własnym serwerze dns domeny to wystarczy, że przekierujesz port 53 z publicznego IP na serwer z Bindem. Jeżeli ma być to domena intranetowa to nie musisz tego robić, Bind będzie działać za firewall i z powodzeniem rozwiąże internetowe nazwy dla klientów intranetowych jak i wpisy dns intranetowe. Tak czy inaczej to trochę źle zadałeś pytanie bo z Twojego opisu ciężko wywnioskować co chcesz zrobić.
pozdr F
pozdr F